Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Reuters: Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια
Reuters: Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια thumbnail

Reuters: Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια


Για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο, η μόνη προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα ήταν ότι την περιμένουν το  χάος και η δυστυχία σε περίπτωση εθνικής πτώχευσης, εκτός και  εάν η νέα αριστερή κυβέρνηση αλλάξει το τροπάριο κατά της λιτότητας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα το πρακτορείου Reuters που φέρει τον τίτλο «Οι Έλληνες ακτινοβολούν υπερηφάνεια την ώρα που η χώρα οδεύει στα άκρα».

«Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται πως περνάει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας  και ευφορίας βασιλεύει, με τους  Έλληνες να βλέπουν τους εαυτούς τους να τινάζουν επιτέλους  τα ξένα δεσμά και να διαμορφώνουν μόνοι τους την μοίρα τους», σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters το οποίο υπογραμμίζει πως φαίνεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Έλληνες πολίτες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής σε περίπτωση «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας.

«Η αίσθηση που επικρατεί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2012, όταν ο πανικός σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την  ζώνη του ευρώ οδήγησε τους Έλληνες να ψηφίσουν μια κυβέρνηση υπέρ της διάσωσης,  παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, η στάση της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστεί από το θυμό στο σημείο όπου πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα περισσότερο να χάσουν.

Η λιτότητα που επιβάλλεται ως προϋπόθεση των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ της διάσωσης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  έχει ωθήσει στην ανεργία πάνω από 25% του πληθυσμού, καθώς και σε περικοπή των εισοδημάτων κατά 1/3».

Ως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, το πρακτορείο Reuters σημειώνει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων:

«Η ηχηρή επιτυχία του νέου πρωθυπουργού εντός των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατεί το εξωτερικό, αντανακλά το βαθμό στον οποίο οι Ελληνες αγανακτούν με την «ταπείνωση» του να τους λένε οι ξένες δυνάμεις τι να κάνουν, ένα σύνηθες θέμα στην ιστορία του έθνους. Σε μία φορτισμένη πρώτη ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» 11 φορές».

Το δημοσίευμα καταλήγει πως μερικά από τα σημαντικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν χρόνια την Ελλάδα ως θύμα των ξένων συμφερόντων.enikonomia.gr


Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα κρίνει αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters, που «βλέπει» πιθανότητα μίας μορφής παράτασης, χωρίς όμως να είναι τίποτα εγγυημένο, ενώ μεταφέρει εκτιμήσεις οικονομολόγων, που θεωρούν περισσότερες από ποτέ τις πιθανότητες ενός Grexit αυτή τη στιγμή.

Οι πιθανότητες είναι υπέρ μίας μορφής παράτασης του προγράμματος, ακόμη κι αν ονομάζεται κάπως αλλιώς, ώστε να υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ομως αυτό κάθε άλλο παρά εγγυημένο είναι, τονίζει το Reuters.

Μάλιστα, αναφέρει ότι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε εκτιμούν ως 1 προς 4 τις πιθανότητες της Ελλάδας να φύγει φέτος από την ευρωζώνη, η υψηλότερη εκτίμηση από την αρχή της ελληνικής κρίσης.

«Το θέμα είναι και στη σημειολογία», αναφέρει το πρακτορείο για τη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. «Οι Ελληνες δεν θα αποδεχθούν μία επέκταση του μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ η ''χρηματοδότηση-γέφυρα'' ακούγεται μια χαρά», εξηγεί, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν και ζητήματα ουσίας που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το πλάνο της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί το ογκώδες χρέος και να ολοκληρώσει την ελάφρυνσή του δεν θα προχωρήσει με δεδομένο πόσα χρήματα χρωστά η Αθήνα σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, τονίζει το Reuters, που αναφέρει ότι υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η είσπραξη φόρων. «Η ευρωζώνη θα μπορούσε να μετακινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τη στάση που κρατά τώρα». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι έχει ισχυρό δημοκρατική εντολή για να επιδιώξει νέα συμφωνία. Η ευρωζώνη λέει ότι η Ελλάδα χρωστά μία περιουσία. Και οι δύο έχουν δίκιο, προσθέτει το διεθνές πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε διότι εκροές καταθέσεων έχουν πάρει και επίσης να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μαζέψει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και / ή εάν κρίνει τις τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού» εξηγεί το πρακτορείο.


www.madata.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X