Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στα μαλακά έπεσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου-Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή
Στα μαλακά έπεσε ο  Γ.Παπακωνσταντίνου-Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή thumbnail

Στα μαλακά έπεσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου-Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τη "λίστα Λαγκάρντ", που κρίθηκε ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρείται μεν ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές αποφάσισαν οι δικαστές του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Στην απόφαση, που ουσιαστικά είναι νίκη του κ. Παπακωνσταντίνου, υπήρχε ισχυρή μειοψηφία 5 δικαστών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θεωρούσαν πως ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί αθώος.


Οι ψήφοι των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας και του προέδρου Ειδικού Δικαστηρίου Νίκου Πάσσου ήταν ουσιαστικά που οδηγούν εκτός φυλακής και με μια -επί της ουσίας- σημαντική νίκη στα σημεία, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.


Οι δικαστές τον έκριναν καταρχήν ένοχο με πλειοψηφία 8 έναντι 5, με την μειοψηφία να απαρτίζουν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου, και Δημοσθένης Πετρούλιας, και οι σύμβουλοι του ΣτΕ Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακελλαροπούλου.


Το επόμενο δίλημμα των δικαστών αφορούσε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή κακούργημα. Εκεί με πλειοψηφία 10 έναντι τριών αποφασίστηκε πως πρόκειται για πλημμέλημα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θεωρείται μεν ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά δεν θα οδηγεί στις φυλακές.


Τρεις Αρεοπαγίτες οι Δημ. Κόμης, Μαρία Γαλάνη Λεοναρδοπούλου και Αργύριος Σταυράκης, ζήτησαν να κηρυχτεί ένοχος για κακούργημα και ουσιαστικά να οδηγηθεί στις φυλακές.


Συγκεκριμένα το δικαστήριο για τις κατηγορίες αποφάσισε:


-1. Νόθευση εγγράφων που αφορά στην αφαίρεση των ονομάτων: Ένοχος κατά πλειοψηφία για πλημμέλημα, ενώ 3 μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί για κακούργημα κάτι που θα τον οδηγούσε στις φυλακές. Η πλειοψηφία ανέφερε: “Το usb αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις γαλλικές αρχές.


Τα διέγραψε τα τρία αρχεία. Είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα γιαυτό αφαίρεσε τα ονόματα ενώ και δεν αποδείχτηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ούτε καν αν υφίσταται τέτοια σε βάρος του δημοσίου.


Πέντε μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος.


Δύο μέλη είχαν την άποψη πως δεν υφίσταται καν έγγραφο για να νοθευτεί.


-2. Απόπειρα απιστίας γιατί δεν οδήγησε σε έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ. Αθώος ομόφωνα με βάσει τα παραπάνω.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος την απόφαση ενώ η εισαγγελέας ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αφού ως σύμβουλος πρωθυπουργών και υπουργός, δεν έπρεπε να φτάσει εδώ και γιατί αυτή η υπόθεση και η δίκη κόστισε στον ελληνικό λαό, όπως είπε και σε ταλαιπωρία και σε χρήμα.


Τελικά του αναγνωρίστηκε ομοφώνως το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.


Τι είπε ο πρόεδρος στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου


Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είπε στον Παπακωνσταντίνου: "κ. Κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του σε σας, πέραν από τις πλειοψηφίες και μειοψηφίες,  με την ευχή να αποτελέσει οδηγό  στην μελλοντική ζωή σας, αν και νομίζω πως έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Να είστε προσεκτικός γιατί η ποινή ανεστάλη επί τριετία αλλά αν διαπράξετε κι άλλο αδίκημα θα εκτίσετε και αυτή, Μη καίτοι αμαρτάνετε."


Οι ελεγκτικές αρχές  


Η απουσία της οριστικής απόφασης των αρμοδίων αρχών για το αν τελικά υφίσταται ή όχι ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, αν δηλαδή έχουν διαπράξει και σε ποιό βαθμό οι συγγενείς του το αδίκημα της φοροδιαφυγής (αφού εκκρεμούν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια και τα φύλλα καταλογισμού επιδόθηκαν όταν είχε ξεκινήσει η δική του ΕΔ) ήταν η βασική αιτία για να μετατραπεί η κατηγορία από κακούργημα που επισύρει ποινή ισοβίων σε πλημμέλημα.


Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία έκρινε πως ο σκοπός για τον οποίο έκανε την αφαίρεση των ονομάτων ο πρώην υπουργός ήταν για να προστατεύσει το πολιτικό του μέλλον και μόνον και όχι για να προκαλέσει ζημία στο δημόσιο, η οποία άλλωστε, κατά τους δικαστές και με ολιγωρία των αρμοδίων μηχανισμών, ούτε βεβαία είναι, ούτε σίγουρη, όπως απαιτεί ο νόμος.


Αμφιβολίες


Επίσης, είναι σημαντικό πως πείστηκαν 5 μέλη του δικαστηρίου και μάλιστα από τα αρχαιότερα, πως δεν είναι ένοχος ο Παπακωνσταντίνου, ή καλύτερα πως δεν πείστηκαν ότι είναι ένοχος καθώς είχαν σοβαρές αμφιβολίες που προέκυψαν από τη διαδικασία.


Άλλωστε, παρά τον αγώνα περί του αντιθέτου που έδωσε ο εισαγγελέας, ακόμα και ο πραγματογνώμονας της αστυνομίας εξέφρασε αμφιβολίες για ποιός τελικά και σε ποιό στάδιο αφαίρεσε τα ονόματα . Δηλαδή αν αυτά αφαιρέθηκαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ή όταν βρίσκονταν στην κατοχή του Ι. Διώτη, επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που παρέλαβε το αντεγραμμένο usb.


Η καταστροφή του αρχικού cd και η καταστροφή του usb που παρέδωσε ο Παπακωνσταντίνου από τον Διώτη, δημιούργησαν- προφανώς – αυτό το ξεκάθαρο στοιχείο αμφιβολίας.


Ικανοποίηση στους συνηγόρους


Οι συνήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δήλωσαν: Β. Δημακόπουλος: "Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της".


Τ. Βασιλακόπουλος: "Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω η ζέση και το Μάνος αυτών που προκάλεσαν το θέμα ώδυνεν όρος".


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X