Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Ανοσοθεραπεία: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του μελανώματος
Ανοσοθεραπεία: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του μελανώματος thumbnail

Ανοσοθεραπεία: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του μελανώματος

Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση που φέρει τον τίτλο της ανοσοθεραπείας, δηλαδή της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών ώστε να μπορεί το ίδιο να καταπολεμά τους όγκους, φαίνεται να αναδύεται στη θεραπεία του καρκίνου.
 
Η δυναμική και καινοτόμος αυτή προσέγγιση πήρε σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, ενώ αυτή τη στιγμή μελετάται για πολλές άλλες μορφές καρκίνου.

Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μελανοκυττάρων τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία της μελανίνης και βρίσκονται στο δέρμα.

Το μεταστατικό μελάνωμα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου και εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται μακριά από την επιφάνεια του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως στους λεμφαδένες, στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και αλλού.
 
Η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το 2012 εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν περίπου 230.000 περιπτώσεις μελανώματος παγκοσμίως. Το μελάνωμα είναι κυρίως αντιμετωπίσιμο και δυνητικά ιάσιμο όταν αντιμετωπισθεί στα πρώτα στάδιά του.

Στα προχωρημένα στάδια το διάμεσον ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις έξι μήνες, με ποσοστό θνησιμότητας στο ένα έτος 75%, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου.


Η ανοσοθεραπεία ήρθε ως θεραπευτική επιλογή για να εδραιωθεί, αλλάζοντας την φυσική πορεία της νόσου. Με την ανοσοθεραπεία προσπαθούμε με τη χρήση ειδικών αντισωμάτων να «λύσουμε» κάποια από τα «φρένα» του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία δεν του επιτρέπουν να «αναγνωρίσει» τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτεθεί.

Οι ανοσοθεραπείες έχουν γρήγορες και μεγάλης διάρκειας ανταποκρίσεις σε αρκετούς ασθενείς με μεγάλο μεταστατικό φορτίο νόσου, ενώ οι παρενέργειές τους είναι ολιγάριθμες και διαχειρίσιμες.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες συνδυασμού των μορίων της ανοσοθεραπείας με άλλες θεραπείες (όπως με στοχευμένες ή με συνδυασμούς ανασοθεραπευτικών παραγόντων) προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό όφελος.

Επίσης γίνεται προσπάθεια ανίχνευσης προβλεπτικών δεικτών (βιοδεικτών) που δυνητικά θα μπορούσαν να προσδιορίζουν ποιοι είναι εκείνοι οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις συγκεκριμένες θεραπείες.


Η Αθηνά Χριστοπούλου είναι παθολόγος – ογκολόγος, διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών – tanea.grX

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X