Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Επικίνδυνες παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση κοινού παυσίπονου
Επικίνδυνες παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση κοινού παυσίπονου thumbnail

Επικίνδυνες παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση κοινού παυσίπονου

Η μακροχρόνια, συστηματική χρήση ενός κοινού παυσίπονου, της παρακεταμόλης, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, υπέρτασης και εγκεφαλικού, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βρετανία.


Αναλύοντας συνδυαστικά οκτώ προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 650.000 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έπαιρναν μεγάλες δόσεις του παυσίπονου επί πολλούς μήνες ή χρόνια, είχαν έως και 63% μεγαλύτερο κίνδυνο απροσδόκητου θανάτου.


Διέτρεχαν επίσης έως 68% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού και σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο πεπτικού έλκους ή γαστρορραγίας.


Αν και οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν μεγάλοι, στην πραγματικότητα η θνησιμότητα με τις μεγάλες και μακροχρόνιες δόσεις παρακεταμόλης ήταν 1,63 ανά 1.000 άτομα, έναντι 0,95 ανά 1.000 που ήταν στους εθελοντές που δεν λάμβαναν το παυσίπονο.


Η παρακεταμόλη θεωρείται ένα παυσίπονο ασφαλέστερο από την ασπιρίνη, η οποία σχετίζεται με την αιμορραγία από το πεπτικό, και την ιβουπροφαίνη η οποία σχετίζεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά.


Ωστόσο οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Annals of the Rheumatic Diseases", λένε πως ίσως έχουν υποτιμηθεί οι δυνητικές παρενέργειές της και θα πρέπει να διερευνηθούν καλύτερα.


"Δεν συντρέχει λόγος πανικούς, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το νου τους με την μακροχρόνια χρήση και οι γιατροί τους να σκέφτονται προσεκτικά τι άλλες εναλλακτικές λύσεις μπορούν να τους συστήσουν, ώστε να μην λαμβάνουν συνέχεια μόνο παρακεταμόλη", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φίλιπ Κόναχαν, καθηγητής Μυοσκελετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.


Ο δρ Κόναχαν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ίσως η παρακεταμόλη αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών εμποδίζοντας τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται COX-2.


Web/ Ξένος Τύπος/ tanea

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X