Ντέρμπι… «πιεσόμετρο»

Ο Ολυμπιακός μετράει την Κυριακή στη Λεωφόρο τις αντοχές του στην πίεση, με την ατμόσφαιρα γύρω και μέσα στην ομάδα να θυμίζει την περίοδο αμφισβήτησης μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ και την ισοπαλία με τον ΠΑΣ στο Καραϊσκάκη. Παρότι τότε οι ερυθρόλευκοι κυνηγούσαν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, ενώ τώρα έχουν σημαντικό «αέρα».

Η ισοπαλία με την ΑΕΚ και η ήττα στο Κίεβο έχουν κάνει δύσκολες τις προκρίσεις σε Κύπελλο και Ευρώπη, με το στόχο της νίκης στο αυριανό ντέρμπι να έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη έστω κι αν ο Ολυμπιακός θα είναι κερδισμένος σε επίπεδο αποτελέσματος, εφόσον έστω δεν ηττηθεί.

Με κυνική οπτική, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει σκοπό την εξασφάλιση της ισοπαλίας και – αν του έβγαινε στο ματς – να επιχειρούσε τη νίκη ώστε να διευρύνει τη διαφορά στη βαθμολογία. Τώρα, όμως, δεν είναι έτσι. Και σε όλα τα επίπεδα – κόσμος, διοίκηση, προπονητής, παίκτες – υπάρχει η συναίσθηση πως η νίκη θα αποτελέσει και απάντηση και επιβεβαίωση και εξιλέωση για τις τελευταίες αποτυχίες.

Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός πάει με μειονέκτημα στο ντέρμπι, λόγω κόπωσης από τα σερί ματς και κακής ψυχολογίας από την ήττα στην Ουκρανία. Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η ατμόσφαιρα λειτουργεί συνήθως ως πλεονέκτημα για μια ομάδα που έχει μάθει να συσπειρώνεται και να δυναμώνει σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Στα δύσκολα ο Ολυμπιακός δεν είναι να τον φοβάσαι, όπως λένε συχνά οι άνθρωποί του. Με μια άλλη έννοια της προηγούμενης πρότασης, τον Ολυμπιακό στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, δεν είναι να τον φοβούνται ούτε οι αντίπαλοί του.

Μόνο που όποιος κάνει το λάθος να υποτιμήσει την αξία μιας ομάδας μαθημένης να ξεπερνάει τις αντιξοότητες και να βγάζει πείσμα όταν μοιάζει γονατισμένη, θα το πληρώσει.

Τώρα ο προπονητής και η ομάδα οφείλουν να μιλήσουν μόνο μέσα στο γήπεδο και να δείξουν ότι έχουν τα κότσια να ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα των τίτλων και της μόνιμης παραμονής στην κορυφή.

Θα έχει ενδιαφέρον…

Σχετικά άρθρα