Ο χαρακτήρας της ΑΕΚ και ο Κρισάντους

Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα και από τον Ταύρο πέτυχε την 20η νίκη της σε 22 ματς στη Football League και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της επιστροφής της στα μεγάλα σαλόνια. Η κατάκτηση των τριών βαθμών στο χθεσινό παιχνίδι έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ήρθε κάτω από περίεργες και πρωτοφανείς συνθήκες για τη φετινή ΑΕΚ.
Οι “κιτρινόμαυροι” προέρχονταν από τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο. Και όσο και αν ακούγεται παράξενο ή παράδοξο μία ομάδα Β’ κατηγορίας (στα χαρτιά) να νιώθει “άδεια”, δεν είναι. Απλά αποδεικνύεται το πόσο ψηλά έχει βάλει τον πήχη αυτή η ομάδα.
Οι παίκτες αλλά και ο κόσμος του “δικεφάλου” είχαν επενδύσει πάρα πολλά πάνω στο συγκεκριμένο ματς. Το ότι δεν τα κατάφεραν τους στοίχισε.  Το κλάμα κάποιων παικτών μετά το ντέρμπι το επιβεβαιώνει… Και μην ξεχνάτε πως από την Τετάρτη και τους 70.000 θεατές, κλήθηκαν την Κυριακή να παίξουν σε ένα γήπεδο χωράφι, παρουσία 2.500 ανθρώπων.
Υπήρχε λοιπόν θέμα διαχείρισης. Και σε αυτόν τον τομέα ο Δέλλας πήρε πολύ καλό βαθμό. Διότι εμφύσησε στους παίκτες του κίνητρο και παρά το σοκ του 1-0 μόλις στο 4′ οι “κιτρινόμαυροι” όχι μόνο δεν τα παράτησαν, αλλά βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν και να γυρίσουν το ματς πριν βγει καν το πρώτο ημίχρονο. Δε σκότωσαν και κανένα θηρίο, αλλά κάποιες από τις ΑΕΚ των προηγούμενων ετών σίγουρα θα τα είχε παρατήσει…
Το ότι η ΑΕΚ έβγαλε χαρακτήρα στο γήπεδο, οφείλεται στο Δέλλα και είναι ξεκάθαρο πως ο “Κολοσσός” θα μάθει ακόμα και από τα λάθη που ενδεχομένως να έκανε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Με το καθαρά αγωνιστικό δε θα ασχοληθώ άλλο. Άλλωστε η διαφορά ποιότητας, αλλά και τρόπου δουλειάς των δύο ομάδων είναι η μέρα με τη νύχτα… Θα σταθώ όμως στον Μακόλεϊ Κρισάντους. Το Νιγηριανό επιθετικό, ο οποίος συνεχίζει να απογοητεύει και να μην πείθει πως μπορεί να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ.
Ο 25χρονος φορ πήρε χθες ένα ολόκληρο 90λεπτο και δεν έδειξε ΤΙΠΟΤΑ! Δεν μπορώ να ακούω ότι ήταν θετικές οι εντυπώσεις που άφησε. Όταν ένας επιθετικός κάνει τα τελειώματα που έκανε ο Κρισάντους από το ύψος της μικρής περιοχής δεν γίνεται να τον κρίνεις θετικά. Ή όταν βουτάει λες και είναι κολυμβητής και ετοιμάζεται για κούρσα 100 μέτρων.
Ξετρελάθηκαν κάποιοι επειδή είδαν δύο τακουνάκια, ενώ δεν ενοχλήθηκαν με τα εύκολα κοντρόλ που έχασε και τα απέδωσαν στον αγωνιστικό χώρο. Βάλτε έναν… παλαίμαχο στο γήπεδο. Μέχρι 40 ετών. Με καλή τεχνική κατάρτιση. Όχι… τακουνάκια, αλλά και δέκα μπαλιές ακριβείας θα βγάλει. Και δε θα χάσει κανένα κοντρόλ. Δηλαδή ο Γιόχανσον σε άλλο γήπεδο έπαιζε.
Χθες ο Δέλλας τον χρησιμοποίησε στην κορυφή της επίθεσης. Σε πόσες φάσεις τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα; Μία, δύο; Και μιλάμε για την άμυνα του Φωστήρα όχι του Ολυμπιακού ή της… Τσέλσι. Για τί άλλο θέλετε να μιλήσουμε;
Για τη φυσική του κατάσταση; Είναι δύο μήνες πίσω από όλους τους συμπαίκτες του. Για την εκρηκτικότητά του; Οι αμυντικοί του Φωστήρα τον κατάπιναν κάθε φορά που έκανε σπριντ. Για το βαθμό που παίρνει στο ψηλό παιχνίδι; Κάτω από τη βάση. Συγνώμη, αλλά δε θα βαφτίσω το ψάρι κρέας.
Το χειρότερο για τον Κρισάντους, εκτός του ότι αμφισβητήθηκε -αδικαιολόγητα- από την πρώτη μέρα, είναι ότι μπαίνει στην ζυγαριά με τον Γιόχανσον. Ο Σουηδός ήρθε με μεγαλύτερη αγωνιστική αποχή, προσαρμόστηκε με το “καλημέρα” και από την πρώτη του συμμετοχή, παίζει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, είτε κόντρα στον Ολυμπιακό, είτε κόντρα στον Άλιμο και τον Φωστήρα.
Και εδώ υπάρχουν και οι ευθύνες του Μιλοβάνοβιτς. Ο οποίος πήρε άριστα με τόνο στην επιλογή του Γιόχανσον, αλλά με τον Κρισάντους έχει πέσει -προς το παρόν- πολύ έξω. Και το πιστώνεται διότι τον Νιγηριανό δεν τον έψαξε. Τον ήξερε από την κοινή τους θητεία στη Λας Πάλμας.
ΥΓ: Ένα από τα ζητήματα του χθεσινού αγώνα ήταν ο Χρήστος Αραβίδης. Προσωπικά γουστάρω όσο τίποτα άλλο τους παίκτες που παίζουν με αυτοθυσία. Που δε μασάνε και θέλουν να βοηθήσουν ακόμα και με μισό πόδι. Όμως σε αυτό τον αγωνιστικό χώρο, η γνώμη μου είναι ως ο πρώτος σκόρερ δεν έπρεπε να παίξει. Και ας ήταν από τους καλύτερους παίκτες της χθεσινής ΑΕΚ.
Αγωνίστηκε με νάρθηκα, αλλά τί θα γινόταν αν γλιστρούσε και έπεφτε με το μπαταρισμένο χέρι του; Ή αν τον πατούσε κατά λάθος ένας αντίπαλος; Ήταν τόσο απαραίτητη η παρουσία του στην αρχική ενδεκάδα της ΑΕΚ; Δεν μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσει ένας εκ των Ντακόλ, Ντούνη, Ρόβα Γροντή, ή Φαγιέ που ήταν στην αποστολή;
Καλή εβδομάδα…

Σχετικά άρθρα