Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Εφιάλτες και υπνοβασία στο παιδί: Γιατί συμβαίνουν;
Εφιάλτες και υπνοβασία στο παιδί: Γιατί συμβαίνουν;  thumbnail

Εφιάλτες και υπνοβασία στο παιδί: Γιατί συμβαίνουν;

Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται αρκετά συχνά, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Είναι ένα σημαντικό παιδικό πρόβλημα που απασχολεί την οικογένεια και τον παιδίατρο. Οι διαταραχές ύπνου όταν είναι πολύ συχνές αναστατώνουν τους γονείς θεωρώντας ότι κάνουν κάτι λάθος με την συμπεριφορά τους. Επιπλέον η κούραση από την αϋπνία εξουθενώνει τους γονείς και τους μειώνει την ανοχή.


Άρθρο του κ. Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή
Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou www.mandou.grΟ παιδίατρος χρειάζεται να πάρει ένα καλό ιστορικό. Ενώ οι γονείς χρειάζεται να καταγραφούν σε ημερολόγιο ύπνου με την εβδομάδα το μήνα και το τρίμηνο ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν αντικειμενικά την συχνότητα αλλά και την ένταση του προβλήματος . Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε σωστή διάγνωση και να πάρουμε αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης και περαιτέρω παραπομπής του παιδιού σε παιδο- νευρολόγο και ψυχολόγο.
Οι διαταραχές ύπνου ξεκινούν συνήθως μετά τα 2 χρόνια και επηρεάζουν περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Το ποσοστό των παιδιών που βιώνουν διαταραχές ύπνου ανέρχεται στο 70%. Ορισμένες διαταραχές επιδεινώνουν τα προβλήματα ύπνου και πρόκειται συνήθως για συμπτώματα ωρίμανσης του νευρολογικού συστήματος. Από τις πιο συχνές είναι: 


Υπνοβασία:
Είναι από τις πιο συχνές διαταραχές και προβληματίζει αρκετά τους γονείς λόγω του πιθανού κινδύνου να τραυματιστεί το παιδί τους. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις. Η υπνοβασία εμφανίζεται περίπου μία ώρα αφότου το παιδί κοιμηθεί και μπορεί να διαρκέσει από 5-20 λεπτά. Προσπαθήστε να μην επέμβετε και να μη ξυπνήσετε απότομα το παιδί γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το αναστατώσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το οδηγήσετε προσεκτικά από το χέρι πίσω στο κρεβάτι του και να βεβαιωθείτε ότι αποκοιμήθηκε ήρεμα.


Εφιάλτες:
Οι εφιάλτες είναι πολύ συνηθισμένοι στα μικρά παιδιά και εμφανίζονται στην ηλικία μεταξύ 3 έως 6 ετών, όπου περίπου το ¼ των παιδιών έχουν έναν εφιάλτη τη βδομάδα. Δεν αποκλείετε να εμφανιστούν και στη μικρότερη ηλικία των 2 ετών. Οι εφιάλτες είναι αποτέλεσμα του άγχους και της έντασης που δημιουργεί η καθημερινότητα. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να σας επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από έναν εφιάλτη και να ζητήσει να μείνει κοντά σας. Καθησυχάστε το και αν μπορείτε μείνετε μαζί του μέχρι να ηρεμήσει. Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο από 4 ετών μη προσπαθήσετε να του δώσετε μια λογική εξήγηση. Αυτό που έχουν ανάγκη σε κάθε ηλικία είναι να βρίσκεστε δίπλα τους όποτε σας χρειαστούν.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X