Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Η αφαίρεση των σπίλων πρέπει να γίνεται πριν το καλοκαίρι
Η αφαίρεση των σπίλων πρέπει να γίνεται πριν το καλοκαίρι thumbnail

Η αφαίρεση των σπίλων πρέπει να γίνεται πριν το καλοκαίρι

Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός ΧειρουργόςΤο δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά σε ήλιο έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και κυρίως μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος. Οποιοσδήποτε σπίλος μεταβάλλεται σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος είναι ύποπτος για κακοήθεια και πρέπει να αφαιρείται άμεσα. Επίσης ύποπτος είναι οποιοσδήποτε σπίλος έχει ασαφή όρια και είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος.


Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί άνθρωπος ο οποίος δεν έχει έστω έναν καλοήθη όγκο στο δέρμα του.

σπίλοι ή κοινώς ονομαζόμενοι "ελιές" είναι η συχνότερη καλοήθης βλάβη του οργανισμού μας. Αυτοί διαιρούνται σε πολλές κατηγορίες οι περισσότερες εκ των οποίων δε διατρέχουν κίνδυνο να μεταβληθούν σε κακοήθεις. Κάποιοι λίγοι σπίλοι όμως, αν και καλοήθεις, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως παρακολούθηση.
Ιδίως τα άτομα που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό σκουρόχρωμων σπίλων χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση η οποία πρέπει να γίνεται από τον Πλαστικό Χειρουργό.

Πρέπει να  "πειράζουμε" τις ελιές;


Υπάρχει διάχυτη η άποψη στην ελληνική κοινωνία ότι "τις ελιές δεν πρέπει να τις πειράζουμε". Αυτό ισχύει μεν υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να τις τραυματίζουμε, αλλά είναι εντελώς λανθασμένο υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να αφαιρούνται. Δεν εννοούμε με αυτό ότι πρέπει ο κάθε άνθρωπος να αφαιρέσει όλους τους σπίλους του σώματός του, αλλά όταν κάποιος σπίλος αρχίζει να γίνεται "ύποπτος" πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο δυνατόν.


Πότε αφαιρούμε ένα σπίλο;


Το πότε και αν πρέπει να γίνει η αφαίρεση ενός σπίλου το κρίνει μόνο ο γιατρός. Αυτό όμως που μας κάνει να υποψιαζόμαστε είναι η μεταβολή ενός σπίλου όσον αφορά στο χρώμα, στο σχήμα ή στο μέγεθός του. Επίσης, πρέπει να αφαιρούνται οι σπίλοι που βρίσκονται σε παλάμες ή πέλματα αλλά και σε περιοχές που τραυματίζονται συχνά.


Εάν κάποιος σπίλος δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί εκτός εάν το επιθυμούμε για αισθητικούς λόγους.


Εκτός από τους σπίλους όμως, αισθητικό πρόβλημα μπορεί να αποτελούν διάφορες δυσχρωμίες (πανάδες) του δέρματος, οι οποίες μπορούν να αφαιρεθούν πολύ απλά.


 


Πως γίνεται η αφαίρεση των σπίλων;


Oι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων μπορεί να είναι διάφοροι:  • χειρουργικά (με νυστέρι),

  • καυτηριασμός,

  • laser,

  • δερμαπόξεση,

  • με χημικές ουσίες, κ.λ.π.


 


Αφαίρεση σπίλων χωρίς σημάδια


Όταν ένας σπίλος αφαιρείται για αισθητικούς λόγους προσπαθούμε αυτό να γίνει χωρίς να μείνει καθόλου σημάδι. Υπάρχουν τεχνικές βάσει των οποίων αυτό είναι εφικτό.


Κατάλληλη εποχή για την αφαίρεση των σπίλων είναι η περίοδος πριν το καλοκαίρι. Οι λόγοι είναι οι εξής:


1/ όταν το δέρμα βρίσκεται σε διαδικασία επούλωσης, μετά την αφαίρεση του σπίλου, καλό είναι να μην εκτίθεται πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία,


2/ εάν σπίλοι αφαιρεθούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν θα μπορούμε να κολυμπήσουμε στην θάλασσα για κάποιο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων και


3/ ένας ήδη ύποπτος για κακοήθεια σπίλος δεν πρέπει να εκτεθεί σε επιπλέον ακτινοβολία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.


Καλό είναι να σκεφτεί κανείς την πρόληψη όσον αφορά τις βλάβες του δέρματος πριν οι ακτίνες του ήλιου του το υπενθυμίσουν.


 


Περισσότερες πληροφορίες:  http://www.πλαστικοσχειρουργοσ.gr/ΜΗ-ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ/ΣΠΙΛΟΙ-ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ-ΟΓΚΟΙ/ΣΠΙΛΟΙ.html


Μουσών 1 – 11524 Αθήνα – anaplasis@a-a.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X