ΕΤΧΣ: Εκταμίευση 1,8 δισ. για την Ελλάδα αν…

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να τροποποιήσει την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα που επιτρέπει την παράταση των διαθέσιμων πόρων κατά τέσσερις μήνες. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας απόφασης του Eurogroup.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η ΚΣΧΔ εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2015. Η τροποποιημένη Σύμβαση θα υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Όπως υπογραμμίζεται, σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία.

Μέχρι τώρα το ΕΤΧΣ έχει εκταμιεύσει 141, 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με το ΕΤΧΣ, η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ελληνικού ΤΧΣ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Τα εν λόγω ομόλογα είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με την τροποποιημένη συμφωνία τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στο ΕΤΧΣ και μπορούν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μόνο μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, υπογραμμίζεται.

Διαβάστε περισσότερα στο Real.gr

Σχετικά άρθρα