Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Πόσο έγκυρο είναι το τεστ εγκυμοσύνης;
Πόσο έγκυρο είναι το τεστ εγκυμοσύνης; thumbnail

Ασπασία, 34 ετών

Πόσο έγκυρο είναι το τεστ εγκυμοσύνης;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα σας. Αδιαθέτησα τελευταία φορά στις 23/1 και έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών. Χθες 4η μέρα καθυστέρησης έκανα το τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό. Υπάρχει περίπτωση να μην είμαι έγκυος; Να σημειώσω ότι αρχές Νοέμβρη είχα μία αποβολή στην 10η εβδομάδα. Πότε να πάω στον γυναικολόγο μου; Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι, υπάρχει σοβαρή περίπτωση. Εάν η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή θα σας συμβούλευα να ξεκινησετε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ και να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας. Εάν ο οικογενειακός σας προγραμματισμός δεν συμφωνεί με μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα σας συμβούλευα να επαναλάβετε το τεστ σε 4 μέρες και εάν είναι και πάλι θετικό, να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.


Με εκτίμηση


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι

 
Makris George- Marios, MD, MSc,
Obstetrician- Gynecologist,
Gynaecologic Oncologist ( EBCOG-ESGO accreditation ),
 
Kifisias Avenue 25, Ampelokipoi, Athens, Greece.


 


 


Διαβάστε επίσηςΜερικές γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές του σώματός τους και αντιλαμβάνονται σημάδια εγκυμοσύνης την πρώτη εβδομάδα της σύλληψης. Αλλες δεν παρατηρούν πρώιμα σημάδια και η πρώτη τους ένδειξη μπορεί να είναι η καθυστέρηση της περιόδου.ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ Ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι η υπερβολική κόπωση, σε συνδυασμό με υπερβολική ευσυγκινησία. 

 

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ!

Η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης σας μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση ενθουσιασμού, προσμονής και «επίτευξης του στόχου».

Όποτε κι αν υποψιαστείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα θέλετε να το επιβεβαιώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι γρήγορα και εύκολα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης της περιόδου σας.Πρώιμα σημάδιαΜία περίπου εβδομάδα μετά τη σύλληψη, το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία ή μερικές κηλίδες αίματος. Μερικές γυναίκες το ερμηνεύουν ως ελαφριά  

περίοδο και δεν υποψιάζονται εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχετε ήπιες κράμπες στην κοιλιά λόγω της μετακίνησης του εμβρύου. Δυνατές κράμπες μπορεί να καταδεικνύουν εξωμήτρια κύηση (βλ. σελ. 44-45).

Ακόμα και μία με δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στο στήθος σας. Μπορεί τα στήθη να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, να πονούν, να έχουν κνησμό, να αλλάξουν σχήμα ή να πρηστούν και να μη σας χωρά το σουτιέν σας. Τα σημάδια αυτά μοιάζουν με εκείνα που έχουν μερικές γυναίκες πριν από την περίοδο, αλλά συνήθως είναι πολύ πιο έντονα.

Για πολλές γυναίκες, η καθυστέρηση της περιόδου είναι η πρώτη ένδειξη εγκυμοσύνης. Κατά την εμφύτευση του εμβρύου στην επίστρωση της μήτρας παράγονται ορμόνες που εμποδίζουν τη ρήξη της επίστρωσης αυτής (δηλαδή, την περίοδο). Όμως, οι γυναίκες με άτακτη περίοδο μπορεί να μην υποψιαστούν εγκυμοσύνη επί εβδομάδες ή ίσως και μήνες.

Η κόπωση και η ευσυγκινσία είναι συνήθεις στην αρχή της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνουρία, ναυτία και εμέτους, λαχάνιασμα, δυσκοιλιότητα και πόνο στη μέση.
ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΕΩΣ 
Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα από τα πολλά τεστ που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Τα τεστ χρησιμοποιούν χημικά που ανιχνεύουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) στα ούρα. Η ορμόνη αυτή παράγεται με την εμφύτευση του εμβρύου και εμφανίζεται στα ούρα σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Το τεστ κυήσεως μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Μερικά τεστ ισχυρίζονται ότι μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα ακόμα και πέντε μέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο, αλλά ίσως να μην είναι τόσο ακριβή. Αν το τεστ είναι θετικό, είστε σχεδόν σίγουρα έγκυος.Όμως, μπορεί να εχετε θετικό τεστ με μια πρώιμη αποβολή, γιατί η hCG παραμένει στο αίμα μερικές εβδομάδες. Αν ανησυχείτε, ζητήστε ιατρική συμβουλή.Ένα αρνητικό τεστ είναι λιγότερο αξιόπιστο. Αν το κάνετε πολύ νωρίς, μπορεί να είστε έγκυος αλλά να μην κυκλοφορεί αρκετή hCG στον οργανισμό σας για να δώσει θετικό αποτέλεσμα. Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως είστε έγκυος παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, περιμένετε μία εβδομάδα και ξαναδοκιμάστε ή επισκεφθείτε το γιατρό σας.ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ (ΠΗΤ)Μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, μπορείτε να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται σε 40 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο. Παρόλο που φαίνεται περίεργο να υπολογίζεται και η περίοδος πριν από την ωορρηξία, αυτό γίνεται για να τυποποιηθεί η διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μέρα της ωορρηξίας' διαφέρει στις γυναίκες και οι περισσότερες θυμούνται την ημερομηνία της περιόδου. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να αλλάξει μετά το πρώτο υπερηχογράφημα, όταν μετριέται το μωρό με ακρίβεια.

Μερικές φορές μετριέται το επίπεδο της hCG στο αίμα. Για παράδειγμα, αν κάνετε θεραπεία γονιμότητας, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά της πριν να έχετε καθυστέρηση. Αυτό θα το συζητήσετε με τους γιατρούς σας.Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X