Αρχική / Υγεία / Οφθαλμολογία / Καταρράκτης ματιών: Απαραίτητες εξετάσεις και συμπτώματα
Καταρράκτης ματιών: Απαραίτητες εξετάσεις και συμπτώματα  thumbnail

Γιώτα, 52 ετών

Καταρράκτης ματιών: Απαραίτητες εξετάσεις και συμπτώματα

ΕΡΩΤΗΜΑ
Η κόρη μου είναι 23 χρονών. Τον τελευταίο καιρό έλεγε πως έβλεπε θολά το βράδυ. Πήγε σε γιατρό και εκτός από τον αστιγματισμό που έχει της είπε πως έχει προδιάθεση για καταρράκτη γιατί βλέπει κάτι να είναι θολό ενώ δεν θα έπρεπε. Μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο σοβαρό πχ σκλήρυνση κατά πλάκας; Έχω ακούσει οτι επηρεάζεται η όραση. Θα φαινόταν;


Στο ερώτημα απάντησε η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πολλές φορές υπάρχει κάποιο μικρό στίγμα (θολερότητα) στο φακό του ματιού κάποιων ανθρώπων εκ γενετής. Αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο αντίστοιχο οπτικό πεδίο ή να είναι ελάχιστο και να το βρίσκει ο οφθαλμίατρος κατά την εξέταση.


Ο καταρράκτης είναι σπάνιος σε αυτήν την ηλικία, ιδιαίτερα χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νεανικού καταρράκτη ή μακροχρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη.


Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως δεν εμφανίζει τα ευρήματα που περιγράφετε. Βέβαια, όπως κι αν έχει, η ΣκΠ είναι μια νοσολογική οντότητα που για να διερευνηθεί χρειάζεται ειδικές εξετάσεις, στις οποίες δεν έχει υποβληθεί η κόρη σας.


Όλα τα ανωτέρω, βέβαια, ως γνώμη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λήψη πλήρους ιστορικού και φυσικής εξέτασης της ασθενούς από ειδικό οφθαλμίατρο.


 


Έλενα Κεφάλα, MICOpth


Χειρουργός Οφθαλμίατρος


Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)


τηλ. 210 645 89 59


site: http://lasermiopias.gr


  


 


Διαβάστε επίσης ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ – Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης ;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (ανάγνωση εφημερίδας , οδήγηση αυτοκινήτου) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί . Η παλιά αντίληψη –ας τον να ωριμάσει – δεν ισχύει πια, γιατί ακολουθούνται άλλες μέθοδοι εγχείρησης και οπτικής διόρθωσης.

Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων ή την νεότερη οπτική βιομετρία για τον προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί. Ο καταρράκτης είναι μία νόσος η οποία θεραπεύεται και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίζονται. Εάν κάποιος δεν χειρουργήσει τον καταρράκτη μπορεί να αναπτύξει υψηλή πίεση και να χάσει το φως του. Δυστυχώς στις χώρες που δεν είναι αναπτυγμένες ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία τυφλότητας.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο. Κατά την διάρκεια της, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με υπέρηχο ή laser ή και τα δύο από μια μικροσκοπική τομή 1,4 έως 2,7 χιλιοστών.

Στη συνέχεια,  από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα συγχρόνως με το χειρουργείο του καταρράκτη να γίνει η διόρθωση της προ υπάρχουσας υπερμετρωπίας – μυωπίας – αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Αυτή είναι η διαθλαστική προσέγγισης του ασθενούς που θα χειρουργηθεί για καταρράκτη και τον απαλλάσσει από την χρήση γυαλιών. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση νέων ενδοφακών (Premium IOLs) και ειδικής μελέτης προεγχειρητικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X