Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τα επικίνδυνα σημάδια
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τα επικίνδυνα σημάδια  thumbnail

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τα επικίνδυνα σημάδια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακοποίηση των παιδιών είναι κάθε είδους σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της σεξουαλικής, που οδηγεί σε αληθινή ή δυνητική βλάβη της υγείας, της ανάπτυξης ή της αξιοπρέπειάς τους.


Γράφει η Εύη Κυράνα  ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι δυστυχώς εξαιρετικά συχνή. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα που στηρίζονται σε 65 μελέτες και αναφέρονται σε 22 χώρες, το σχεδόν 8% των ανδρών και το 20% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των 18 ετών.


Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δράστης είναι γνωστός στο παιδί (συγγενής, γείτονας, ένα άτομο που θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο από την οικογένειά του), ενώ τις πιθανότητες κακοποίησης αυξάνουν η ύπαρξη αναπηρίας στο παιδί όπως η νοητική υστέρηση, η απουσία ενός ή και των δύο γονέων, οι συζυγικές συγκρούσεις και η χρήση ουσιών από τους γονείς.


Το παιδί που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να νιώθει μπερδεμένο, ντροπή ή ενοχές και να φοβάται να μιλήσει για το τι του συνέβη, ιδίως όταν ο δυνάστης του είναι γονιός, συγγενής, φίλος ή γνωστός της οικογένειάς του. 

Ανάλογα με την ηλικία του, μπορεί να δείχνει εμφανώς ότι φοβάται τους γονείς, τους ενήλικους κηδεμόνες ή τους οικογενειακούς φίλους, να παρουσιάζει τάσεις απομόνωσης από τους φίλους του ή τις συνήθεις δραστηριότητες, αλλαγές στη συμπεριφορά του (π.χ. επιθετικότητα, υπερκινητικότητα, θυμό), αλλαγές στις επιδόσεις στο σχολείο, κατάθλιψη, άγχος ή αιφνίδια απώλεια αυτοεκτίμησης, συχνές απουσίες από το σχολείο ή άρνηση να μπει στο σχολικό λεωφορείο, τάσεις φυγής από το σπίτι ή αυτοκτονικό ιδεασμό και επαναστατική συμπεριφορά. 

Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να περπατήσει ή να καθήσει, να έχει σεξουαλικές γνώσεις ή συμπεριφορές αταίριαστες με την ηλικία του, να έχει αίμα στο εσώρουχό του ή σωματικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, να λέει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά ή να επιτίθεται το ίδιο σεξουαλικά σε άλλα παιδιά.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X