Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γ.Παπακωνσταντίνου: Αντιμετωπίζει πιθανότητα ισόβιας κάθειρξης
Γ.Παπακωνσταντίνου: Αντιμετωπίζει πιθανότητα ισόβιας κάθειρξης thumbnail

Γ.Παπακωνσταντίνου: Αντιμετωπίζει πιθανότητα ισόβιας κάθειρξης

Αντιμέτωπος με τα ισόβια δεσμά βρίσκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την πρόταση-κόλαφο της εισαγγελέως της έδρας στο Ειδικό Δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Συγκεκριμένα, αν αποφασισθεί η ενοχή του κ. Παπακωνσταντίνου για τα δύο αδικήματα (που πρότεινε χθες η εισαγγελέας), δηλαδή για απόπειρα απιστίας και για νόθευση εγγράφου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 του 50 και δεν του αναγνωρισθεί κάποιο ελαφρυντικό, αυτό «μεταφράζεται» σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.


Πέντε ώρες αγόρευση
Η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, στη μαραθώνια αγόρευσή της (διήρκεσε πέντε ώρες!) επιχείρησε να αποδομήσει όλα τα επιχειρήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προτείνοντας την ενοχή του για τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, για τα οποία κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.


Οι δύο κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, που σημαίνει ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές σε περίπτωση που δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά μπορεί να φτάσουν και την ισόβια κάθειρξη.


Σε μια αγόρευση-καταπέλτη η εισαγγελέας τόνισε: «Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιόν σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε, γιατί ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό, θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης».


Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδώ φάνηκε, και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα και ειλικρινά αυτό με λυπεί και μακάρι να είναι τελευταίο αυτό. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι όχι για τους προγόνους μας, αλλά για το κράτος μας και τη διοίκησή μας και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό. Μου προκαλεί ντροπή ακόμα και η ονομασία της λίστας ως Λαγκάρντ και αισθάνθηκα παρά πολύ άβολα βλέποντας τα έγγραφα που συνόδευαν το δεύτερο cd από τη Γαλλία που αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε».


Οσο για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, είπε: «Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι όλοι οι ισχυρισμοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ότι η λίστα ήταν μυστική. Ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ότι την έχασε… Πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις. Ειδικά ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, αυτό και αν ήταν πρόφαση».


«Τα αρχεία διαγράφηκαν μετά τη μετατροπή του πρώτου cd σε usb και πριν δημιουργήσει άλλο στικάκι ο Ι. Διώτης. Αυτό προκύπτει εργαστηριακά. Το περιεχόμενο του usb που δημιούργησε ο κατηγορούμενος νοθεύτηκε από πρόσωπο που είχε συμφέρον. Και ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική, να μη φανεί στην πορεία ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή» υπογράμμισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους. Εκείνος είχε το συμφέρον να κάνει τη νόθευση, εκείνος την έκανε. Είδαμε τους τρόπους… Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Δεν έχει σημασία ποιον τρόπο επέλεξε. Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη, ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει. Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο. Δεν τολμά να εκθέσει κανέναν από τους συνεργάτες του γιατί δεν τους έδωσε κανένα cd. Μόνος του έκανε ό,τι έκανε, ίσως με κάποιον έμπιστό του».


Δεν είχαν κίνητρο Διώτης και Βενιζέλος


Στην αναζήτηση του προσώπου που είχε κίνητρο για να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ προχώρησε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Επιχειρώντας να αποδυναμώσει το επιχείρημα του κατηγορούμενου που κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του για πολιτικούς λόγους, είπε: «Ο Ι. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στη διαγραφή των συγγενών του κατηγορούμενου. Αν κάποιος ήθελε να τον βλάψει, ο κ. Βενιζέλος θα ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος για τον κ. Παπακωνσταντίνου αν τους άφηνε στη λίστα και διέδιδε πως είναι συγγενείς του χωρίς να τους σβήσει».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X