Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος για την ηλικία μου;
Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος για την ηλικία μου; thumbnail

Παναγιώτης, 13 ετών

Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος για την ηλικία μου;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, είμαι 13 ετών και έχω ύψος 148 και είμαι 34 κιλά είναι φυσιολογικό; 


Στο ερώτημα απάντησε ο Ευάγγελος Ζιυμπανέας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ μου φίλε,


Σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που μου δίνεις, ο ΔΜΣ (ένα εργαλείο που εκτίμα το βάρος σε σχέση με το ύψος και διαφέρει από αυτόν των ενηλίκων) είναι 12,7. Αυτό για την ηλικία σου των 13 ετών σημαίνει ότι το βάρος σου είναι πολύ χαμηλό για το ύψος σου και την ηλικία σου. Σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης, για το ύψος σου 148, θα πρέπει να ήσουν περίπου 40 κιλά. Δεν υπάρχει ένα ακριβές νούμερο βάρους που ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ζυγίζει, αλλά ένα ευρύτερο διάστημα κιλών το οποίο φυσικά στην ηλικία σου αυξάνεται καθώς αναπτύσσεσαι. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως τον τρόπος ζωής, την φυσική δραστηριότητα- άσκηση, όπως επίσης και με την παρουσία ή μη άλλων προβλημάτων υγείας. Θα σου πρότεινα να μην ασχολείσαι με το βάρος σου, δίαιτες και ζυγαριές, αλλά να φροντίζεις να τρέφεσαι σωστά και να κάνεις κάποιο χόμπι με κίνηση, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμπι, που αγαπάς, ώστε να είσαι υγιής για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα που έχεις στην ζωή σου, χωρίς η αδυναμία εξαιτίας πολύ λίγων κιλών ή το άγχος για την διατήρηση ενός «σωστού» βάρους, να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη τους. Ιδανικό θα ήταν να ερχόσουν σε επαφή με κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο- διατροφολόγο, ο όποιος θα σε ενημερώσει γύρω από την σωστή και ισορροπημένη διατροφή, θα μετριάσει τους φόβους σου και θα σε εκπαιδεύσει σωστά ώστε να αποφύγεις προβλήματα με το βάρος σου στο μέλλον.


 


 


Σύντομο βιογραφικό
Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders, Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής


Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders  Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.  


Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.


Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. Είναι μέλος  του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. και  μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.


Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών –  ΚΕΑΔΔ www.keadd.grτο οποίο είναι  ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.ukγια τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner on Eating Disorders αποκλειστικά για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αντιμετώπιση περιστατικών με διαταραχές πρόσληψης τροφής.


Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής. Έρευνες και μελέτες του με θέμα την παχυσαρκία και τη διατροφή έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής.


Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα  Διατροφή – Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής  και  Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welness και υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr  και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for thought.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X