Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Αυξημένο ουρικό οξύ – Ποιες παθήσεις προκαλεί;
Αυξημένο ουρικό οξύ - Ποιες παθήσεις προκαλεί; thumbnail

Βάσω, 49 ετών

Αυξημένο ουρικό οξύ – Ποιες παθήσεις προκαλεί;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω τι σημαίνει ακριβώς το ανεβασμένο ουρικό οξύ; Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Τι άλλες παθήσεις προκαλεί πέρα από την καρδιά; Υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία; Πόσο σοβαρό είναι; Είμαι γυναίκα, 49 ετών. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας.


Στο ερώτημα απάντησε ο Νικόλαος Τεντολούρης, Παθολόγος ΙατρόςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ουρικό οξύ αυξάνεται στο αίμα όταν ο μεταβολισμός του δεν είναι καλός (λόγω κληρονομικότητας) ή όταν λαμβάνονται φάρμακα που το αυξάνουν. Το ουρικό οξύ δεν πειράζει την καρδιά, αλλά τις αρθρώσεις (προκαλει ποδάγρα) και τα νεφρά (νεφρολιθίαση). Όταν οι τιμές στο αιμα είναι πάνω από 10 χρειάζεται θεραπεία με φάρμακα. Όταν οι τιμές είναι 7-10, χρειάζεται σωστή διατροφή, δηλαδή:


Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:
Εντόσθια (συκώτι, νεφρά), σάλτσες και ζωμός κρέατος, σαρδέλες, μύδια, αυγοτάραχο, αντζούγιες, κυνήγι, αμύγδαλα, ζύμη.
Τροφές που επιτρέπονται με μέτρο σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:
Κρέας, γαλοπούλα, ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, ντομάτα, σπανάκι, αρακάς, μανιτάρια.
 


Σύντομο βιογραφικό
Ο Νικόλαος Κ. Τεντολούρης κατάγεται από το Δήμο Πύλης Τρικάλων. Γεννήθηκε το 1962. Αποφοίτησε από το Λύκειο της Πύλης Τρικάλων το 1980 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εισαγωγικές εξετάσεις. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία αρχικά στο Νοσοκομείο "Μεταξά" και κατόπιν στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. "Λαϊκό". Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία το έτος 1997. Κατόπιν μετέβη στη Μ. Βρετανία όπου εργάστηκε για ένα έτος κλινικά και ερευνητικά στον τομέα του Σακχαρώδους Διαβήτη, των Μεταβολικών και Ενδοκρινικών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Manchester (ManchesterRoyalInfirmary).


Από το 1998 εργάστηκε αρχικά ως Επιμελητής του ΕΣΥ, κατόπιν ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής και από το 2012 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. "Λαϊκό". Εκτός της Εσωτερικής Παθολογίας, ο κ. Τεντολούρης εργάζεται κλινικά και ερευνητικά στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του (νευροπάθεια, διαβητικό πόδι, πρώιμη αθηροσκλήρωση) και στον Μεταβολισμό. Είναι μέλος 6 Ελληνικών και 4 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Είναι Γενικός Γραμματέας του Diabetic Foot Study Group του EASD. Έχει δημοσιεύσει 120 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και 10 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X