Αρχική / Πολιτισμός / City life / Έργα του Κοσμά Ξενάκη στο Μουσείο Μπενάκη
Έργα του Κοσμά Ξενάκη στο Μουσείο Μπενάκη  thumbnail

Έργα του Κοσμά Ξενάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Το κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Κοσμά Ξενάκη.


O καλλιτέχνης Κοσμάς Ξενάκης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους και πιο καινοτόμους Έλληνες καλλιτέχνες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Το έργο του χαρακτηρίζεται από τόλμη, συνέπεια και ποιότητα. Πειραματίστηκε με τη μορφή, τα υλικά, αλλά και την ίδια την έννοια του έργου και δεν περιορίστηκε σε ένα μόνο είδος τέχνης.


Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία και συνδυάζοντας τη ζωγραφική και τη γλυπτική με το θέατρο και το χορό, δημιούργησε πρωτοπόρες παραστάσεις που τις ονόμασε "Πολύτεχνα".
Ήταν λάτρης της λαϊκής δημιουργίας και συλλέκτης χρηστικών αντικειμένων, κεραμικών και αγροτικών εργαλείων, αλλά περισσότερο ήταν ένας διανοούμενος της τέχνης που την αντιμετώπισε ως "πνευματική" έκφραση που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους θεατές. Τα έργα του παρουσιάζουν συχνά αντιθετικά και αφηρημένα στοιχεία, όπως την κίνηση και τη στάση, το φως και το σκοτάδι, κ.α.


Ο Ξενάκης πέθανε νωρίς το 1984, σε ηλικία μόλις 59 ετών και αυτό ίσως συνέβαλε στη λήθη του έργου του. Το έργο του παρέμεινε άγνωστος στους πολλούς, παρά τις εκθέσεις, τις ομιλίες και τις εκδόσεις που ήταν αφιερωμένες σε αυτό.


Η αναδρομική αυτή έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη τώρα, 30 χρόνια μετά τον θάνατο του Ξενάκη, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εκτεθεί συγκροτημένα το έργο του και να αναδειχθεί η πολυσχιδής προσωπικότητά του.


Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111, διάρκεια μέχρι τις 10 Μαΐου.


clickatlife.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X