Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Καρκίνος μαστού: Αναγκαία η εξέταση του HER2
Καρκίνος μαστού: Αναγκαία η εξέταση του HER2 thumbnail

Καρκίνος μαστού: Αναγκαία η εξέταση του HER2


Η  εξέταση HER2 πρέπει να πραγματοποιείται πάντα τη στιγμή της διάγνωσης, καθώς προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Περίπου 30% των γυναικών με καρκίνο μαστού έχουν HER2 θετική νόσο και η συγκεκριμένη διάγνωση επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα, καθότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν αποκλειστικά το HER2-θετικό καρκίνο μαστού και παρέχουν αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης.


- Τι είναι ο HER2;


HER2 είναι ο Υποδοχέας Ανθρώπινου Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα Τύπου 2.


Ο HER2 είναι ένας υποδοχέας, ένας τύπος πρωτεϊνης που βρίσκεται σε πολλά φυσιολογικά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Είναι ενσωματωμένος στην κυτταρική μεμβράνη, δηλαδή τη μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρα, αλλά εξέχει τόσο από την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πλευρά του κυττάρου.


Η φυσιολογική λειτουργία του HER2 είναι να λαμβάνει "μηνύματα" από άλλα μέρη του σώματος. Όταν ειδικός αυξητικός παράγοντας προσδεθεί με το HER2, τότε μεταβιβάζεται το μήνυμα στο κύτταρο που το προτρέπει να διαιρεθεί και να αυξηθεί. Τόσο τα καρκινικά όσο και τα φυσιολογικά κύτταρα μαστού έχουν στην επιφάνεια της κυτταρικής τους μεμβράνης HER2, παρόλα αυτά τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν μικρότερη ποσότητα HER2 στην επιφάνειά τους. Συγκεκριμένα, κάποια καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν έως αι 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα HER2 από τα φυσιολογικά κύτταρα. Η παρουσία μεγάλης ποσότητας HER2 ονομάζεται HER2 θετική κατάσταση.


- Γιατί πρέπει να γνωρίζω για την κατάσταση του HER2;


Η διάγνωσή σας με καρκίνο μαστού καθώς και η περίοδος που ακολουθεί θα σας έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα που πιθανόν να συζητήσετε με το γιατρό σας, τους οικείους σας ή ακόμα και με κάποιο κοινωνικό λειτουργό.


Θα προσπαθείτε να αποδεχθείτε την ασθένεια, την οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε αλλά και να επεξεργαστείτε πληθώρα νέων δεδομένων που την αφορούν. Είναι σημαντικό να αναζητάτε πληροφορίες για την ασθένειά σας καθώς και τις θεραοπευτικές επιλογές που υπάρχουν γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας αλλά και την ίδια την νόσο. Με αυτήν την οπτική, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τον παράγοντα HER2 καθώς και την κατάσταση στην οποία αυτός βρέθηκε κατά την αρχική σας διάγνωση, μιας και αυτός θα επηρρεάσει τις διαθέσιμες σε εσάς θεραπευτικές επιλογές.


- Πώς γίνεται η εξέταση για το HER2;


Η εξέταση της κατάστασης του HER2 γίνεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο και από ειδικευμένο γιατρό παθολογοανατόμο. Δείγμα του όγκου, που λαμβάνεται για τη βιοψία και την διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κατόπιν εργαστηριακής επεξεργασίας, "διαβάζεται" κάτω από το μικροσκόπιο.


Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες τεχνικές με τις οποίες ο παθολογοανατόμος θα διαγνώσει τελικά εάν ο καρκίνος του μαστού σας είναι HER2 θετικός ή αρνητικός. Από την πρώτη συνήθως εξέταση του όγκου σας, την ανοσοιστοχημική, ο παθολογοανατόμος θα διαγνώσει εάν ο καρκίνο μαστού  σας είναι HER2 αρνητικός (με βαθμολογία 0 ή 1+) ή HER2 θετικός (με βαθμολογία 3+). Σε κάποιες περιπτώσεις όμως χρειάζεται μετά την ανοσοιστοχημική εξέταση να νει μιομα, άλλου τύπου, εξέταση η οποία και θα καθορίσει οριστικά εάν ο όγκος σας είναι HER2 αρνητικός ή θετικός.


- Πώς αντιμετωπίζεται ο HER2 θετικός καρκίνος του μαστού;


Η επιλογή της θεραπείας για τον καρκίνο μαστού εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς του παράγοντες, όπως ο HER2, καθορίζονται από τη βιοψία σας. Ο τύπος της θεραπείας που θα ακολουθήσετε είναι ένα θέμα που θα συζητήσετε εκτενώς με το γιατρό σας, που είναι υπεύθυνος να σας παρουσιάσει τις διαθέσιμες σε εσάς επιλογές.


Η διάγνωση σας με HER2 θετικό καρκίνο μαστού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή της θεραπείας σας. Εδώ και μια δεκαετία είναι διαθέσιμες εξειδικευμένες θεραπείες που στοχεύουν αποτελεσματικά το HER2 παράγοντα. Οι άντι – HER2 θεραπευτικές επιλογές εξελίσσονται και προσφέρουν εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις για τις γυναίκες με HER2 θετικό καρκίνο μαστού.
Έλεγχος ενίσχυσης HER2: σε αρκετές μορφές καρκίνου του μαστού παρατηρείται ενίσχυση (εμφάνιση σε περισσότερα από αντίτυπα) του πρωτο-ογκογονιδίου HER2/neu (χρωμόσωμα 17) με αποτέλεσμα την υπερέκφραση της πρωτεΐνης c-erb2. πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται ως βιολογικός δείκτης στον έλεγχο της απόκρισης του ασθενή σε θεραπεία με Herceptin (trastuzumab). Να σημειωθεί ότι, η συνολική πρόγνωση στον καρκίνο του μαστού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.


HER2: σε αρκετές μορφές καρκίνου του μαστού παρατηρείται ενίσχυση (εμφάνιση σε περισσότερα από 2 αντίτυπα) του πρωτο-ογκογονιδίου HER2/neu (χρωμόσωμα 17) με αποτέλεσμα την υπερέκφραση της πρωτεΐνης c-erb2. Η πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται ως βιολογικός δείκτης στον έλεγχο της ανταπόκρισης του ασθενή σε θεραπεία με trastuzumab (Herceptin®). Να σημειωθεί ότι, η συνολική πρόγνωση στον καρκίνο του μαστού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.


Άλμα Ζωής – Ξένος Τύπος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X