Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ντάισελμπλουμ: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα πάρετε λεφτα τον Μάρτιο
Ντάισελμπλουμ: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα πάρετε λεφτα τον Μάρτιο thumbnail

Ντάισελμπλουμ: Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα πάρετε λεφτα τον Μάρτιο

H Eλλάδα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της, για να κερδίσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη ενόψει των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου, προειδοποιεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ως Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε στους Financial Times πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα από την διάσωση των 172 δισ. ευρώ.


Αλλά, όπως είπε, οι πόροι θα μεταφερθούν μόνο αν η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία, σημειώνουν οι FT, για εβδομάδες έχει αντισταθεί να εφαρμόσει μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης διακηρύσσοντας το θάνατο του μνημονίου, υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές.


«Το μήνυμα μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή τον Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις».


Οι παρατηρήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το δημοσίευμα, αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης για τον κίνδυνο να στερέψει γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση από χρήματα για την πληρωμή των χρεών της και για την χρηματοδότηση των λειτουργιών της, παρά την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για παράταση της διάσωσης της Ε.Ε. για άλλους τέσσερις μήνες.


Με βάση την παράταση, η οποία ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή, η Αθήνα δεν θα λάβει πόρους από το πακέτο διάσωσης μέχρι να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία που πολλοί αναμένουν ότι θα κρατήσει για μήνες.


Όμως, αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν την Ελλάδα εκτιμούν, σύμφωνα με την εφημερίδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές 1,4 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


H ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα.


Αλλά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διστακτικοί να σηκώσουν το όριο, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως θα ήταν ανάρμοστο να προσφέρει η κεντρική τράπεζα την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί του έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά.


Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν ασχολήθηκε με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση περισσότερων έντοκων, αλλά η αντιπρόταση του για ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ δείχνει πως οι αρχές της ευρωζώνης μπορεί να εγκρίνουν τα έντοκα ως μια λύση για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αν καταλήξει σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.


 «Αν περάσουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο χωρίς να κάνουμε τίποτα, στο τέλος Απριλίου θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


Ανεξάρτητα από την πρόταση του Ολλανδού, αξιωματούχοι που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν πως υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τέτοιους όρους.


Για να λάβει η Ελλάδα το πρώτο μερίδιο από τις δόσεις, τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.


Αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δεσμευτεί σε τέτοια ζητήματα. Ένας ανέφερε πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις για επαφές μεταξύ Ελλήνων υπουργών και των στελεχών που θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες αυτές.


Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν σημάδια ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει ήδη να μαζέψει όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.


 


www.enikos.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X