Αξιοσήμαντη η Ελληνική Παρουσία στην Πράγα

Πράγα Αποστολή  : Κάρολος Σαργολόγος

Αξιοσήμαντη ήταν η αγωνιστική συμμετοχή της Ελληνικής 11μελούς αποστολής στο 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του κλειστού στίβου στην περίλαμπρη Πρωτεύουσα της Τσεχίας την Πράγα, όπου οι Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στο χωρητικότητας 8.000 θεατών στάδιο : Ο2 Αρένα όπου καθημερινά διεξήγοντο οι αγώνες σε σχεδόν κατάμεστο στάδιο ακόμα και στα πρωινά αγωνίσματα.

Αιχμή του δόρατος της συμμετοχής των Ελλήνων αθλητών ήταν : η Κατερίνα Στεφανίδη η οποία κατέκτησε ¨καθαρά¨ το ασημένιο μετάλλιο με άλμα 4,75μ. επίδοση κατά δυο εκατοστά μικρότερη από το ατομικό της ρεκόρ. Ανάλογη με την Κατερίνα επιτυχία σημείωσε και ο 24χρόνος Αντώνης Μάστορας ο οποίος με ατομικό ρεκόρ 2,31μ. ανέβηκε στην δεύτερη θέση του πόντιουμ των νικητών κατακτώντας και αυτός το αργυρό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα όπως ο Ουκρανός Αντρέι Προτσένκο.

Αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησαν ακόμα: 1) ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος των ανδρών ο οποίος κατετάγη τέταρτος στον τελικό του αγωνίσματος με 7,98μ., 2) ο Κώστας Φιλιππίδης, πέμπτος στον τελικό του Επι-κοντώ με .5,75μ. , καλύτερη ατομική φετεινή επίδοση), 3) ο Κώστας Δουβαλίδης έκτος στα 60 μέτρα  με εμπόδια με 7.64 και ακολούθως η 23χρόνη Ελισάβετ με 8.36 στα 60μ. με εμπόδια, 24η επί συνόλου 25 αθλητριών.

Στον αντίποδα με τους προαναφερθέντες αθλητές δεν επέτυχαν το επιθυμητό οι : Κώστας Μπανιώτης ο οποίος έμεινε εκτός τελικού του άλματος εις ύψος με άλμα 2,24μ. και κατέλαβε την δωδέκατη θέση σε σύνολο 25 αλτών του αγωνίσματος, η Ελένη Φιλάνδρα η οποία με χρόνο 2.05.52 κατετάγη 16η επι συνόλου 20 αθλητριών στα 800μ. γυναικών, Γεωργία Κοκλώνη και Μάκης Στεργιούλης οι οποίοι ακυρώθηκαν αμφότεροι λόγω εσφαλμένης εκκίνησης στα 60μ. γυναικών και ανδρών αντιστοίχως.

Την κορυφαία επίδοση των αγώνων πέτυχε ο Γάλλος Ολυμπιονίκης του Επι-κοντώ Ρενό Λαβιλενί με επίδοση 6,04μ. η οποία αποτελεί και νέο ρεκόρ Αγώνων, ακόμα αξιοπρόσεκτη ήταν η εμφάνιση της Σέρβας Ιβάνα Σπάνοβιτς νικήτριας του μήκους Γυναικών με εθνικό ρεκόρ 6,98μ., το ρεκόρ Ευρώπης Νεανίδων της 18χρόνης Ρουμάνας Φλορεντίνας Μαρίνκου με άλμα 6,79μ. επίσης στο μήκος.
Στο φετεινό 33ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου κατερρίφθησαν δύο ρεκόρ : 1) της συμμετοχής κρατών, αφού έλαβαν μέρος 49 χώρες και 2) στο σύνολο αφού μετείχαν 638 αθλητές.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 18η (τιμητική) θέση στο σύνολο 24 χωρών που έλαβαν μετάλλια.

Την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων κατέλαβε η Ρωσία με 6 χρυσά-2 ασημένια και 8 στο σύνολο, την δεύτερη η Γαλλία με 3χρυσά-1 ασημένιο-1χάλκινο και 5 στο σύνολο, την τρίτη η Μεγάλη Βρετανία με 2 χρυσά-4 αργυρά-3 χάλκινα και 9 στο σύνολο, την τέταρτη η διοργανώτρια Τσεχία με 2χρυσά-1ασημένιο-3χάλκινα και 6 στο σύνολο, την πέμπτη η Ολλανδία με 2χρυσά-3χάλκινα και 5 στο σύνολο και την έκτη η Γερμανία με 1χρυσό-3ασημένια-2χάλκινα και 7 στο σύνολο.

Σχετικά άρθρα