Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / To πρώτο ΝΑΙ Γερμανών για τις κατοχικές αποζημιώσεις!
To πρώτο ΝΑΙ Γερμανών για τις κατοχικές αποζημιώσεις!  thumbnail

To πρώτο ΝΑΙ Γερμανών για τις κατοχικές αποζημιώσεις!

Να πληρώσει τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα καλεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel την κυβέρνηση της χώρας.


Το περιοδικό τάσσεται υπέρ της καταβολής των αποζημιώσεων τονίζοντας ότι είναι πολιτικά και ηθικά σωστό να το κάνει αυτό η Γερμανία. Προσθέτει ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα.


Ο συντάκτης David Bocking γίνεται έτσι ο πρώτος που δηλώνει "ναι" στην καταβολή των αποζημιώσεων, ωστόσο, όπως γράφει κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει την οικονομική συγκυρία με το παρελθόν.


"Ο Τσίπρας απειλεί με κατάσχεση γερμανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό έδαφος. Ο Καμμένος, επιπλέον, αναφέρει ότι η αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων μέσω της ΕΕ" σημειώνει το Spiegel.


"Η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει όμως την κριτική όταν αναφέρεται στο θέμα σαν να έχει τελειώσει" γράφει το Spiegel και συνεχίζει "Η Γερμανία κατάφερε με την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πέτυχε να γλιτώσει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που πήραν οι Ναζί".


Ο αρθρογράφος, ακόμη, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, έχει αναγνωρίσει την ηθική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα.


"Σε οικονομικό επίπεδο" λέει το Spiegel "η καταβολή αποζημιώσεων για το Δίστομο είναι εφικτή, καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Θα ήταν και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της μικρής Ελλάδας όχι λόγω πίεσης, αλλά λόγω καταδίκης".


Τέλος, το Spiegel σημειώνει ότι η καταβολή της αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν με το παρόν και θα έδινε μια δικαιολογία λιγότερη στην Αθήνα, η οποία τώρα παίρνει ακόμη και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα.
Πηγή: iefimerida.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X