Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Βάλε ξανά το χιούμορ στη ζωή σου!
Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Βάλε ξανά το χιούμορ στη ζωή σου! thumbnail

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Βάλε ξανά το χιούμορ στη ζωή σου!

Γεμίζοντας τη ζωή μου με χιούμορ


Το χιούμορ απαραίτητο αντίδοτο στις δυσκολίες.  


Κείμενο της ψυχοθεραπεύτριας, M.S Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κυρίας Πέγκυ Πελώνη- Πινήρου.Σύμφωνα με τη θεωρία της Αεροδυναμικής, η χρυσόμυγα είναι ανίκανη να πετάει.


Κι αυτό γιατί το μέγεθος, το βάρος και το ύψος του σώματός της σε σχέση με τα φτερά της που υποτίθεται ότι δεν της το επιτρέπουν.  Αλλά η χρυσόμυγα έχει άγνοια απ' αυτές τις βαριές επιστημονικές αλήθειες και πετάει έτσι και αλλιώς 


Φαίνεται ότι η ζωή είναι μια σύνθεση εμπειριών, βιωμάτων, διδαγ­μάτων, αλλά και επιλογών. Μας πάει αλλά και την πάμε. Mας συμβαίνει αλλά και την κατευθύνουμε. Όταν λέμε στον άλλον, αλλά και στον εαυτό μας: "Εγώ έτσι είμαι, δεν αλλάζω", στερούμε τον ίδιο μας τον εαυτό από την περιπέτεια και τον πλούτο της ζωής. Προκαλούμε δε τον άλλον να συμβιβαστεί ή να φύγει. Φυσικά αυτό που ζητάμε από τους άλλουε είναι να μας αποδεχτούν όπως είμαστε, όμως με αυτή τη στάση, απαιτούμε από τους άλλους κάτι που δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε εμείς.


Δεν είμαστε δηλαδή διατεθειμένοι ούτε να συμβιβαστούμε ούτε να κοιτάξουμε άλλεε οπτικές γωνίες. Και αν, τελικά, ο άλλος φύγει, νιώθουμε θιγμένοι και απογοητευμένοι. Όταν επιλέξουμε να μην αλλάξουμε ή να μην προσαρμοστούμε στις  αλλαγές, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τιθς συνέπειες αυτής τηςε επιλογής. 


Ο άνθρωπος που ξέρει να γελάει με αυτά που του συμβαίνουν, αφού δεν είναι ολέθρια, με την αδυναμία του και τα σφάλματά του πιο ευέλικτος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τα δύσκολα. Aυτός δηλαδή, που βάζει το χιούμορ στη ζωή του, έχει αυξημένο ψυχολογικό ανοσο­ποιητικό.


Δεν εννοώ αυτός που δεν παίρνει τη ζωή στα σοβαρά και αποφεύγει την ευθύνη αλλά αυτός που καταλαβαίνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και αποφασίζει ότι θέλει να είναι μέσα στο παιχνίδι. Ο Irving Yalom (1995) αναφέρει, ανάμεσα σε πολλά, τρία πράγματα που είναι απαραίτητα για μια ζωή ολοκληρωμένη. Είναι απα­ραίτητο να αναγνωρίσουμε:


- Ότι η ζωή είναι άδικη κατά καιρούς


- ότι είναι αναπόφευκτος ο πόνος  


- ότι όσο κοντά κι αν έρθουμε με tous άλλους, τη ζωή ουσιαστικά την αντιμετωπίζουμε μόνοι


Σε αυτά προσθέτω και την αλλαγή, η οποία είναι αναπόφευκτο κομ­μάτι της ζωής. Προκειμένου, λοιπόν, να ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια να την αποφύγουμε, ας λυτρωθούμε από αυτό το αδιέξοδο, ας αγκαλιάσουμε τη ζωή και ας βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αντιμετω­πίσουμε τις  αλλαγές της. Eκτός από τη σκέψη και τα συναισθήματα, αυτό που μας ξεχωρίζει από τα άλλα όντα είναι η ελεύθερη βούληση, οι επιλογές που κάνουμε και πάνωστι;ς οποίες  χτίζουμε. Όσο υπάρχει ζωή τόσο έχουμε περιθώρια για καλύτερες, υγιέστερες επιλογές.


Στις ομάδες αλκοολικών λένε την εξής προσευχή. 


"θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αποδεχτώ όσα δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο να αλλάξω αυτά που μπορώ και τη σοφία να γνω­ρίζω τη διαφορά". Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.


Ο καθένας μπορεί να συνθέσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του  αρκεί να μην κολλάμε στα παλιά και να μη ζούμε στο "θα…". Aε μάθουμε από το παρελθόν, ας ελπίζουμε σ' ένα καλύτερο αύριο, αλλά ας αποφασίσουμε να χτίσουμε και να ζούμε το σήμερα, ανώδυνο ή οδυνηρό, κάποιες φορές πιο εύκολο και κάποιες πιο δύσκολο, με κλάμα και με γέλιο και πάνω απ' όλα να ζούμε τη ζωή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X