Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συμφωνία με την Ελλάδα ζητούν 18 οικονομολόγοι
Συμφωνία με την Ελλάδα ζητούν 18 οικονομολόγοι thumbnail

Συμφωνία με την Ελλάδα ζητούν 18 οικονομολόγοι

Έκκληση σε όλους να φανούν πραγματιστές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα απευθύνουν 18 οικονομολόγοι, ανάμεσα στους οποίους ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Χρ. Πισσαρίδης, ζητώντας από τους πιστωτές της χώρας να προχωρήσουν στους "κατάλληλους συμβιβασμούς".

Όπως προειδοποιούν σε περίπτωση μη συμφωνίας θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες οικονομικές και πολιτικές και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους. Τάσσονται υπέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,5% και υπενθυμίζουν τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή των 18 οικονομολόγων έχει ως εξής:

Κύριοι,

Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας – με πιθανές σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η ουσία μίας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν – δίνοντας τώρα μπορείς να ωφεληθείς αργότερα -αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. Πράγματι, κατά την άποψη πολλών εξ ημών, οι "κατάλληλοι συμβιβασμοί" από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

Φοβούμαστε ότι η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης.

Είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα: οικονομική ανάκαμψη – με στήριξη από τη σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, με κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση των οικονομικών δυνάμεων των Ολιγαρχών.

Επιπλέον, όπως επιμένει και ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο), η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοκρατική εντολή για εναλλακτική πολιτική από την αποτυχημένη στρατηγική του παρελθόντος. Για τους εταίρους της, που επί του παρόντος είναι προσκολλημένοι σε ένα μοντέλο δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο οδηγεί σε ελλιπή ανάπτυξη, υπάρχει η πρόσκληση της ανάκαμψης, των επενδύσεων και της απασχόλησης. Βεβαίως, αυτό απαιτεί έναν βαθμό πραγματισμού. Το αντάλλαγμα όμως, είναι η υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Και η ανάπτυξη – όπως λένε – είναι ούριος άνεμος για όλα τα καράβια. Ο χρόνος μπορεί να εξαντλείται, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία.

*Σημειώνεται ότι στις 23 Ιανουαρίου, 18 οικονομικοί αναλυτές μεταξύ των οποίων οι βραβευμένοι με Νόμπελ Οικονομικών Stiglitz και Πισσαρίδης, με άρθρο τους στους Financial Times, ζητούσαν να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος, ανακούφιση χρέους και επενδυτική βοήθεια, κάνοντας σύγκριση με τη Γερμανία του 1950.

Καθ. Joseph Stiglitz
Columbia University, Βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών

Καθ. Chris Pissarides
London School of Economics, ΒραβευμένοςμεΝόμπελΟικονομικών

Καθ. Mary Kaldor
London School of Economics

Καθ. Stephany Griffith-Jones
IPD Columbia University

Michael Burke
Economists Against Austerity

Καθ. Panicos Demetriades
University of Leicester; πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Καθ. Charles Goodhart
London School of Economics

Sir Richard Jolly
Emeritus Professor Institute for Development Studies

Καθ. Inge Kaul
Hertie School, Berlin

Καθ. Gustav A Horn
Macroeconomic Policy Institute (IMK)

Neil MacKinnon
VTB Capital

Καθ. Marcus Miller
Warwick University

Καθ. Jose Antonio Ocampo
Columbia University

Avinash Persaud
Peterson Institute for International Economics

Helmut Reisen
Shifting Wealth Consult

Robert Skidelsky
Emeritus Professor, University of Warwick

Hilary Wainwright
Transnational Institute, Amsterdam

Καθ. Simon Wren-Lewis
Merton College Oxford


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X