Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Η καταπίεση στις σχέσεις: Tρόποι να αντιδράσεις
Η καταπίεση στις σχέσεις: Tρόποι να αντιδράσεις thumbnail

Η καταπίεση στις σχέσεις: Tρόποι να αντιδράσεις

Οι παρενεργειες από την καταπίεση των συναισθημάτων σου


Από τη συγγραφέα ειδική σε ζητήματα ερωτικών σχέσεων Barbara De Angelis. 


1. "Παγώνεις" τα συναισθήματά σου και επομένως δεν μπορείς να βιώσεις ούτε θετικά συναισθήματα όπως αγάπη και πάθος.


2. Αντιδράς υπερβολικά σε ανθρώπους ή σε καταστάσεις που συμβαίνουν τώρα στη ζωή σου, λόγω κάποιων καταπιεσμένων συναισθημάτων από το παρελθόν.


3. Το σώμα σου εκδηλώνει την ένταση από τα καταπιεσμένα σου συναισθήματα με σωματικά συμπτώματα και αρρώστιες.


Μήπως "παγώνεις" τα συναισθήματα σου;


Μήπως νιώθεις απάθεια για τα περισσότερα πράγματα; Μήπως νιώθεις συχνά ανία και βαριέσαι που ζεις;


Μήπως δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον για να μάθεις καινούρια πράγματα ή για να βιώσεις καινούριες εμπειρίες;


Μήπως νιώθεις μερικές φορές απονεκρωμένος και αισθάνεσαι ένα τεράστιο κενό μέσα σου;


Μήπως σου είναι δύσκολο να νιώσεις πάθος για και με το σύντροφό σου;


Αν έδωσες καταφατική απάντηση σε αρκετές από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε το πιο πιθανό είναι ότι έχεις "παγώσει" συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή καταπιέζεις τα συναισθήματά σου.


Δεν είσαι ο μόνος. Είναι πολλοί εκείνοι που ζουν μια ολόκληρη ζωή σαν παθητικοί παρατηρητές, βλέποντας τη ζωή να περνάει δίπλα τους, χάνοντας τις τόσες χαρές που έχει να τους προσφέρει.


Καταπιέζοντας τα αρνητικά σου συναισθήματα, σταδιακά "παγώνεις" την ικανότητά σου να αισθάνεσαι. Τελεία και παύλα.


Αν νομίζεις ότι έχεις "παγώσει" συναισθηματικά, σου δίνω εδώ κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αρχίσεις να αισθάνεσαι ξανά:Γιατρεύοντας τα "παγωμένα" συναισθήματα


Παραδεξου στον εαυτό σου ότι είσαι συναισθηματικά απονεκρωμένος και ότι αυτό δε σου αρέσει.


Φτιάξε έναν κατάλογο με τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους έχεις νιώσει θυμωμένος ή αναστατωμένος, τώρα. και στο παρελθόν. Δεσμεύσου ότι θα ξεκαθαρίσεις αυτές τις σχέσεις, με το να εκφράσεις ολόκληρη την αλήθεια για τα συναισθήματά σου και να φτάσεις και πάλι στην αγάπη. Φτιάξε έναν κατάλογο με όλες τις παλιές πικρίες που κουβαλάς ακόμα μαζί σου. Εξερεύνησε το δικό σου ρόλο σ’ εκείνες τις συγκρούσεις και επικοινώνησε με όσους μπορείς από τους ανθρώπους που εμπλέκονταν στην κάθε κατάσταση, λέγοντας ολόκληρη την αλήθεια σου, μέχρι που να μη νιώθεις πια θύμα.


Φτιάξε έναν κατάλογο με όλα εκείνα τα όνειρα από τα οποία παραιτήθηκες και με όλους τους στόχους που δεν ολοκλήρωσες ποτέ. Άρχισε να ξεθάβεις σιγά-σιγά εκείνα τα καταχωνιασμένα όνειρα και να τα κάνεις, βήμα-βήμα, να βγουν αληθινά.


Φτιάξε έναν κατάλογο με καταστάσεις που έμειναν στη μέση: συναισθήματα που κρατάς ακόμα μέσα σου ή συζητήσεις που ήθελες να κάνεις με φίλους ή συγγενείς. Ολοκλήρωσε αυτές τις καταστάσεις με το να μοιραστείς ολόκληρη την αλήθεια σου με όλους όσους εμπλέκονται.


Ρίξε μια τίμια και προσεκτική ματιά στη στενή προσωπική σου σχέση, με βάση όλα όσα μαθαίνεις μέσα από τούτο το βιβλίο. Αν η σχέση σου δεν έχει το πάθος και την αγάπη που θα ήθελες να έχει, καθίστε μαζί με το σύντροφό σου και βρείτε τρόπους να ξαναζωντανέψτε και να ανανεώστε τη σχέση σας.
Άπλωσε το χέρι σου στους ανθρώπους που αγαπάς και κάνε ό,τι μπορείς για να βγεις από το τούνελ της συναισθηματικής απονέκρωσης και να φτάσεις στα υπέροχα συναισθήματα και στις εκπληκτικές εμπειρίες που σε περιμένουν στην άλλη μεριά.


Μήπως αντιδράς υπερβολικά;


Μήπως νευριάζεις για μικροπράγματα;


Μήπως κλαις συχνά με αφορμή κάποιες μικροεντάσεις και καθημερινά γεγονότα;


Μήπως εκνευρίζεσαι πολύ όταν οι άλλοι κάνουν λάθη;


Μήπως δυσφορείς όταν χρειάζεται να σταθείς σε κάποια ουρά ή να περιμένεις να αδειάσει κάποιο τραπέζι σε ένα εστιατόριο;


Μήπως νιώθεις ότι οι άλλοι διαρκώς τα βάζουν μαζί σου ή ότι σε υποβιβάζουν;


Αν απάντησες καταφατικά σε κάποιες από τις πιο πάνω ερωτήσεις, ίσως αντιδράς υπερβολικά σε ανθρώπους ή σε καταστάσεις, λόγω των καταπιεσμένων σου συναισθημάτων.


Η καταπιεσμένη συναισθηματική ένταση μολύνει την εμπειρία των συναισθημάτων σου στην παρούσα στιγμή.


Για παράδειγμα, αν έχεις μέσα σου θυμό για τον πατέρα σου, ίσως να θυμώνεις με όλους τους φορείς της εξουσίας: με τον προϊστάμενό σου, με την αστυνομία, με την κυβέρνηση. Αν έχεις μέσα σου αξεδιάλυτο πόνο και θλίψη από το διαζύγιό σου, μπορεί να σε πιάνει μελαγχολία ή κατάθλιψη για μικροπράγματα. Αν έχεις καταπιέσει κάποιες ενοχές για κάτι που έκανες κάποτε και πλήγωσες 


κάποιον, μπορεί να νιώθεις ότι όλοι είναι έτοιμοι να τα βάλουν μαζί σου ή να αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου σε κατακρίνει ή σου επιτίθεται, με το παραμικρό σχόλιο που κάνει.


Πώς ο Μάικλ ένιωθε ότι οι γυναίκες τον εξουσιάζουν.


Ο Μάικλ μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια όπου η μητέρα ήταν η κυρίαρχη, αυταρχική φιγούρα. Ο Μάικλ έμαθε από μικρός να μισεί το να ακούει τη μητέρα του να βρίσκει διαρκώς λάθη στον πατέρα του – και σε όλους τους άλλους – και να του λέει τι να κάνει. Έμαθε από νωρίς ότι για να επιβιώσει, έπρεπε να πνίγει το θυμό που ένιωθε για τη μητέρα του, αφού εκείνη γινόταν ακόμα πιο εξουσιαστική κάθε φορά που εκείνος εκδήλωνε τα συναισθήματά του.


Ο Μάικλ έφυγε από το πατρικό του στα δεκαεφτά, πήγε στο κολέγιο και έγινε ένας πετυχημένος δικηγόρος. Παντρεύτηκε μια πολύ ζεστή, καλοσυνάτη και στοργική γυναίκα, την Ντάρα. Εκεί που η μητέρα του ήταν σκληρή, η Ντάρα ήταν τρυφερή. Εκεί που η μητέρα του ήταν επικριτική, η Ντάρα ήταν υποστηρικτική. Φαινόταν να είναι το τέλειο ταίρι για τον Μάικλ.


Σύντομα όμως άρχισαν τα προβλήματα και οι καυγάδες. Σύμφωνα με την Ντάρα, μόλις πρότεινε κάτι σχετικά με κάποια υπόθεση που είχε αναλάβει ο Μάικλ ή μόλις έκανε κάποιο σχόλιο για κάτι που είχε πει ο άντρας της σε κάποιο πάρτι, εκείνος εξοργιζόταν και ξεσπούσε αμέσως.


"Μη μου λες εμένα τι να κάνω!" ούρλιαζε. "Όλες οι γυναίκες είσαστε ίδιες! Το μόνο που θέλετε είναι να μ’ εξουσιάζετε!" Η Ντάρα ήταν σοκαρισμένη. Αυτός δεν ήταν ο τρυφερός, γεμάτος αγάπη άντρας που είχε γνωρίσει και είχε παντρευτεί.


Όταν ήρθαν στο γραφείο μου για να ζητήσουν τη βοήθειά μου, ήταν εύκολο να καταλάβω τι συνέβαινε: ο Μάικλ είχε συσσωρεύσει μέσα του χρόνια ολόκληρα οργής για τη μητέρα του. Ήταν μια οργή που είχε καταφέρει να την καταπιέσει, για να μπορέσει να επιβιώσει στο πατρικό του σπίτι. Όμως τώρα, αυτή η οργή προς την εξουσιαστική μητέρα του τον έκανε να αντιδρά υπερβολικά στη σχέση του με τη γυναίκα του. Κάθε φορά που εκείνη έκανε την οποιαδήποτε κίνηση να πει τη γνώμη της, ακόμα και να προσφέρει μια χρήσιμη συμβουλή, ο Μάικλ ερμήνευε την πράξη της σαν μια προσπάθεια να τον εξουσιάσει.


Δίδαξα στον Μάικλ μερικές από τις τεχνικές μου. Όσο περισσότερο προσπαθούσε να γιατρέψει το πληγωμένο αγοράκι που κρυβόταν μέσα του, τόσο λιγότερο ξεσπούσε στη γυναίκα του.


Μήπως δερνεις το ίδιο σου το σώμα;


Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, το αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική ένταση. Κάτι προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια κι εσύ το σπρώχνεις πίσω. Αφού ο νους και το σώμα σου συνδέονται στενά, αυτή η ψυχολογική ένταση θα εκδηλωθεί στο σώμα σου.


Αν συνεχίσεις να την αγνοείς, τότε το σώμα σου μπορεί να προσπαθήσει να σε "βοηθήσει" να εκτονώσεις την πίεση που έχεις δημιουργήσει. Είμαι βέβαιη πως σου έχει τύχει να θυμώσεις με κάποιον, να προσπαθήσεις να συγκρατήσεις το θυμό σου και ξαφνικά να αποκτήσεις έναν ισχυρό πονοκέφαλο ή ένα ανακάτεμα στο στομάχι. Εκείνη τη στιγμή το σώμα σου σου δίνει ένα μήνυμα. Σου λέει: "Ε! Για πρόσεξε εδώ! Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να του δώσεις σημασία και να το ξεδιαλύνεις".


Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχτεί από τις έρευνες της κλασικής ιατρικής και της ψυχολογίας ότι κάποιοι τύποι ανθρώπων που δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα ή να ξεδιαλύνουν το θυμό είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X