Κρίσιμη μέρα για την «Αγια Σοφιά» στο ΣτΕ

”Αγιά Σοφιά” ώρα μηδέν! Όλα τα βλέμματα της οικογένειας της ΑΕΚ είναι στραμμένα σήμερα το πρωί στην Πανεπιστημίου 47 και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου θα συζητηθούν οι προσφυγές του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και 17 πολιτών επί της ουσίας κατά της κατασκευής γηπέδου στην ιδιόκτητη έκταση του σωματείου στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Οι δυο υποθέσεις έχουν αριθμό πινακίου 12 και 13, αλλά επειδή θεωρείται βέβαιο πως θα αναβληθούν 5-6 προγενέστερες, ουσιαστικά θα είναι περίπου η έκτη υπόθεση που θα συζητηθεί. Στην ΑΕΚ εύχονται και ευελπιστούν για ένα πράγμα σήμερα στο ΣτΕ: Να συζητηθεί η υπόθεση, να μην κατατεθεί αίτημα αναβολής. Για ευνόητους και προφανείς λόγους, διότι οποιαδήποτε απόφαση αναβολής θα είναι μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του γηπέδου. Θα οριστεί εκ νέου μετά από αρκετούς μήνες και όπως αντιλαμβάνεστε θα πρόκειται για μια σοβαρή εκκρεμότητα που δεν θα ευνοεί το σχέδιο για το ξεκίνημα των έργων. Ενώ αν συζητηθεί σήμερα κανονικά, είναι πολύ πιθανό μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εκδοθεί και απόφαση.

Όπως αποκάλυψε πριν από 3 μέρες η “Live Sport”, εκτός από τον εισηγητή (και σύμβουλο Επικρατείας) Χρήστο Ντουχάνη, ορίστηκε και β’ εισηγήτρια η κα Δήμητρα Μαυροπόδη, διότι η υπόθεση χαρακτηρίστηκε “μείζονος σημασίας”.Θα προεδρεύσει ο κ. Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών πρόκειται να μετατεθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το σωματείο της ΑΕΚ και η Δικέφαλος 1924 θα κάνουν νομική παρέμβαση δια του διακεκριμένου καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου, Χαράλαμπου Χρυσανθάκη που ασχολήθηκε ενεργά και αφιέρωσε πολύ χρόνο εσχάτως στην υπόθεση, καταθέτοντας στο ΣτΕ γραπτές τις προτάσεις της ΑΕΚ.

Η άλλη πλευρά (του Δήμου) εκπροσωπείται από τον διδάκτορα του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντρέα Παπαπετρόπουλο. Δικηγόρος των “17” είναι ο Μιχάλης Παπάζογλου που δήλωσε χτες στη “L.S.” πως “αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίσει πως ο νόμος 4277/2014 είναι συνταγματικός τότε δεν θα κάνουμε άλλη προσφυγή. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε βέβαια ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που δεν θέλουν το γήπεδο”.

Η προσφυγή του Δήμου

Στην προσφυγή του ο Δήμος ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής με την οποία επέρχεται τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης «προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας». Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει έκταση 469 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 122 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας από το 1969 και τα υπόλοιπα 347 στρέμματα έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο “κατά χρήση” από 1970, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου. Ο Δήμος υποστηρίζει στην προσφυγή ότι το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτηρίζει τη δασική έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρεί για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, είναι μεταξύ άλλων αντίθετο στο Σύνταγμα και στον δασικό νόμο 998/1979.

Η προσφυγή των “17”

Από την άλλη, οι “17” στη δική τους αίτηση προσφυγής ζητούν:

1. Τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης,

2. Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Αττάλειας,

3. Την δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση,

4. Την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και

5. Την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.

Σχετικά άρθρα