Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο- Ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες
Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο- Ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες thumbnail

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο- Ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει αύριο Κυριακή στις 19:00 στη Βουλή το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, όπως διαμορφώνονται μετά την οριστικοποίηση και αποστολή χθες στις Βρυξέλλες της λίστας μεταρρυθμίσεων, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Brussels Group και κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα στο EuroWorking Group, ώστε Τρίτη ή Τετάρτη να συνέλθει το Eurogroup για την τελική έγκριση.


Είναι πιθανό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο να συζητήσει και εσωτερικά θέματα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και την πορεία του κυβερνητικού έργου.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 


Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν τον επόμενο μήνα έφτασε στις Βρυξέλλες μαζί με την ελληνική διαπραγματευτική αποστολή, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από την κ. Παναρήτη και τον κ. Θεοχαράκη.


Η συνέχεια θα δοθεί στα γραφεία του επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, στο κτίριο Σαρλεμάνιε τη πλατείας Σουμάν και ο σκοπός είναι να καταλήξουν σε μια κοινή θέση θεσμών και ελληνικών αρχών – το λεγόμενο staff level agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού).


Οι Βρυξέλλες (Κομισιόν και Συμβούλιο) δεν σχολίασαν επίσημα ούτε την παραλαβή της λίστας, ούτε το περιεχόμενο αυτής. Ταυτόχρονα εξηγούν την σχετική δήλωση από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ως «το euro working group και κατ' επέκταση η γερμανική αντιπροσωπεία δεν έχουν λάβει γνώση του staff level agreement, διότι αυτό δεν υπάρχει ακόμα, δεν θα στείλει κάτι η Ελλάδα στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών».


Στην πράξη ο τίτλος που πριν από μερικούς μήνες θα περιέγραφε το τι συμβαίνει σήμερα θα ήταν «ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ελλάδας – Τρόικας στις Βρυξέλλες».


Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών έχουν πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία εργασίας και τεκμηρίωσης, αλλά και τη πολιτική εντολή να την χρησιμοποιήσουν. «Όλες οι κυβερνήσεις έφερναν λίστες με μέτρα και τις συζητούσαν με τους τεχνοκράτες, όπως ορίζει η συμφωνία, αυτό θα γίνει και τώρα» εξηγεί κοινοτική πηγή. Συμπληρώνει μάλιστα πως πήρε στην κυβέρνηση μια εβδομάδα, όπως είχε συζητηθεί για να φέρει τις προτάσεις της, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κατά το μέτρο του δυνατού.


Στις μέρες που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές θα δούνε αναλυτικά τα μέτρα στη βάση τεσσάρων στόχων: την εξυγίανση του προϋπολογισμού με το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με έμφαση στην αγορά εργασίας, τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια στο επιχειρείν, την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου με ερώτημα για τα κόκκινα δάνεια (non performing loans) και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.


Σε σχέση με όλα τα παραπάνω υπάρχουν απαντήσεις στα κείμενα που φέρνει μαζί της η ελληνική πλευρά και η γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί στους τεχνοκράτες είναι να επιλεγεί ένας κατάλογος με prior actions γρήγορης νομοθέτησης ώστε να έχει πάτημα το eurogroup να αρχίσει τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης και των SMPs. (1,8 + 1,9 δις).


Ωστόσο η μάχη για τα επιμέρους θα είναι σκληρή. Ό,τι έχει διαρρεύσει σε σχέση με λαθρεμπόριο και καθεστώς ΦΠΑ δεν έχει γίνει δεκτό με ιδιαίτερη συμπάθεια, αλλά κανείς δεν προκαταλαμβάνει τη συζήτηση που θα γίνει.


ΠΗΓΗ: Real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X