Περέιρα: «Τα ντέρμπι είναι για να τα κερδίζεις»

Στη συνέντευξη που έδωσε στη NOVA για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Βίτορ Περέιρα έκανε λόγο για τη συναίσθηση που υπάρχει στην ομάδα σχετικά με τη σημασία του αγώνα, για το στόχο της νίκης και το πλάνο ποδοσφαίρου κυριαρχίας, μίλησε με σεβασμό για την αξία και τις δυνατότητες του μεγάλου αντίπαλου και τόνισε ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει μέσα στο γήπεδο να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα.

Η συνέντευξη του Πορτογάλου τεχνικού:

Κύριε Περέιρα, στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Ολυμπιακός έχει μία μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» τον τίτλο, διότι με νίκη θα αυξήσει στους εννέα βαθμούς τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό; Θα είναι μία πολύ σημαντική διαφορά για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος.

«Φυσικά και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει μία νίκη για εμάς και τι σημαίνει μία ήττα για τους αντιπάλους μας. Σε μία ενδεχόμενη νίκη η διαφορά θα είναι αρκετά μεγάλη και θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου. Αν και δε θα φτάνει μία νίκη επί του Παναθηναϊκού για να κατακτήσουμε τον τίτλο γιατί θα έχουμε ακόμη πολλά παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Θα είναι, όμως, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσουμε για τη νίκη την Κυριακή».
 
Μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες της αναμέτρησης το γεγονός πως ο αντίπαλός σας δεν είχε υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα, εν αντιθέσει με την ομάδα σας που είχε τον αγώνα του Κιέβο;

«Σχετικά με αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επανέλθουμε γρήγορα, να αλλάξουμε το τσιπ. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικές διοργανώσεις το Europa League και το ελληνικό πρωτάθλημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως στα τελευταία επτά παιχνίδια που είμαι προπονητής του Ολυμπιακού -για να μην μιλήσουμε για τα προηγούμενα όπου υπήρχε άλλος προπονητής- έχουμε έξι νίκες και μόνο μία ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ. Επομένως στο ελληνικό πρωτάθλημα συνεχίζουμε δυνατοί. Είμαστε σε καλή κατάσταση. Σχετικά με το παιχνίδι μέσα στην εβδομάδα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Είχαμε αυτήν την υποχρέωση. Πήγαμε και αγωνιστήκαμε. Όμως, από εδώ και πέρα θα συγκεντρωθούμε ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θέλουμε να εμφανιστούμε δυνατοί απέναντι στον Παναθηναϊκό. Να παρουσιάσουμε υψηλό επίπεδο στο παιχνίδι μας. Και να παίξουμε για τη νίκη».
       
Η μη ικανοποιητική παρουσία του Ολυμπιακού στο Κίεβο, μπορεί να «ξυπνήσει» τον ποδοσφαιρικό εγωισμό των παικτών σας στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;

«Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιον σύλλογο βρισκόμαστε, ποια φανέλα εκπροσωπούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος της ομάδας στην οποία βρισκόμαστε. Γνωρίζουμε τις απαιτήσεις των φιλάθλων μας. Και όπως σε κάθε χώρα, μία μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός έχει σαν πρωταρχικό και κύριο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οποιοσδήποτε σύλλογος αυτού του μεγέθους, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι να κερδίσει το πρωτάθλημα. Το ίδιο και εμείς που είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα, θέλουμε κερδίσουμε το ελληνικό πρωτάθλημα. Θα συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι της Κυριακής. Θέλουμε να εμφανιστούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Να αποδείξουμε το πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε. Να παίξουμε με χαρακτήρα. Με την ταυτότητα που μας χαρακτηρίζει. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι. Και να πάρουμε τη νίκη για να οδηγηθούμε ακόμη πιο κοντά στη νίκη».
 
Για τον Παναθηναϊκό τι εικόνα έχετε σχηματίσει το διάστημα που είστε στην Ελλάδα;

«Από όσο γνωρίζω ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ καλή ομάδα. Έχει πολύ καλούς ποιοτικούς παίκτες. Δε θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα. Γενικότερα θέλω να πω ότι είναι μία καλή ομάδα. Είναι η ομάδα που μας ανταγωνίζεται για την κατάκτηση του τίτλου. Είναι μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα. Και είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Ολυμπιακού. Είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό παιχνίδι. Και είναι από τα παιχνίδια που ανεβάζουν την αδρεναλίνη των παικτών. Τους κάνουν να νιώθουν πως το παιχνίδι αυτό είναι πιο σημαντικό. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ένας παίκτης μπορεί να αποδώσει καλά. Όμως, οι παίκτες χρειάζονται κάποιο κίνητρο παραπάνω για να κάνουν τη διαφορά από το ένα σημείο στο άλλο. Δηλαδή από το ένα παιχνίδι στο άλλο να δείξουν κάτι παραπάνω, λόγω του ότι έχει για αυτούς πολύ μεγαλύτερη σημασία η νίκη με αυτόν τον αντίπαλο. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι ο Ολυμπιακός να εμφανιστεί δυνατός, με τον χαρακτήρα της ομάδας που αντιπροσωπεύει. Να είμαστε κυρίαρχοι στο παιχνίδι. Να παίξουμε επιθετικά και να καταφέρουμε να πάρουμε αυτή τη σημαντική νίκη σε αυτό το σημαντικό παιχνίδι. Βέβαια, αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα και οι συνεχόμενες υποχρεώσεις δεν μας έχουν επιτρέψει να δουλέψουμε πολύ, παρά μόνο να ξεπερνάμε την κούραση από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Όμως αυτό που θέλω για το μέλλον του Ολυμπιακού είναι να βελτιωθεί η ομάδα ακόμη περισσότερο. Να παίζει με περισσότερο επιθετικό χαρακτήρα. Να είναι καλύτερη στην άμυνα. Να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Να πετυχαίνει περισσότερα γκολ. Να είναι μία ομάδα πιο δυνατή σε σχέση με αυτή που βλέπουμε σήμερα. Λόγω των συνεχόμενων υποχρεώσεων δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να προπονηθούμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά θέλουμε να εμφανιστούμε πολύ δυνατοί την Κυριακή για να πάρουμε αυτή την πολύ σημαντική νίκη σε αυτό το σημαντικό παιχνίδι».
 
Στο διάστημα που είστε στην Ελλάδα, σας έχουν μιλήσει οι άνθρωποι της ομάδας ή και ο κόσμος για τη σημασία που έχει αυτό το ντέρμπι για τους οπαδούς τόσο του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού;

«Φυσικά και γνωρίζω. Έχω απόλυτη συνείδηση για τη σημασία αυτού του ντέρμπι. Προέρχομαι από την Πορτογαλία, μία χώρα η οποία έχει επίσης πολλά ντέρμπι. Έχω βρεθεί και έχω παίξει σε πολλά από αυτά. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά τα παιχνίδια μάς επηρεάζουν πάρα πολύ. Αυτά είναι που κάνουν το ποδόσφαιρο όμορφο. Αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας και τις οικογένειές μας. Γνωρίζουμε, λοιπόν, πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για εμάς να κερδίζουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Λένε πως τα παιχνίδια είναι για να τα κερδίζεις. Και τα ντέρμπι ακόμα περισσότερο».
 
Κλείνοντας, θα θέλατε να κάνετε μία ευχή για όσους παρακολουθήσουν το ντέρμπι από τα κανάλια novasports ή από τις κερκίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας;

«Είμαι ένας άνθρωπος παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Το λατρεύω το ποδόσφαιρο. Όμως, μου αρέσει το ωραίο ποδόσφαιρο. Όταν παίζεται ωραία. Όταν παρακολουθώ ένα άσχημο παιχνίδι, βλέπω πέντε λεπτά και την κλείνω την τηλεόραση. Αυτό, λοιπόν, που εύχομαι είναι την Κυριακή να δούμε ένα ωραίο παιχνίδι, όπου οι πρωταγωνιστές θα είναι οι παίκτες. Να δούμε ποιότητα στο παιχνίδι. Να δούμε έναν ωραίο αγώνα. Και να κερδίσει αυτός που πραγματικά το αξίζει. Ελπίζουμε ο Ολυμπιακός να είναι η ομάδα που θα αξίζει τη νίκη. Ειλικρινά να κερδίσει η καλύτερη ομάδα. Και αυτή εύχομαι να είμαστε εμείς».

Σχετικά άρθρα