Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Μπορώ να μείνω έγκυος από τα προκαταρκτικά;
Μπορώ να μείνω έγκυος από τα προκαταρκτικά; thumbnail

Δάφνη, 16 ετών

Μπορώ να μείνω έγκυος από τα προκαταρκτικά;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα, Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι από ένα γυναικολόγο. Πριν κάποιες μέρες με το φίλο μου δεν ήρθαμε σε σεξουαλική επαφή αλλά μείναμε στα προκαταρκτικά. Με ακούμπησε με το δάχτυλο στα γεννητικά μου όργανα αλλά δεν είχε προηγηθεί εκσπερμάτιση. Μόνο είχε αγγίξει το μόριο του. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;


 


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής – Μαιευτήρας, Γυναικολόγος 


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.


Από όσα μας περιέγραψες μπορούμε να σε καθησυχάσουμε και να σου πούμε ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι πρακτικά αδύνατη. Μόνο με την εξωτερική επαφή των γεννητικών οργάνων ή με την επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα και χωρίς εκσπερμάτιση δεν υπάρχει πιθανότητα κύησης.


Θα σε συμβουλεύαμε πάντως να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου και να συζητήσεις μαζί του κάποιους γενικούς κανόνες αντισύλληψης και προστασίας από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Καλό θα ήταν λοιπόν να ενημερωθείς για τις επιλογές αντισύλληψης που υπάρχουν και για τη χρήση του προφυλακτικού που είναι και το μοναδικό αντισυλληπτικό μέσο που προστατεύει από τα ΣΜΝ. Με τον γιατρό σου μπορείς να συζητήσεις και άλλες επιλογές αντισύλληψης, θέματα που αφορούν στην προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), για το εμβόλιο έναντι του ιού HPV και γενικά για το πότε πρέπει μία νέα κοπέλα να ξεκινήσει να κάνει τον γυναικολογικό έλεγχό της και το Τεστ-Παπ. Αυτή είναι μία πολύ χρήσιμη συζήτηση που όλες οι νέες κοπέλες καλό θα ήταν να κάνουν πριν ακόμα ολοκληρώσουν τη σεξουαλική τους ζωή.


 


Ο Πάνος Αντσακλής είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στη μαιευτική – γυναικολογία στην Αγγλία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης «John Radcliffe», όπου και εργάστηκε στο τμήμα κυήσεων υψηλού κινδύνου. Είναι ενεργό μέλος και executive director της διεθνούς οργάνωσης εκπαίδευσης στην υπερηχογραφία Ian Donald Inter-university School of Medical Ultrasound.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X