Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Χολολιθίαση: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται;
Χολολιθίαση: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται; thumbnail

Βασίλης, 86 ετών

Χολολιθίαση: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται;

Η  χοληδόχος κύστη ανατομικά βρίσκεται τοποθετημένη στην κάτω επιφάνεια του ήπατος, ανάμεσα στον δεξιό και τον αριστερό λοβό. Η Χοληδόχος κύστη συγκεντρώνει αποθηκεύει και εκλύει την παραγόμενη από το ήπαρ χολή. Με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 12 εκατοστά και χωρητικότητα που φθάνει τα 50 ml, η χοληδόχος κύστη συμβάλει στην δέσμευση και διάσπαση των λιπαρών οξέων των τροφών, εκλύοντας το περιεχόμενό της μετά το πέρας των γευμάτων. Ένα ποσοστό το οποίο προσεγγίζει το 15% για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, θα αναπτύξει χολολιθίαση στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία της ζωής. Μια μικρή στατιστική υπεροχή στην εμφάνιση της νόσου έχει ο γυναικείος πληθυσμός πιθανότατα λόγω ορμονικών παραγόντων.


Σε πολλές περιπτώσεις η κλινική συμπτωματολογία απουσιάζει, ο ασθενής επισκέπτεται τον ιατρό για άλλο λόγο και η χολολιθίαση αποκαλύπτεται τυχαία σε κάποιο υπερηχογραφικό έλεγχο.
ΕΡΩΤΗΜΑ
Ο πατέρας μου, ετών 86 έχει άμμο στη χολή. Η γενική του κατάσταση δεν είναι καλή, θέλω να σας ρωτήσω τι λαχανικά μπορεί να τρώει; Μπορεί να τρώει το σέλινο και την κολοκύθα;


Στο ερώτημα απάντησε ο Νικόλαος Τεντολούρης, ΠαθολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όταν υπάρχει λάσπη ή αμμος στη χολή ή χολολιθίαση πρέπει να αποφεύγονται τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά (λιπαρά κρέατα, ή εντόσθια, τυρια) και τα αυγά. Όλα τα λαχανικά επιτρέπονται.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νικόλαος Κ. Τεντολούρης κατάγεται από το Δήμο Πύλης Τρικάλων. Γεννήθηκε το 1962. Αποφοίτησε από το Λύκειο της Πύλης Τρικάλων το 1980 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από εισαγωγικές εξετάσεις. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία αρχικά στο Νοσοκομείο «Μεταξά» και κατόπιν στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό». Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία το έτος 1997. Κατόπιν μετέβη στη Μ. Βρετανία όπου εργάστηκε για ένα έτος κλινικά και ερευνητικά στον τομέα του Σακχαρώδους Διαβήτη, των Μεταβολικών και Ενδοκρινικών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Manchester (ManchesterRoyalInfirmary).


Από το 1998 εργάστηκε αρχικά ως Επιμελητής του ΕΣΥ, κατόπιν ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής και από το 2012 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό». Εκτός της Εσωτερικής Παθολογίας, ο κ. Τεντολούρης εργάζεται κλινικά και ερευνητικά στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του (νευροπάθεια, διαβητικό πόδι, πρώιμη αθηροσκλήρωση) και στον Μεταβολισμό. Είναι μέλος 6 Ελληνικών και 4 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Είναι Γενικός Γραμματέας του Diabetic Foot Study Group του EASD. Έχει δημοσιεύσει 120 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και 10 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του. 


 X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X