Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γ.Βαρουφάκης: " Δεν τσακώθηκα με τον Σόιμπλε"
Γ.Βαρουφάκης: " Δεν τσακώθηκα με τον Σόιμπλε" thumbnail

Γ.Βαρουφάκης: " Δεν τσακώθηκα με τον Σόιμπλε"

Δεν χάθηκε χρόνος, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα νωρίτερα είχε δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ διέψευσε ότι του επιτέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει πλέον Τρόικα.


«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο όσο αφορά την εξειδίκευση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων για την τετράμηνη περίοδο- γέφυρα, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, που θέλουμε να τη θεωρούμε ένα συμβόλαιο της Ελλάδας, της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ποτέ δεν θα ολοκληρωνόταν σε μία ημέρα, αλλά μέρα με τη μέρα και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί πολύ πριν από την προθεσμία της 20ης Απριλίου, ώστε να αποκτήσουμε και τη δομή που χρειάζεται για να αρχίσει η ανάκαμψη και να υπάρξει όσο πιο γρήγορα συμφωνία μετά τον Ιούνιο.


Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στην ανάκαμψη, μετά από τόσα χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», πρόσθεσε.


Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου


Σχετικά με τις επισκέψεις των θεσμών στην Αθήνα:


«Ως μέλη των τριών θεσμών πρέπει να κρατήσουμε στενούς δεσμούς μαζί τους. Άλλωστε έχουμε δανειστεί από αυτούς. Ομως, η ιδέα των επισκέψεων της Τρόικα στην Αθήνα, να μπαίνουν στα υπουργεία μας και να προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, ανήκει στο παρελθόν.


Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα. Θα καλωσορίσουμε όλα τα μέλη των θεσμών για να κάνουν τη δουλειά πρέπει. Αλλά να έρχονται οι τρεις θεσμοί και να επιδίδονται σε παιχνίδι δύναμης είναι πολιτική του παρελθόντος. Αυτή η Τρόικα έχει τελειώσει.


Ψάχνουμε τρόπους συνεργασίας που δεν θα δεν εξευτελίζει τους Ελληνες για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα με χρήσιμο και επικερδή τρόπο για το μέσο Ευρωπαίο».


Για τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup:


«Ξέρετε καλά ότι στο πλαίσιο του Eurogroup γίνονται πολλές διμερείς συζητήσεις για πιο γρήγορη σύγκλιση απόψεων και για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, όπως και έγινε. Σήμερα συναντήθηκα- αν τους θυμηθώ όλους- με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μάριο Ντράγκι, πριν από αυτόν με τον Πολ Τόμσεν, μετά από το Eurogroup με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και πριν από αυτόν, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Κοινός τόπος όλων μας ο τρόπος με τον οποίο η διαδικασία θα προχωρήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά εξανεμίζοντας όλες τις σκιές και με την εγγύηση ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη για την ευρωζώνη».


Για το αν του επιτέθηκε ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε θεωρώντας το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μονομερή ενέργεια;


«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και προφανώς δεν το έκανε σήμερα. Πράγματι έθεσε ένα ερώτημα για το οποίο ζητούσε πληροφορίες. Νομίζω ότι η απάντηση μου τον κάλυψε, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε τι βαθμό. Γενικότερα η κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι δεν θα κάνουμε τίποτα με αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας είναι ότι καμία από τις νομοθετικές κινήσεις δεν θα έχει αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα δημοσιονομικά και τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσα σήμερα έχει καλύψει αυτά τα κριτήρια.


Σε ότι αφορά τις μονομερείς ενέργειες, δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε και θέλουμε όσο γίνεται τα πάντα να είναι στο πλαίσιο της συνεννόησης. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά άδεια για να κάνει το παραμικρό. Αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και την Ευρώπη.


Η διαβούλευση μας με τους εταίρους θα γίνεται πάντα πριν από οποιαδήποτε κίνηση δική μας όταν μπαίνει θέμα είτε δημοσιονομικής ισορροπίας είτε χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είτε ανάκαμψης. Θα προσπαθούμε να τους κρατάμε ενήμερους για τα πάντα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί και θα προχωρά δράσεις με γνώμονα το συμφέρον και τη λαϊκή κυριαρχία που θα σεβαστεί».


Αντικατάσταση από τον Γιάννη Δραγασάκη στις διαπραγματεύσεις:


«Με τον κ. Δραγασάκη δουλεύουμε υπέροχα μαζί, με τρόπο που μου δημιουργεί βεβαιότητα ότι δεν είναι μόνο μία καλή συνεργασία, αλλά φιλία. Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό. Είναι υπεύθυνος για το συντονισμό υπουργείων με οικονομικό αντικείμενο. Εννοείται ότι συζητούμε την πολιτική και τη στρατηγική κάθε εβδομάδα. Αλλά οι διαπραγματεύσεις εδώ στο Eurogroup είναι του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Δραγασάκης είναι μόνο μεγάλη βοήθεια. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα κακού επιπέδου δημοσιογραφίας. Ποιος το είπε στον κ. Νούναν; Δεν ήταν κανείς από το γραφείο του κ. Δραγασάκη ή το δικό μου».


Πώς θα καλυφθούν οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας το Μάρτιο και τον Απρίλιο;


«Από την Τετάρτη θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχουμε στους θεσμούς όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που χρειάζονται από τα υπουργεία, ώστε να μπορούν να βασίζονται σε δεδομένα. Κατά συνέπεια, οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με έναν κοινό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσουν τη βάση του review, ενώ αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών, είναι πως με την εκκίνηση της διαδικασίας, την Τετάρτη, ξεκινά παράλληλα και η επίλυση των προβλημάτων. Λύνεται το χρηματοπιστωτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα. H συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι υπό εφαρμογή και στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής η ρευστότητα της ελληνική κυβέρνησης θα διασφαλιστεί».
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X