Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκληρές πιέσεις στην Ελλάδα από τους δανειστές
Σκληρές πιέσεις στην Ελλάδα από τους δανειστές thumbnail

Σκληρές πιέσεις στην Ελλάδα από τους δανειστές

Σκληρό πρέσινγκ στην Αθήνα φαίνεται ότι ασκούν οι δανειστές που επιθυμούν να δουν ταχύτατη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όσων έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε μία ακόμη ένδειξη αυστηρής πίεσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ. Από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως, θα λείπει η Ελλάδα μέχρι να αποφασίσει η ΕΚΤ ότι η Αθήνα εκπληρώνει τους όρους προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι αγορές και ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε δημόσια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δεχτεί ελληνικά ομόλογα. «Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. Είναι ίδρυμα με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, στηρίζεται σε κανόνες. Δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα», απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη είπε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ήδη μόνο από την εξαγγελία του προγράμματος υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αγορές ανέμεναν με τεράστιο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και άμεσα ξεκίνησε μία μεγάλη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι ποντάρουν πως το φθηνότερο ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα καταφέρουν να δώσουν την απαραίτητη επανεκκίνηση στις οικονομίες της ευρωζώνης που πλήττονται από την υπερχρέωση.


Διαβάστε περισσότερα στο www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X