Αμφιλεγόμενο σε επιδόσεις το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Γράφει ο Κάρολος Σαργολόγος

Ορισμένες καλές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στο σε γενικές γραμμές μέτριο σε επιδόσεις 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου το οποίο διεξήχθη για 21η φορά στο ΣΕΦ.

H Νικόλ Κυριακοπούλου έδειξε για μια εις έτι φορά την σταθερότητα και το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο της υπερβαίνοντας τα 4,60μ. και έχοντας ένα καλό άλμα το τρίτο στα 4,73μ. (το Πανελλήνιο ρεκόρ της ιδίας είναι 4,72μ.) και πορεύεται με αξιώσεις στους δύο επόμενους αγώνες της και κυρίως με εστίαση το πόντιουμ των νικητών στο προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας, στην δεύτερη θέση του άλματος επι-κοντώ βρέθηκε η Κρητικοπούλα Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη με άλμα 4,40μ. και στην τρίτη η 25χρόνη Λορέλα Μάνου με 4,35μ.

Αξιομνημόνευτη εμφάνιση πραγματοποίησε ο 24χρόνος Αντώνης Μάστορας ο οποίος υπερέβη κατά την πρώτη μέρα του 29ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου τα 2,30μ. στο άλμα εις ύψος (απόλυτο ατομικό ρεκόρ αφού η προηγούμενη επίδοση του ήταν 2,29μ.). Τα 2,30μ. του Μάστορα είναι από τις κορυφαίες φέτος επιδόσεις στην Ευρώπη. Ο Μάστορας ήταν και ο νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όμως ο απόλυτος κυρίαρχος ήταν ο εσχάτως λαβών την Κυπριακή υπηκοότητα, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του κλειστού στίβου Δημήτρης Χονδροκούκης ο οποίος ¨ξεπέρασε¨ τα 2,32μ. αγωνιζόμενος εκτός συναγωνισμού και θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για διεκδίκηση ενός μεταλλίου στο Προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού το οποίο θα λάβει χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Πράγα.

Δεύτερος στον τελικό του ύψους ήταν δεύτερος ο Κώστας Μπανιώτης με 2.20μ. Ο 28χρόνος Θρακιώτης αθλητής είχε ακολούθως τρεις αποτυχημένες στα 2.26μ. Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου έχει πιάσει ήδη το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Σταθερός ήταν για μια εις έτι φορά ο επικοντιστής Κώστας Φιλιππίδης ο οποίος υπερέβη τα 5,65μ. και είχε δύο καλές προσπάθειες στα 5,75μ., ύψος στο οποίο δοκίμασε ανεπιτυχώς και στις προσπάθειες του.

Εντυπωσιακοί ήταν οι αθλητές του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου οι οποίοι και οι τρεις πέτυχαν ρεκόρ στην κατηγορία τους. Συγκεκριμένα στα 5.000μ. βάδην νικητής ήταν ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ με Πανελλήνιο ρεκόρ 19.11.07 με δεύτερο στο ίδιο αγώνισμα τον Ζαχαρία Τσαμουδάκη του ΓΑΣ Ιλισός ο οποίος με χρόνο 19.43.24 πέτυχε Πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων. Τέλος στα 3.000μ.βάδην εντυπωσίασε η ,μόλις 16 ετών Αθανασία Βαίτση η οποία κατετάγη τέταρτη στο αγώνισμα με 13.51.39, επίδοση η οποία είναι Πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων, σε ένα αγώνισμα όπου πρώτευσε η Παναγιώτα Τσινοπούλου με 13.03.01.

Ο ‘’ασημένιος’’ Πρωταθλητής Ευρώπης πέρυσι στην Ζυρίχη στο άλμα εις μήκος Λούης Τσάτουμας πρώτευσε με 7,86μ., παρά το ότι λόγω ίωσης δεν είχε ούτε τις απαιτούμενες φυσικές δυνάμεις, ούτε την δυνατότητα εξ’ αυτού του λόγου να αγωνίζεται με την δέουσα τεχνική και περίσκεψη.

Αν και ξεκίνησε αργά ο Κώστας Δουβαλίδης πρώτευσε στα 60μ. με εμπόδια με 7.65 και έδειξε ικανός να πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση στην Πράγα εφόσον δεν αποδειχτεί σοβαρός ο τραυματισμός , ο οποίος προέκυψε μετά από την πρόσκρουση του σε εμπόδιο στα τελευταία μέτρα.

Η 34χρόνη Γεωργία Κοκλώνη έπιασε’’ το όριο για την Πράγα στον προκριματικό των 60μ. όπου πρώτευσε με 7.31. Η έμπειρη πρώην Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο το 2002 στην Βιέννη, στο ίδιο αγώνισμα ήταν νικήτρια στον τελικό του αγωνίσματος των 60μ. με χρόνο 7.44. Η αθλήτρια μας δήλωσε μετά την λήξη του αγώνα : <ήμουν καλά παρά το πρόβλημα τραυματισμού το οποίο αντιμετώπισα λίγες μέρες πριν, ωστόσο η καθυστέρηση του αφέτη για την έναρξη του αγωνίσματος μου στέρησε την ταχεία εκκίνηση με φυσική συνέπεια να απολέσω πολύτιμο χρόνο και να μην πετύχω επίδοση κάτω από τα 7.30, πάντως ο στόχος μου παραμένει ο ίδιος, μια ευδόκιμη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Πράγα. Άνετα κέρδισε στα υψηλά εμπόδια (60μ.εμπόδια) η 23χρόνη Ελισάβετ Πεσιρίδου με 8.44, επίδοση η οποία είναι μακριά από τα 8.20 που είναι το όριο πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελένη Φιλάνδρα στα 800μ. αφού παρότι αγωνίστηκε ουσιαστικά μόνη πρώτευσε με χρόνο 2.04.38 δείχνοντας έτοιμη να εξασφαλίσει το όριο πρόκρισης (2.03.50) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας. Σε κακή ημέρα βρέθηκε ο Πρωταθλητής και ρέκορντμαν Ελλάδος στο τριπλούν με 17,55μ. Δημήτρης Τσιάμης ο οποίος περιορίστηκε στα 16,06μ. ,επίδοση για αθλητές χαμηλού επιπέδου, οποία παρά ταύτα του “χάρισε” την πρώτη θέση, με δεύτερο τον Παύλο Μπόφτση με 15,55μ. σε ένα αγώνισμα με αποκαρδιωτικό επίπεδο επιδόσεων. Η Ανδριάνα Φέρρα ξεχώρισε στο πρωινό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Η σπρίντερ του Ολυμπιακού διένυσε την απόσταση σε 24.30 και βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ. Παράλληλα “έπιασε” στην όγδοη θέση όλων των εποχών στο αγώνισμα την Ελισάβετ Πανταζή. Στον τελικό του αγωνίσματος των 200μ. η Φέρρα πρώτευσε με χρόνο 24.23 αφήνοντας στην δεύτερη θέση την 19χρόνη (νεάνιδα) Δέσποινα Μπουρτά. Ο Μάκης Στεργιούλης πρώτευσε στα 60μ. με χρόνο 6.68 αλλά για μία εις έτι φορά δεν έπιασε το όριο για την Πράγα. Σημαντική ήταν επανεμφάνιση του 36χρόνου χαμηλοεμποδιστή, Πρωταθλητή Ευρώπης στα 400μ.εμπόδια Περικλή Ιακωβάκη ο οποίος αγωνιζόμενος στα 400μ. κατετάγη δεύτερος με χρόνο 48.70 ,πίσω από τον Πέτρο Κυριακίδη ο οποίος κέρδισε με 48.16. Αξιοπρεπή εμφάνιση πραγματοποίησε η Χάιδω Αλεξούλη του Πελασγού Λαρίσης η ο οποία επικράτησε στο άλμα εις μήκος Γυναικών με 6,24μ. Έτερες ελπιδοφόρες επιδόσεις σημείωσαν ακόμα : η νικήτρια στα 1500μ. Αναστασία Μαρινάκου η οποία πέτυχε Πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων με χρόνο 4.21.94 και η εμποδίστρια Ελισάβετ Πεσιρίδου η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 60μ. με 7.54, πίσω από την νικήτρια του αγωνίσματος Γεωργία Κοκλώνη.

Σχετικά άρθρα