Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι διαφορές μεταξύ δανειακής σύμβασης και δανειακού προγράμματος
Οι διαφορές μεταξύ δανειακής σύμβασης και δανειακού προγράμματος thumbnail

Οι διαφορές μεταξύ δανειακής σύμβασης και δανειακού προγράμματος


Εντός της ημέρας η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως «στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η παράταση, αυτό που θέλουμε, είναι να ληφθούν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο να το συμφωνήσουμε από κοινού με τους εταίρους πάνω σε μία σειρά από ζητήματα που θεωρούμε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και θέλουμε προφανώς να υπάρχει δυνατότητα μίας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα».

 

«Το σημαντικό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι αυτή τη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση που θέλει να βρεθεί λύση, είναι μία κυβέρνηση η οποία δεν θέλει να δημιουργεί αδιέξοδα, είναι μία κυβέρνηση η οποία θέλει τα πράγματα να πάνε μπροστά. Αλλά για να πάνε μπροστά τα πράγματα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι έχει πάει στραβά στο παρελθόν» κατέληξε.

Η Αθήνα θα ζητήσει παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατά μερικούς μήνες, δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.

Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι αρνητικός στο αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με συνέντευξη, στο ίδιο κανάλι ZDF, απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι προς συζήτηση,

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ο γερμανός υπουργός δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, αλλά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

 

Απάντηση Σακελλαρίδη

Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω δηλώσεων, αλλά σε κλειστές αίθουσες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Β. Σόιμπλε ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις δεν γίνονται μέσω δηλώσεων, γίνονται μέσα σε κλειστές αίθουσες όπου κάθονται οι εταίροι, με κλίμα αλληλεγγύης και με διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, συζητούν, διαφωνούν , συμφωνούν, βρίσκουν κοινά σημεία και προχωράνε μαζί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι: «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».


Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Στο ερώτημα ποιο θα είναι το περιεχόμενο του αιτήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η παράταση αυτό που θέλουμε είναι να ληφθούν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θέλουμε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο να το συμφωνήσουμε από κοινού με τους εταίρους πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που θεωρούμε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και θέλουμε προφανώς να υπάρχει δυνατότητα μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα».


Η θέση του Σόιμπλε


Να σκοτώσει την ελληνική πρόταση για διαίρεση δανειακής σύμβασης και Μνημονίου πριν αυτή φτάσει στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής επιχειρεί με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθιστώντας σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να «υποταχθεί» στο Μνημόνιο. Η πρόταση που ετοιμάζεται να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από non papers που κυκλοφόρησαν χθες, περιλαμβάνει ένα αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης και αίτημα επί του καθορισμού των όρων. Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι αν συγκλιθεί έκτακτο Eurogroup στο τραπέζι θα πέσει τουλάχιστον μια ακόμη πρόταση η οποία θα διαχωρίζει το πολιτικό από το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, ενώ θα οδηγεί και σε ντε φάκτο εξαίρεση του τραπεζικού συστήματος από τις διεργασίες. Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι φωτογράφιζε με τις δηλώσεις του για την επίτευξη "ομπρέλας" για το τραπεζικό σύστημα από μια ενδεχόμενη συμφωνια παράτασης του προγράμματος, στέλμνοντας μήνυμα προς τους κομιστές αυτής της πρότασης ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να την ακούσει.


«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο Β. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά' και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια', βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε και ερωτώμενος σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η Ελλάδα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: «Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή ‘βοήθεια για αυτοβοήθεια', προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών. Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν».

Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Ο Β. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».www.madata.gr


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X