Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα «γκρίζα» σημεία του Μορατόριουμ των 4 μηνών
Τα «γκρίζα» σημεία του Μορατόριουμ των 4 μηνών thumbnail

Τα "γκρίζα" σημεία του Μορατόριουμ των 4 μηνών

«Μορατόριουμ» τεσσάρων μηνών πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στην βουλή.
Στο διάστημα των 120 ημερών η ελληνική κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και οι θεσμοί δε θα επιβάλουν υφεσιακά μέτρα.

«Χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας στο τετράμηνο αυτό για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς στο δημόσιο τομέα», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ  

Ποιοι δικαιούνται μείωση του φόρου εισοδήματος

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν και δεν φτάνουν για να «μαζέψουν» έσοδα τα οποία από τον Δεκέμβριο σημειώνουν σημαντική πτώση.

Γι' αυτό τον λόγο επιθυμούν να ξεκαθαρίσει πρώτα απ όλα το θέμα  των κριτηρίων για την ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία (100 δόσεις) προκειμένου να αρχίσουν να μπαίνουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Παράλληλα, στην επιστολή Βαρουφάκη δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα για να τον αντικαταστήσουν (δηλαδή 2.5 δισ. ευρώ) .

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Πρώτο κρίσιμος σταθμός ο Απρίλιος

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί έως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση και έως το τέλος Ιουνίου που λήγει η τετράμηνη παράταση ξεκίνησε από σήμερα σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνουν πως η συμφωνία με τους εταίρους, αποτελεί τη βάση για μια νέα συζήτηση σε ένα νέο τοπίο το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί.

Στο θέμα της χρηματοδότησης η ελληνική πλευρά διατηρεί στο τραπέζι την αύξηση από τα έντοκα γραμμάτια, ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.

«Γκρίζες» ζώνες σε ασφαλιστικό κ εργασιακά

Της Αργυρώς Μαυρούλη


Πλήθος ερωτηματικών πυροδότησε το έγγραφο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Αθήνα στους εταίρους όσον αφορά τις υπό συζήτηση αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της μεσοπρόθεσμης ρευστότητας για την καταβολή των συντάξεων αλλά και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παρόλο που στο κείμενο τον δεσμεύσεων δεν αναφέρεται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και πώς ακριβώς θα βρεθούν οι πόροι για την ενίσχυση των ταμείων από την κατάργηση και των υπόλοιπων πόρων υπέρ τρίτων, αλλά και για την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι δεν θα θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ασφαλισμένων γυναικών με ανήλικα τέκνα, ατόμων με ειδικές ανάγκες και εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο ζήτημα της συγχώνευσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνουν, οι ενοποιήσεις οι οποίες ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν, θα υλοποιηθούν μετά από διάλογο με τους φορείς των ενδιαφερόμενων, χωρίς να οδηγούν σε μειώσεις ή περαιτέρω συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων όπου αποφασισθεί θα γίνει με προηγούμενη διασφάλιση των εσόδων από άλλες πηγές.

Tο υπουργείο Εργασίας θα επιμείνει στον κοινωνικό, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διευκρινίζουν ότι η αναφερόμενη στο κείμενο ενίσχυση της σύνδεσης εισφορών με τις παροχές, εισοδήματα, αφορά ασφαλισμένους όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που επιζητούν οι ίδιοι αυτή τη σύνδεση.

Όσον αφορά τα εργασιακά, αρμόδιοι στο υπουργείο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενώ οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα προκύψουν από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση αποτελούν πάγια αιτήματα των δανειστών, όπως η εξάλειψη των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στον δημόσιο τομέα, η σταδιακή κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» ή φόρων υπέρ τρίτων, η διασύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εσόδων, καθώς και ο εξορθολογισμός των παροχών, συμπεριλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο οι αρχές δεσμεύονται ότι:

-Θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιχειρησιακά μέτρα για την ενοποίηση και εξισορρόπηση πολιτικών συνταξιοδότησης και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, αλλά και των κινήτρων που αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στο χώρο της οικονομίας , και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.

-Εδραίωση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων για την εξοικονόμηση πόρων

-Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό "τρίτων" κατά έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

-Εδραίωση μιας στενής σχέσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος , εξορθολογισμό των παροχών , ενίσχυση των κινήτρων που δηλώνουν την αμοιβούμενη εργασία και παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εργαζόμενους ηλικίας 50 έως 65 ετών , συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος του Κατώτατου Βασικού Εισοδήματος , έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αγορά εργασίας

-Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας, που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής.

-Επεκτείνει και αναπτύσσει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα, να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.

-Να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X