Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Δυσαρθρία: Όταν το παιδί μιλάει μπερδεμένα
Δυσαρθρία: Όταν το παιδί μιλάει μπερδεμένα thumbnail

Δυσαρθρία: Όταν το παιδί μιλάει μπερδεμένα

Τι είναι η δυσαρθρία;


Η δυσαρθρία είναι μία διαταραχή που έχει να κάνει με τον μηχανισμό παραγωγής της ομιλίας. Δηλαδή, οι μυς του προσώπου, του στόματος και το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να χάσουν την κινητικότητά τους και τη δύναμή τους και η ομιλία πραγματοποιείται με ελαττωματική άρθρωση.


Από τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη (www.mandou.gr) και την Ελλνική Παιδιατρική Εταιρεία 


Ένα άτομο με δυσαρθρία έχει μια μπερδεμένη ομιλία, η φωνή του είναι πολύ απαλή και ο ρυθμός πολύ αργός ή γρήγορος. Ακόμα ο τόνος αυξομειώνεται και έχει ρινική χροιά. Τέλος, μπορεί να εμφανίζουν δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση και δεν μπορούν εύκολα να χειριστούν και να ελέγχουν το σαγόνι τους.


Ποια είναι τα αίτια και τα είδη της δυσαρθρίας;


Τα κύρια αίτια της δυσαρθρίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ασθένεια Parkinson, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, σκλήρυνση κατά πλάκας κα. Ο τύπος και ο βαθμός της δυσαρθρίας διαφέρει αναλόγως της περιοχής της βλάβης στο νευρικό σύστημα. Η δυσαρθρία μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Τα συμπτώματα στη δυσαρθρία ποικίλουν ανάλογα με το είδος της. Τα είδη της χωρίζονται σε Χαλαρή δυσαρθρία, Σπαστική δυσαρθρία, Αταξική δυσαρθρία, Υποκινητική δυσαρθρία, Υπερκινητική δυσαρθρία. πχ. ο λόγος ενός άτομου με χαλαρή δυσαρθρία είναι ένρινος και έχει λαχανιασμένη χροιά, ενώ ένα άτομο με υπερκινητική δυσαρθρία μιλάει μονότονα και έχει τραχεία χροιά φωνής.


Πως αντιμετωπίζεται η δυσαρθρία;


Η θεραπεία της λογοθεραπείας για τη δυσαρθρία στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τους μύες, από τους οποίους εξαρτάται η φώνηση και η άρθρωση. Γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης ή χαλάρωσης των μυών καθώς και ασκήσεις για το συντονισμό της αναπνοής-φώνησης. Τα άτομα με δυσαρθρία χρειάζονται τη βοήθεια ενός νευρολόγου καθώς και των γονιών τους, οι οποίοι με την καθοδήγηση των ειδικών θα ενισχύσουν την επικοινωνία του ατόμου στο σπίτι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X