Τη στήριξη της κυβέρνησης στην κατασκευή της μονάδας 5 στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης κατά την περιοδεία του στο βόρειο ενεργειακό πεδίο στη Δυτική Μακεδονία, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ενιαία και δημόσια απαλλαγμένη από ληστρικά, ιδιωτικά συμφέροντα.Τόνισε ότι η νέα μονάδα θα είναι αντιρυπογόνα και θα βοηθήσει θετικά την ενεργειακή προοπτική της χώρας, γνωστοποιώντας ότι πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της, ενώ σημείωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή και να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας.


Πάντως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα της νέας αυτής μονάδας, με στόχο την κατά το δυνατό μείωσή του, καθώς, όπως ανέφερε, στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχει αξία και το κάθε ευρώ.


Χαρακτήρισε καταστροφή για την οικονομία μια ιδιωτική ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η επιχείρηση ενιαία και δημόσια, και γι' αυτό, πρόσθεσε, έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕH σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος, όπως και η ΔΕΗ, την οποία η κυβέρνηση θέλει απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.


Επισήμανε ότι είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας και επαναβεβαίωσε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχει και η τροπολογία περί ακύρωσης της αύξησης που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, για τη λειτουργία της οποίας άφησε και πάλι αιχμές, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ρυθμιστής της αγοράς, αλλά όχι μια υπερκυβέρνηση, που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας και τα τιμολόγια, ενώ προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕH.


Η επίσκεψη του υπουργού ξεκίνησε από τον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, όπου και ενημερώθηκε για τα κυριότερα προβλήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού αλλά και η τροφοδοσία με λιγνίτη, συνομίλησε με εργαζόμενους και στελέχη, ενώ στην επισήμανση ότι είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέφτηκε τη μονάδα από το 1991 απάντησε ότι στο εξής θα έρχονται πολλοί υπουργοί.


Σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης και η έξοδος από την κρίση, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει θετικούς δρόμους για τον λαό και θα επαναφέρει σταδιακά το εισόδημα των πολιτών στα προ Μνημονίου επίπεδα, προσπάθεια τιτάνια, που "θα φέρουμε σε πέρας παρά τις όποιες πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και δυσκολίες", όπως είπε.


Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Ευ. Ουζουνίδου, Ρ. Μακρή και Μ. Δημητριάδης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Στη συνέχεια, ο υπουργός επισκέφτηκε το ορυχείο Νότιου Πεδίου και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου και θα ετίθεντο εκτός των ενεργειακών και περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα μετεγκαταστάσεων οικισμών, ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στην Κοζάνη. Σήμερα θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.


avgi.gr