Σχεδόν σβηστός στον τελικό ο ΠΑΟΚ

 
 
Ο ΠΑΟΚ, χωρίς να είναι πολύ καλός, εκμεταλλεύτηκε την κακή μέρα του Φοίνικα, νίκησε 3-1 σετ και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, στο Final Four της Σύρου. Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη αρχίζοντας από την άμυνά της κατάφερε να προηγηθεί 2-0, ο Φοίνικας μπήκε στο παιχνίδι μόνο όσο πυροβολούσε ο Ντόκιτς και οι μπλοκέρ σταμάτησαν τον Γκόμεζ. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Η ποιοτική διαφορά ήταν εμφανέστατη και καταλυτική για την έκβαση του ημιτελικού. Πάντως, ο ΠΑΟΚ πρέπει να διορθώσει πολλά για να μπορέσει να κατακτήσει αύριο την πρώτη κούπα της ιστορίας του.
 
Στο πρώτο σετ ο ΠΑΟΚ ήταν καταιγιστικός. Πίεσε στο σερβίς, διέλυσε την υποδοχή του Φοίνικα, είχε αξιόπιστες λύσεις στην επίθεση και υπερείχε στο μπλοκ. Ξέφυγε άνετα στο σκορ μετά το πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ, από τη στιγμή που ο Φοίνικας είχε τεράστια προβλήματα κάνοντας αρκετά λάθη που ξεκινούσαν είτε από την υποδοχή, είτε από τον πασαδόρο. Το 25-19 ήταν το αξιοπρεπέστερο που μπόρεσαν να κάνουν στο σπίτι τους οι συριανοί με βάση την απόδοσή τους. Για τον ΠΑΟΚ όλα ξεκίνησαν από την εντυπωσιακή πίσω ζώνη του, τόσο σε υποδοχή όσο και σε άμυνα που έδωσε πολλούς πόντους από κόντρα μπάλες.
 
Ο Φοίνικας προσπάθησε στο δεύτερο σετ, στηριζόμενος στο μπλοκ του, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι το σταθερό προβάδισμα δυο και τριων πόντων, καθώς ουδείς μπορούσε να ανταποκριθεί στα χτυπήματα του Χιμένεθ και του Γκόμεζ, ειδικά όταν η υποδοχή ήταν άρτια. Ο Φοίνικας με τον Ντόκιτς να ανεβαίνει έφτασε να ισοφαρίσει 15-15. Στη φάση της ισοφάρισης με το τριπλό μπλοκ χτύπησε ο Μαγαϊλοβιτς στο δεξί γόνατο στην προσγείωση. Ο δικέφαλος του βορρά είδε το σερί του αντιπάλου να διακόπτεται και με δυο συνεχόμενα μπλοκ ανέκτησε το προβάδισμα, με σερί 4-0. Ο Σμαραγδής κι ο Λάππας από την μπροστά ζώνη απάντησαν για το 19-17. Ο Γκόμεζ άρχισε να πυροβολεί από το σερβίς και ο ΠΑΟΚ μπήκε για τα καλά στη θέση του οδηγού στο ματς. Mπορεί ο Ντόκιτς να έπαιξε τα ρέστα του από το σερβίς, αλλά έφτασε μόνο μέχρι το 23-22. Ο ΠΑΟΚ πήρε και το δεύτερο σετ με 25-23, παρά τη χαμηλή πτήση του Γκόμες.
 
Mε πρωταγωνιστή τον Ντόκιτς στην επίθεση και συνεχόμενα μπλοκ στον Γκόμεζ ο Φοίνικας προηγήθηκε για πρώτη φορά με 5-2 στο ξεκίνημα του τρίτου σετ. Ο διαγώνιος της Σύρου ήταν ασταμάτητος και μεγάλωσε το προβάδισμά του σε 8-3 στο τεχνικό τάιμ-άουτ. Η διαφορά μεγάλωσε κι άλλο στο 12-5, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε σαφές πρόβλημα στην επίθεση. Ο Γκόμεζ πήρε το όπλο του και μείωσε 14-10, ο Ντόκιτς απάντησε και ο Φοίνικας βρέθηκε στο 16-11. Στο τρίτο σετ σπουδαία δουλειά έκανε και ο Παπαδόπουλος. Στο 18-12 ο Καλμαζίδης φάνηκε να πετάει λευκή πετσέτα, αποσύροντας τον Κουρνέτα για να τον ξεκουράσει για τη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ με τη δεύτερη εξάδα απλώς περίμενε να αρχίσει το τέταρτο σετ. Ο Φοίνικας ξαναμπήκε στο παιχνίδι με το εντυπωσιακό 25-16.
 
Οι Συριανοί θέλησαν να το συνεχίσουν από εκεί που το άφησαν και οδήγησαν με την ελάχιστη διαφορά ως τον όγδοο πόντο (8-7). Σ’ ένα ισορροπημένο ξεκίνημα ο Ράγκελ ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για τον ΠΑΟΚ, αλλά Παπαδόπουλος-Σμαραγδής είχαν απαντήσεις. Ο Χιμένεθ κι ο Γκόμεζ με μικρό ξέσπασμα γύρισαν την κατάσταση κι η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε μπροστά με 12-9, αλλά η ανατροπή οφειλόταν κυρίως στα λάθη του Ντάμποβιτς που σταμάτησε να συνεργάζεται καλά με τον Ντόκιτς. Το 16-10 στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ έδειχνε ότι ο ημιτελικός είναι σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης. Κι έτσι ήταν αφού η διαφορά ολοένα μεγάλωνε μέχρι το 25-18 που έγραψε τον επίλογο στο ματς.
 
Ο Γιάννης Καλμαζίδης είχε διαχειριστεί σωστά και το καλό, αλλά και το κακό διάστημα της ομάδας του που έσβησε στο τρίτο σετ, αλλά άμεσα επανήλθε.
 
 
Φοίνικας-ΠΑΟΚ (τα σετ): 25-19, 25-23 , 16-25, 25-18

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τους αριθμούς. Μετράει η πρόκριση, αλλά μετά το δεύτερο σετ δεν κάναμε ιδιαιτέρως καλό παιχνίδι. Αν φτάσουμε σε καλύτερη απόδοση θα πάμε καλύτερα και στον τελικό», είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Καλμαζίδης μετά το τέλος της αναμέτρησης.
«Πριν το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ ήταν το φαβορί, μια καλύτερη ομάδα. Θέλαμε να πάρουμε την ευκαιρία μας να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε. Κάναμε το καλύτερο μας. Σε κάποιους τομείς έπαιξαν καλύτερα από εμάς. Το αβαντάζ του το έδωσε το σερβίς. Ο τραυματισμός του Μιγάιλοβιτς ήταν καθοριστικός για εμάς, αλλά όταν έφυγε προσπαθήσαμε να παίξουμε και για εκείνον. Συνεχίζουμε με το πρωτάθλημα», είπε ο κύριος Παβλίσεβιτς, προπονητής του Φοίνικα.

Σχετικά άρθρα