Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Τι κάνουν οι άνδρες για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό;
Τι κάνουν οι άνδρες για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό; thumbnail

Aλέξης, αναγνώστης του boro.gr

Τι κάνουν οι άνδρες για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Χαίρετε. Είμαι ο Πάνος και το Μάιο θα γίνω 36 ετών. Πηρα διαζύγιο πριν ένα έτος. Είμαι πάρα πολύ δυστυχισμένος δεν μπορώ να κάνω σχέση ούτε μίας ώρας ούτε και πριν τον αποτυχημένο γάμο μου μπόρεσα Μέσα στο διάστημα του έτους επιχείρησα να κάνω σχέση με εφτά διαφορετικές κοπέλες Η αποτυχία ήταν παταγωδης είτε γιατί η μία δε μου αρεσε είτε γιατί άλλες δύο λάκισαν επειδή είμαι χωρισμένος είτε γιατί δεν άρεσα στις άλλες τρεις είτε γιατί η μία είναι δεσμευμένη είτε η άλλη εκπέμπει σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος Είμαι εξαιρετικά αδέξιος γενικά και στο θέμα αυτό πολύ περισσότερο και νομίζω ότι οι άλλες είναι στη γωνία με το πρώτο λάθος να με σουτάρουν Για τη διαδικασία του σεξ ας μη το συζητάμε καλύτερα Η τελευταία λύση για μένα είναι το γραφείο γνωριμιών αν και είμαι βέβαιος ότι και εκεί τίποτα δεν θα γίνει Μη μου συστήσετε φυσικά να απευθυνθώ σε ειδικό ή ειδικό γιατί από τα 14 πρέπει να έχω πάει σε περίπου δέκα διαφορετικούς και το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι να δίνω χρήματα στο βρόντο νομίζω. Ο τελευταίος μάλιστα μου έδωσε και φάρμακα και μου έλεγε και για ζώδια Ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να διαβάσετε αυτό το μήνυμα. 


Αγαπητέ αναγνώστη στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 


Αγαπητέ αναγνώστη,


Έχει περάσει ένας χρόνος από το διαζύγιο σας και μέσα σ’αυτό το χρονικό διάστημα επιχειρήσατε να κάνετε σχέση με εφτά διαφορετικές γυναίκες. Αναφέρετε την ηλικία σας και αναρωτιέμαι αν αισθάνεστε μεγάλος και πιέζετε τον εαυτό σας να γνωρίσετε κάποια άλλη γυναίκα και αν είναι μεγάλη η επιθυμία σας να είστε πάλι σε μία σχέση. Αναρωτιέμαι αν ειστε τόσο στεναχωρημένος και περνάτε μια τόσο δύσκολη περίοδο που σας κάνει να βιάζεστε να μπέιτε σε μια νέα σχέση για να διώξετε τα άσχημα συναισθήματα. Ίσως αυτό δεν σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε πραγματικά μία πιθανή σύντροφο και ίσως δεν έχετε δώσει στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεπεράσετε τυχόν συναισθηματικά κατάλοιπα από το χωρισμό σας.


Η κάθε περίπτωση διαζύγιου είναι διαφορετική. Ίσως να είχατε παντρευτεί εδώ και πολλά χρόνια, ίσως μόνο ένα. Ίσως το διαζύγιο ήταν η ιδέα σας και ίσως ήταν της συντρόφου σας, ή ίσως και οι δύο συμφώνησατε ότι ο χωρισμός ήταν η καλύτερη επιλογή. Ίσως είστε πληγωμένος, ίσως είστε ανακουφισμένος – ή και τα δύο.


Όποια και αν είναι η εμπειρία του γάμου σας και του διαζυγίου σίγουρα υπάρχουν και συναισθήματα που έχουν να κάνουν με θλίψη και απογοήτευση. Ακόμη και αν το διαζύγιο ήταν κάτι που θέλατε, ένα διαζύγιο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια απώλεια. Κανείς δεν παντρεύεται σκεπτόμενος ότι θα πάρει διαζύγιο κάποια μέρα. Μπορεί να αισθάνεστε τύψεις για ό,τι κάνατε ή δεν κάνατε, ή να αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος.


Το διαζύγιο μπορεί να έφερε στην επιφάνεια κάποια ισχυρά συναισθήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσετε για να μην γίνουν εμπόδιο στη περαιτέρω ζωή σας και στις επόμενες σχέσεις σας. Ένα διαζύγιο συχνά έχει ως επακόλουθο τη χαμηλή αυτοπεποίθηση – είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς  ότι έχει αποτύχει, σαν να έχει κάνει λάθος, να αισθάνεται μοναξιά και να κατηγορεί τον εαυτό του.  


Ένα διαζύγιο δεν σημαίνει αυτόματα μία αποτυχία. Κάποιες φορές η σοφότερη λύση για τον εαυτό μας είναι η απομάκρυνση. Είναι μια δύσκολη απόφαση που μπορούμε παράλληλα να τη θεωρούμε σαν μια γενναία αναγνώριση ότι κάποιος άλλος σύντροφος μπορεί να μας ταιριάζει καλύτερα, σε μια γενικότερη προσπάθεια να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας.


Όπως και να έχετε φτάσει στο σημείο αυτό, το ερώτημα τώρα είναι πώς θα είναι η ζωή σας απο εδώ και πέρα  και ίσως χρειάζεται λίγος χρόνος για να κατανοήσετε τι θέλετε και πώς θα το κατορθώσετε. Θα πρέπει να εργαστείτε για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.  Δείτε τη νέα σας ζωή σαν μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Ειδικά αν ήσασταν παντρεμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχετε εγκαταλείψει κάποια από τα πράγματα ή τις συνήθειες που απολαμβάνατε σαν αδέσμευτος.


Αναφέρετε ότι έχετε επισκεφτεί αρκετούς ψυχολόγους και νιώθετε ότι χάσατε το χρόνο σας. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθούσε να εξερευνήσετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε  και με το να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις θα σας υποστηρίξει να αναγνωρίσετε και να προβείτε στις αλλαγές που επιθυμείτε. Είναι μια διαδικασία που παίρνει καιρό και θέλει υπομονή, που ίσως δεν διαθέτετε αυτή τη στιγμή. Είναι σεβαστό και γενικά η ψυχοθεραπεία δεν έιναι για όλους. Το σημαντικό έιναι να έχετε υποστήριξη, είτε απο το φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον.


 


 


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X