Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βαρουφάκης: "Κάποιοι ήθελαν να γίνει η Ελλάδα Κόσοβο"
Βαρουφάκης: "Κάποιοι ήθελαν να γίνει η Ελλάδα Κόσοβο" thumbnail

Βαρουφάκης: "Κάποιοι ήθελαν να γίνει η Ελλάδα Κόσοβο"

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η επιλογή που είχαμε ήταν μια «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας. Αυτό μας έλεγαν ουσιαστικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


«Θέσαμε το θέμα της πολιτικής και το θέμα της οικονομίας και μάλιστα πετύχαμε το απίστευτο: Για πρώτη φορά να υπάρχει μια διαδικασία διακοπής της μνημονιακής διαδικασίας στην άκρη και να μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά για πρώτη φορά δημιουργώντας μια νέα διαδικασία η οποία είναι εντελώς πρωτόγονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αυτό είναι μόνο η αρχή», τόνισε μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο, ότι στο Eurogroup δεν αγγίχτηκε το χρηματοδοτικό και ότι θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούνιο.


«Από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό αν δεν είχαμε ήδη αυτή την τετράμηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες», συμπλήρωσε και αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχθηκε πρόσθεσε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η επιλογή που είχαμε ήταν μια «κοσοβοποίηση» της Ελλάδας. Αυτό μας έλεγαν ουσιαστικά: «θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ αλλά δεν θα υπάρχει τράπεζα, δεν θα είναι μια κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε, το Μνημόνιο.


Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης, όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας «καίνε», το ένα είναι το χρηματοδοτικό, το δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους. Υπήρχαν δυνάμεις εντός του Eurogroup εντός της Ευρώπης που ήθελαν την αποπομπή μας και για την ακρίβεια όχι την αποπομπή μας αλλά τη μετατροπή μας σε μια μορφή επαρχίας τύπου «Κόσοβο» χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτή η στρατηγική, η τοξική δυναμική ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή. Εμείς ήμασταν οι απομονωμένοι μέχρι το τρίτο Eurogroup όμως -και αυτή ήταν πιστεύω η επιτυχία- και ο λόγος που είμαι ικανοποιημένος από εκεί που ήμασταν εμείς απομονωμένοι, απομονώθηκαν αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν ουσιαστικά την αποδόμηση της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα».


«Τώρα έχουμε πολύ μεγάλη δουλειά μπροστά μας να λύσουμε το θέμα της ανάπτυξης, το θέμα της χρηματοδότησης, το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και βεβαίως όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης, την ώρα που εμείς λειτουργούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση, νομοθετούμε και αποδεικνύουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είπαμε ότι θα κάνουμε», είπε ακόμα ο κ. Βαρουφάκης.


 


www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X