Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές: Δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ελλάδα!
Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές: Δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ελλάδα! thumbnail

Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές: Δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ελλάδα!

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝΣε ένα μικρό παιδί χαρίζει ζωή με το θάνατό της δότρια οργάνων


Ένα αγόρι 12 ετών, μπορεί εδώ και λίγες μέρες να απολαμβάνει την αθωότητα της ηλικίας του, ύστερα από το δώρο ζωής που του χάρισε μια 60χρονη άτυχη γυναίκα με το θάνατό της. Το παιδί, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία τρία χρόνια.


Η ευεργετική δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» ΕΕΣ. Δότρια ήταν μία 60χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.


Οι ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρότειναν τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, οι οποίοι, τη δύσκολη εκείνη ώρα, βρήκαν το ψυχικό σθένος να δωρίσουν τα όργανά της προς μεταμόσχευση. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ.


Εκτός από τον ένα νεφρό, που μεταμοσχεύθηκε στον 12χρονο, μεταμοσχεύθηκαν επίσης:


* Το ήπαρ σε άνδρα 64 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.


* Ο δεύτερος νεφρός σε άνδρα, υπερευαισθητοποιημένο, 35 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 3 χρόνια σε αιμοκάθαρση.


Ιδιαίτερα αξίζει να υπογραμμιστούν οι προσπάθειες ιατρών, προσωπικού και συντονιστών για την επιτυχή έκβαση της «γέφυρας ζωής», καθώς και η ευαισθητοποίηση και συμβολή του Υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή. Εξίσου σημαντική υπήρξε η συνδρομή του ΕΚΑΒ, που, με τη συνοδεία της Άμεσης Δράσης, μετέφεραν μόσχευμα στο αεροδρόμιο. Άριστη ήταν, τέλος, η συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία καθυστέρησε για λίγα λεπτά την προγραμματισμένη πτήση της, προκειμένου να παραλάβει το μόσχευμα.


Ο ΕΟΜ, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής», ενώ ευχαριστίες και συλλυπητήρια απευθύνει ιδιαίτερα στην οικογένεια της εκλιπούσας για τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή πράξη της, με την ευχή η δωρεά αυτή να απαλύνει σύντομα τον πόνο τους.


Τέλος, σημειώνεται ότι την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη δωρεά οργάνων. Αυτή τη φορά από την Κύπρο και συγκεκριμένα από το ΓΝ Λευκωσίας, όπου το ήπαρ από έναν 62χρονο άνδρα μεταμοσχεύθηκε σε 52χρονο στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».


http://www.eom.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X