Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; thumbnail

Λουκάς, 51 ετών

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, εδώ και 4 περίπου χρόνια έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην αρχή ο γιατρός μου είχε συστήσει να παίρνω Nexium 40mg TB για 3 περίπου μήνες, πρωί και βράδυ. Για λίγο καιρό μετά τη θεραπεία ήμουν μία χαρά. Μετά ξαναεμφανίστηκε η ΓΟΠ. Μου πρότεινε να ξαναπάρω το ίδιο φάρμακο. Για να μην τα πολυλογώ, εδώ και 4 χρόνια περίπου παίρνω ένα Nexium 40mg μέρα παρά μέρα ή κάθε δύο μέρες περίπου. Υπάρχει φόβος να πάθω κάτι από τη χρήση του φαρμάκου που κάθε φορά όμως, έχει αποτέλεσμα; Εδώ και 2 μήνες περίπου έχω ξηροστομία, μπορεί να οφείλεται σε αυτό; Θα πρέπει να το σταματήσω; Σας ευχαριστώ πολύ.


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Απόστολος Πουλάκης, Γαστρεντερολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η θεραπεία με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι σήμερα η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης  και η μακροχρόνια θεραπεία είναι μια επιλογή αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, αν έχει όντως διαπιστωθεί ότι τα συμπτώματα οφείλονται όντως σε παλινδρόμηση, δεν υπάρχουν σημεία και συμπτώματα "συναγερμού" όπως δυσφαγία, ανορεξία, απώλεια βάρους, αναιμία κ.α που να απαιτούν την άμεση διενέργεια ενδοσκοπικών και άλλων εξετάσεων. Το φάρμακο το οποίο λαμβάνεται, η εσομεπροζόλη,  όπως όλα τα φάρμακα άλλωστε, δεν στερείται παρενεργειών. Έτσι έχει συσχετιστεί η μακροχρόνια λήψη με αύξηση του κινδύνου καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης κατά 10-14%, με λοιμώξεις γαστρεντερικού, υπομαγνησιαιμία, ελαττωμένη απορρόφηση Β12 και άλλες παρενέργειες περισσότερο ή λιγότερο σπάνιες, ενώ αλληλεπιδρά και επηρεάζει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων όπως της κλοπιδογρέλης. Αυτά δεν γράφονται για να τρομάξουν τους αναγνώστες αλλά για να τονίσουν την ανάγκη τακτικής παρακολούθησης και εκτίμησης της αγωγής.


Συγκεκριμένα ξηροστομία αναφέρεται ως λιγότερο συνήθης (1στα 100 έως 1στα 1000) παρενέργεια του φαρμάκου αν και συνήθως είναι παροδική. Επί επιμονής και αν αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα του λήπτη μπορεί να γίνει ελάττωση της δόσης, διακοπή, αλλαγή με κάποιο άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας. Θα ήθελα όμως να τονίσω κάτι ακόμα που δεν είναι ξεκάθαρο από τα γραφόμενά σας. Η ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων και η διενέργεια ενδοσκοπικού ελέγχου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες επί επιμονής των συμπτωμάτων είναι καλύτερα να γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X