Αρχική / Πολιτισμός / City life / «Athens Science Festival» στην Τεχνόπολη!
«Athens Science Festival» στην Τεχνόπολη! thumbnail

"Athens Science Festival" στην Τεχνόπολη!

O Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, συνιδρυτής του εκπαιδευτικού οργανισμού “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo", Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση κι ένας από τους διοργανωτές του Athens Science Festival, μας "συστήνει" το φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη μέχρι τις 22 Μαρτίου.Ως ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, θα μπορούσατε να μας "συστήσετε" το Athens Science Festival;


Το Athens Science Festival είναι πλέον το επίσημο φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας της Αθήνας.  Όπως κάθε μεγάλη πόλη έχει ένα επιστημονικό φεστιβάλ,  έτσι και η Αθήνα χρειαζόταν μια ανάλογη διοργάνωση για να αναδείξει το ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα. Μέσα από τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, το Athens Science Festival στόχο έχει να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα επιστημονικά θέματα, αλλά και να εμπνεύσει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Και το ιδανικότερο μέρος για να το πραγματοποιήσει, δεν θα μπορούσε παρά να είναι το κέντρο της πόλης, και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 


Τι σας παρακίνησε να διοργανώσετε ένα τόσο μοναδικό φεστιβάλ και ποιος ο στόχος πίσω από αυτό;


Υπάρχει ανάγκη για την κατανόηση των επιστημονικών θεμάτων από το ευρύ κοινό. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να καταλάβουμε όσα μας περιβάλλουν, τα πώς και τα γιατί στην καθημερινότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η κοινωνία να είναι έτοιμη γι’ αυτό. Και κάπως έτσι, πέρυσι τον Μάιο, διοργανώσαμε το πρώτο Athens Science Festival. Και πήγε καλά, τόσο καλά, που γίναμε ακόμη περισσότεροι όσοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Οι επιστήμονες, οι εθελοντές, οι πολίτες.  Ένα φεστιβάλ ανοιχτό στην κοινωνία, που να συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή μας ζωή. Ένα φεστιβάλ, που να παρουσιάζει την εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα. Ένα Φεστιβάλ που να εμπνέει.


Πώς συνδέονται τόσες διαφορετικές επιστημονικές ενότητες με την καθημερινότητά μας;Η φύση μας ορίζεται από επιστημονικούς νόμους και φαινόμενα. Πίσω λοιπόν από κάθε τι καθημερινό, βρίσκεται κρυμμένη η επιστήμη. Και το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία να μάθουμε και να καταλάβουμε την επιστήμη, και πώς αυτή συνδέεται με την καθημερινότητά μας. Από την διατροφή μας μέχρι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα άστρα μέχρι την επιστήμη υλικών και τα μαθηματικά,  από τη μουσική μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τον προγραμματισμό.  


Μπορούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ όσοι δεν έχουν σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο;Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, με τρόπο κατανοητό, ακόμη δε και ψυχαγωγικό. Αυτό  είναι και το όραμα του Athens Science Festival, να γίνει ο κόσμος κοινωνός της επιστημονικής γνώσης. Να του δώσει τη δυνατότητα να έχει  πρόσβαση σε αυτή.  Άλλωστε, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, και υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας.


Είναι η δεύτερη χρονιά που το φεστιβάλ διοργανώνεται στην Αθήνα. Πώς ήταν η ανταπόκριση του κοινού την προηγούμενη χρονιά;


Η πρώτη χρονιά ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, αν σκεφτούμε ότι το Φεστιβάλ ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα, και απευθυνόταν  για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό. Φέτος, η προσέλευση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά αλλά και περισσότερη δύναμη για να καταφέρουμε και να εδραιώσουμε το Athens Science Festival ως θεσμό της πόλης μας.


Υπάρχουν ορισμένες ενότητες που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή τεχνολογία, που αναπτύσσεται ραγδαία τελευταία;
 Στο Athens Science Festival, γίνεται μια προσπάθεια ώστε να εξισορροπούμε όλες τις θεματικές,  προκειμένου να καλύπτονται όλα τα ενδιαφέροντα. Η ψηφιακή τεχνολογία, στην οποία αναφέρεστε, όχι μόνο συνδέεται αλλά παράλληλα απεικονίζει την πρόοδο σε όλες ακαδημαϊκές ενότητες.


Ποιοι συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση;


Στη διοργάνωση του Φεστιβάλ επιστήμης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εκτός από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, συμμετέχουν το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων “INNOVATHENS”, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, η ΓΓΕΤ και το Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.


clickatlife.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X