Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Τι είναι η άτυπη κατάθλιψη; Τα συμπτώματά της
Τι είναι η άτυπη κατάθλιψη; Τα συμπτώματά της  thumbnail

Τι είναι η άτυπη κατάθλιψη; Τα συμπτώματά της

Η άτυπη κατάθλιψη εκφράζεται με παρόμοια συμπτώματα όπως η κλινική κατάθλιψη, αλλά εμφανίζεται με έναν πιο παράξενο και ιδιόρρυθμο τρόπο. H βασική διαφορά της άτυπης κατάθλιψης είναι η μη παγιωμένη, ακλόνητη μελαγχολία που εμφανίζει το άτομο. Χωρίς να αποτελεί επίσημη ψυχιατρικη διαταραχή, η άτυπη κατάθλιψη δεν παύει να είναι μια παrαλλαγη της μείζονος κατάθλιψης.


Εμφανίζεται στις γυναίκες δύο έως τρεις φορές συχνότερα απ’ ό,τι στους άντρες, εκδηλώνεται στη νεαρή ενήλικη ζωή και ακολουθεί σε χρόνια πορεία τα ακόλουθα χαρακτηριστικά συμπτώματα:


Την αντιδραστικότητα της διάθεσης: Η διάθεση του ασθενή βελτιώνεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με θετικά γεγονότα. Η δυνατότητα άντλησης χαράς από τα καλά συμβάντα της ζωής είναι κάτι που διαχωρίζει την άτυπη από την κλινική κατάθλιψη, καθότι ο καταθλιπτικός ασθενής τυφλά διαστρεβλώνει και παραποιεί τα θετικά γεγονότα της ζωής του, φυλακίζοντας τον εαυτό του στα πλοκάμια της απώλειας και της μελαγχολίας του.


Την αύξηση της όρεξης: Χαρακτηριστική είναι η αυξημένη πρόσληψη τροφής και η αντίστοιχη αυξηση βάρους.


Τον υπερβολικό ύπνο: Η διέξοδος στον ύπνο με την ανάγκη για πολύωρο ύπνο κατά τη διάρκεια τη νύχτας ή της ημέρας, με συνολική διαρκειά τους να ξςπερνούν τις δέκα ωρες.


Το αίαθημα βάρους στα χέρια και στα πόδία, το οποίο μπορεί να διαρκεί ακόμα και ώρες σε καθημερινή βάση.


Τη χρόνια, σταθερή ευαισθησία στην προσωπική τους στάση του οδηγεί σε σημαντική μείωση της ψυχικής σταθερότητας, της επαγγελματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας. Πρόκειται για ένα διακριτο χαρακτηστικό της προσωπικότητας του ατόμου που συχνά συνδέεταιλέεται με την εμπλοκή του σε έντονες καταστάσεις, οι οποίες τείνουν να διαλύονται συχνά, καθότι το άτομο  δυσκολεύεται να διατηρήσει μια υγιη. σταβερή και μακροχρόνια σχέση. Η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ συχνά αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης ενός βαθιά ριζωμένου φόβου απόρριψης.


Η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία μπορεί αν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.Σε αρκετές περιπτώσεις και πάντα υπό την αυστηρή παρακολούθηση ψυχιάτρου η ψυχοθεραπεία θα πρέπει να συνδυαστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Από τη Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας Εκδόσεις ΚαστανιώτηComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X