Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για τους φτωχούς ύψους 300 εκατ. ευρώ
Θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για τους φτωχούς ύψους 300 εκατ. ευρώ thumbnail

Θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για τους φτωχούς ύψους 300 εκατ. ευρώ

Η ανάγκη για συντονισμό και δικτύωση σε κεντρικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, με την καταγραφή των πραγματικών αναγκών, αλλά και των ωφελούμενων, έτσι ώστε οι παροχές από το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τα κοινωνικά προγράμματα να εξαπλωθούν και να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο πολίτη της χώρας, υπογραμμίστηκε στη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την Ένωση Περιφερειαρχών Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν για τους τρόπους που θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζονται στην ενεργοποίηση και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) και τα ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).


Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν την υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ, το οποίο σημαίνει οικονομική ενίσχυση ίση με 330 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2014-2020, και χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: τις συμπράξεις, τις προμήθειες, τις δομές και τους ωφελούμενους. Ειδικότερα τονίστηκε ότι το σύστημα για τις συμπράξεις θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά, γιατί έχει ατονήσει η λειτουργία τους και προκύπτουν προβλήματα σχετικά με την κάλυψη των γεωγραφικών περιφερειών από αυτές, ενώ ως βασική προτεραιότητα τέθηκε η πιστοποίηση των κοινωνικών δομών που είναι άτυπες ώστε αυτές να ενταχθούν στην ενιαία πλατφόρμα. Για το θέμα των προμηθειών ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός μεταξύ άλλων πρότεινε να διενεργείται το 100% των προμηθειών από τους επικεφαλής των κοινωνικών συμπράξεων και να προβλέπεται στην ΚΥΑ το θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες. H καλύτερη προσέγγιση του θέματος των ωφελούμενων, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διπλοεγγραφών, συμπλήρωσε το καρέ των ζητημάτων που έβαλαν στο τραπέζι οι περιφερειάρχες.


 


Δέσμευση


Η αναπληρώτρια υπουργός, από τη μεριά της, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διαβούλευση τόσο με τους περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων) όσο και με την αποστολή των ΚΥΑ (Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων) πριν εκδοθούν. Παράλληλα, εξέφρασε τη διάθεση του υπουργείου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΤΕΒΑ, ενώ υπογράμμισε ότι επιθυμία του υπουργείου είναι να χαρτογραφήσει με κάθε τρόπο τη φτώχεια για να μπορέσει να την εξαφανίσει. Την μη πρόσκληση πάντως της ΚΕΔΕ κατήγγειλε ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης, ενώ με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι με το άρθρο 45 του νομοσχεδίου "επιχειρεί να χειραγωγήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την κοινωνική πολιτική".


avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X