Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Όταν το παιδί κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις
Όταν το παιδί κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις thumbnail

Όταν το παιδί κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις

Τα μικρά παιδιά κάνουν ερωτήσεις και σχόλια που συχνά προκαλούν αμηχανία τόσο στους γονείς όσο και στους γύρω τους. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι τόσο έντιμα και αθώα που συχνά λένε τα πιο αδιάκριτα πράγματα χωρίς να τα σκεφτούν ιδιαίτερα.


Οι γονείς πολλές φορές επικροτούν τα παιδιά όταν εκφράζονται ελεύθερα και μάλιστα τα ενθαρρύνουν και τα επαινούν. Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να λένε αμέσως αυτό που σκέφτονται. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης (www.mandou.gr), Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς  για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και τι να κάνουν όταν το παιδί τους προκαλέσει αμηχανία.• Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το παιδί δεν γνωρίζει ότι αυτό που είπε ήταν κάτι αδιάκριτο
• Μην προσβάλετε το παιδί σας λέγοντας «καλά, δεν ντρέπεσαι; τι είναι αυτά που λες;». Θα το φέρετε σε δύσκολη θέση και θα νιώσει ντροπή
• Κάνετε απλές συζητήσεις με το παιδί σας και μιλήστε τους για τους γενικούς κανόνες συμπεριφοράς και τα όρια
• Εξηγήστε του ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα σκέφτεται πριν τα εκφράσει γιατί μπορεί κάποιοι να πληγωθούν
• Μην αναγκάσετε το παιδί σας να ζητήσει συγνώμη από αυτόν που έφερε σε δύσκολη θέση
• Φροντίστε εκείνη τη στιγμή τα σχόλια σας να είναι όσο πιο απλά γίνεται όπως «Θα το συζητήσουμε αργότερα αυτό»
• Προσέχετε πάντα τη δική σας συμπεριφορά. Αποτελείται βασικό πρότυπο μίμησης για το παιδί σας

Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είστε πάντα διαθέσιμοι να του λύνετε τις απορίες και πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του. Επισημάνετε του ότι όταν έχει αμφιβολίες σχετικά με το τι πρέπει να πει και αν πρέπει να ρωτήσει κάτι, καλύτερα να μη μιλήσει και να σας το εκμυστηρευτεί όταν θα βρίσκεστε μόνοι σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X