Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Ψυχικά προβλήματα μετά από τροχαίο ατύχημα
Ψυχικά προβλήματα μετά από τροχαίο ατύχημα thumbnail

Όλγα, 42 ετών

Ψυχικά προβλήματα μετά από τροχαίο ατύχημα

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπέρα σας είχα ένα τροχαίο μετά από χρόνια και έπαθα κρίση πανικού και αγοραφοβία. Είχα κλειστεί στο σπίτι μου ένα μήνα και ειδικά στο κρεβάτι νομίζοντας πως αν σηκωθώ θα λιποθυμήσω και δεν θα είναι κανένας δίπλα μου. Προσπάθησα μόνη μου αλλά δεν τα κατάφερα, πήγα σε έναν πολύ καλό γιατρό μου έδωσε φάρμακα και σηκώθηκα. Την αγοραφοβία την είχα πάντα απλώς όταν είναι να πάω κάπου βόλτα ή να ταξιδέψω θέλω να είναι ένα νοσοκομείο κοντά μου. Προσπαθώ να το αποβάλλω γιατί μου στερεί πολλά. Τώρα μετά από 5 χρόνια θέλω να σχταματήσω την αγωγή μου όπως μου είπε και ο γιατρός μου απλά φοβάμαι τις παρενέργειες που μπορεί να έχει. Ήθελα να με συμβουλεύσετε είμαι 42 ευχαριστώ πολύ. 


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη Γεια σου, 

είναι πιθανό να υπάρχουν διάφορες συνέπειες, χρόνιες ή μη, μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός όπως είναι ένα τροχαίο ή μια ξαφνική απώλεια. Είναι μαι σωστή απόφαση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να ζητήσουμε βοήθεια για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις διάφορες ψυχικές μεταπτώσεις που μπορεί να προκληθούν μετά το γεγονός. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να είναι το ίδιο ή αιτία για κάποιες ψυχικές δυσκολίες, ή διαταραχές, καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική, όπως για παράδειγμα το μετατραυματικό στρες.


Υπάρχουν όμως και πιθανότητες ενατραυματικό γεγονός να έχει το ρόλο του εκλυτικού παράγοντα, της αφορμής δηλαδή, για να βγουν στην επιφάνεια δυσκολίες που είχαν συσσωρευτεί. Μέσα από τη ψυχοθεραπεία μπορούμε να τα καταλάβουμε αυτά και να οργανώσουμε τη ζωή μας με δικούς μας όρους και όχι με τους όρους που θα μας επιβάλουν τα συμπτώματα, όπως οι κρίσεις πανικού ή τα ψυχοσωματικά. Τέλος σχετικά με τη φαρμακευτική σου αγωγή θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου, εφόσον έχετε εγκαταστήσει και μια τόσο καλή σχέση να του πεις τις ανησυχίες σου και αυτό που σε προβληματίζει. Όπως δε ξεκινάμε, έτσι και δε σταματάμε μόνοι μας ποτέ τη φαρμακευτική μας αγωγή. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος , δοσολογία και βαθμιαία μείωση, της αγωγής προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες. Όλα αυτά θα τα συζητήσεις με το γιατρό σου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X