Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι τρεις στόχοι του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση
Οι τρεις στόχοι του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση thumbnail

Οι τρεις στόχοι του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση

Τρεις παράλληλους στόχους στη διαπραγμάτευση ανέφερε στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Mega ο Γιάνης Βαρουφάκης, τους οποίους προσδιόρισε ως εξής;


♦ Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα


♦ Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης για την ανάκαμψη – ανάπτυξη της Ελλάδας


♦ Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.


Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί -με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και -είτε μέσω ESM- για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.


Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια


Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα ένα μέρος των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έναρξης, χθες, στις Βρυξέλλες των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων θεσμών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Και πρόσθεσε ότι τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έρχονται στη χώρα όλοι μαζί, αλλά η σύνθεσή τους θα είναι ανάλογα με το θέμα της διαπραγμάτευσης και των στοιχείων που χρειάζονται.


Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επισκέψεις στην Ελλάδα θα είναι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, και δεν θα υπάρχουν οι εισβολές στα υπουργεία και οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με γενικούς γραμματείς και υπουργούς. «Το ότι η τρόικα τελείωσε, ισχύει», επισήμανε.


Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, για τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ένας σταθερός χώρος, σε αυτήν τη φάση σε κάποιο ξενοδοχείο, και εάν χρειαστεί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων θα πηγαίνουν εκεί, στο πλαίσιο της συλλογής των στοιχείων. «Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα λειτουργούν με εμπειρογνώμονες», πρόσθεσε.


«Δεν ανακοινώνω δημοψήφισμα, αλλά δεν είναι κακή ιδέα»


Για την περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με την Ευρώπη έως το τέλος Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της. Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές».


Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.


«Ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ»


Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτή είναι μια πολιτική περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πιο πλουραλιστικά.


Αντίθετα, πρόσθεσε, το καλοκαίρι του 2012 η ΕΚΤ ασκούσε μια πιο χαλαρή πολιτική προς την τότε κυβέρνηση, καθώς «τότε και ανέβασαν το πλαφόν των εντόκων, δεν μπήκε θέμα ELA και υπήρχε χαλάρωση».


Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό έχει και μια θετική πλευρά, καθώς πιέζει και τους εταίρους, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Βρείτε τα επιτέλους».


Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις Σόιμπλε


Ο κ. Βαρουφάκης δεν θέλησε να πάρει θέση και να απαντήσει στις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία ο Γερμανός υπουργός τού είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι «ξέρω πως δεν την είχα, αλλά θέλω να έχω του ελληνικού λαού».


Πρόσθεσε ότι «γενικότερα, έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Έχουν συνηθίσει μια σειρά υπουργών που κάθονταν στην ουρά έξω από τα γραφεία της τρόικας. Έχουν συνηθίσει να λένε "Forget it Γιάννης, Κώστας, Κυριάκος" και εκείνοι να το ξεχνούν. Καταλαβαίνω τώρα τη δυσαρέσκειά τους, αλλά θα το συνηθίσουν».


Επισήμανε ότι «είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό, που, όπως είπε ο Γκάντι, ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί στο να είναι όλοι τυφλοί».


Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η παρουσία του στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς εντός και εκτός Συμβουλίου. Ερωτηθείς εάν υπήρξε από την πλευρά της Γερμανίας αίτημα για την αντικατάστασή του, απάντησε ότι έχει ακούσει και αυτός φήμες, αλλά δεν θέλει να τις σχολιάσει.


«Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ»


Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο». Απέκλεισε δε αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο.


Είπε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός και μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε τελείως διαφορετική βάση, με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και μια εξομάλυνση, όπως με τις μετατάξεις προϊόντων σε διαφορετικό συντελεστή. Έφερε ως παράδειγμα, ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με ένα ακριβό ρολόι.


Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν ο μέσος Έλληνας, «σχεδόν πτωχευμένος οικογενειάρχης» να πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, την ώρα που «1.000- 2.000 οικογένειες» δεν πληρώνουν φόρους. Είπε ότι μετά τον Ιούνιο θα αρχίσει η διαδικασία με το Φορολογικό Συμβούλιο που μέσα σε έναν χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο. Έφερε ως παράδειγμα την Κροατία, όπου υπάρχει on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό στην Ελλάδα χρειάζονται 5 μήνες.


Έως τότε, «το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6- 8 δισ. ευρώ», ποσό που θα είναι υπεραρκετό για να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, το οποίο προσδιόρισε στο 1- 1,5% του ΑΕΠ.


efsyn.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X