Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Θα στηρίξει η ΝΔ την διαπραγμάτευση ή θα παραμείνει φερέφωνο των εταίρων;
Θα στηρίξει η ΝΔ την διαπραγμάτευση ή θα παραμείνει φερέφωνο των εταίρων; thumbnail

Θα στηρίξει η ΝΔ την διαπραγμάτευση ή θα παραμείνει φερέφωνο των εταίρων;

O πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής ξεκίνησε υπενθυμίζοντας τον συνεπή αντιμνημονιακό προσανατολισμό της κυβέρνησης αυτής λέγοντας: "Από την πρώτη μέρα δηλώσαμε ότι η χώρα σταματάει να είναι μνημονιακή αποικία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γνωρίζουν οι πολίτες όλα όσα γίνονται στη διαπραγμάτευση με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες. Επιλογή μας είναι η επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο. Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαδικασία της κυβέρνησης και ζητά "να μην κάνουμε βήμα πίσω".Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης που αφαιρεί τα βάρη από τους αδύναμους πολίτες μεταθέτοντάς τα σε αυτούς που δεν έχουν επωμιστεί το μερίδιό τους στην κρίση. "Η κυβέρνηση αυτή είπε απαγορευμένες λέξεις όπως εθνική ανεξαρτησία, γερμανικές αποζημιώσεις, Siemens. "Έπραξα σωστά κ. Σαμαρά;" που τα είπα αυτά μέσα στο Βερολίνο". Τέλος ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι εθνική και κάλεσε την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.


"Ταμειακό έλλειμμα αντί για πλεόνασμα παρέλαβε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό" δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι μόλις 70 εκ. ευρώ σε πέντε μήνες είχε καταφέρει να φέρει στα ταμεία η προηγούμενη κυβέρνηση με την περιορισμένη ρύθμιση που είχε κάνει για τις 100 δόσεις. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει σε μία μέρα να μαζέψει 100 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε αντί για περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ και απολύσεις θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα μεταθέτει τα βάρη της κρίσης από τους φτωχούς σε όσους μπορούν να πληρώσουν. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μόνη που μπορεί να βάλει τέλος στην μνημονιακή πολιτική.


"Θα στηρίξετε την διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εταίρων;" κάλεσε ευθέως ο πρωθυπουργός την αντιπολίτευση να απαντήσει.


Οι αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης είναι ενδεικτικές της σύγχυσης καθώς επί τόσα χρόνια κυβερνούσε δια αλληλογραφίας μετατρέποντας τη χώρα σε αποικία χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Θεοδωράκη να απαντήσουν: Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση ή ο ρύθμιση για τις 100 δόσεις;


"Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη και γι' αυτό μας στηρίζει η ελληνική κοινωνία και γι' αυτό το λόγο ασκείται στην κυβέρνηση αυτός ο πόλεμος" τόνισε ο πρωθυπουργός. "Το Μνημόνιο πέρασε στην Ιστορία, τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις". Η νέα κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων είπε ο πρωθυπουργός και ρώτησε "ποια μεταρρύθμιση έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από απολύσεις, κλείσιμο σχολείων, μειώσεις σε συντάξεις…"


Ο κ. Σαμαράς ξέχασε τη μνημονιακή υποχρέωση που αφορούσε τα ΜΜΕ, και απ' όσο μαθαίνουμε από δημοσιεύματα στο εξωτερικό παρέχει πλήρη κάλυψη στους στενούς του συνεργάτες που το όνομά τους βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ τόνισε ο πρωθυπουργός καταθέτοντας παράλληλα το δημοσίευμα στα πρακτικά της Βουλής. Επιπλέον, συνέχισε κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης έμειναν στο απυρόβλητο όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όπως ο προηγούμενος υπουργός των Οικονομικών.


Ο πρωθυπουργός τέλος ανέφερε ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την εναρμόνιση της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ελέγχους σε of shore εταιρείες, ειδικός φόρος για τις διαφημίσεις, μέτρα για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας κ.α.
Ασυλία σε στενό του συνεργάτη που το όνομα του βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ παρέχει ο κ. ΣαμαράςΟ Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην δευτερολογία του, στην κάλυψη και την ασυλία που παρείχε ο κ. Σαμαράς στον στενό του συνεργάτη κ. Παπασταύρου που το όνομά του βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ και δεσμεύτηκε ότι όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα θα ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Συνέχισε απευθυνόμενος στον Αντ. Σαμαρά "Γιατί δεν ζητήσατε από τα κανάλια τα τέλη όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί σας ενδιαφέρει η πολιτική τους στήριξη ενώ εμάς όχι, γιατί έχουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίζει." Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους. Επιπλέον τόνισε ότι καμία δανειακή σύμβαση δεν έχει υπογραφεί. Αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις παρέπεμψε στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου "και για ένα μάρκο να ήταν" ώστε να αναδείξει την μεγάλη σημασία που έχει η ηθική διάσταση στο θέμα αυτό έναντι της υλικής. Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευση την κάλυψη και την ασυλία που παρείχε ο κ. Σαμαράς, στον στενό του συνεργάτη κ. Παπασταύρου, του οποίου το όνομά βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ και δεσμεύτηκε ότι όλα τα εμπλεκόμενα ονόματα θα ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Απευθυνόμενος τέλος, στον Αντ. Σαμαρά είπε: "Γιατί δεν ζητήσατε από τα κανάλια τα τέλη όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί σας ενδιαφέρει η πολιτική τους στήριξη ενώ εμάς όχι, γιατί έχουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίζει."


Λυπάμαι για τη "διαδικαστική γυμναστική" που επιδόθηκε η Ν.Δ.
Κατά την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του, για τη "διαδικαστική γυμναστική" που επιδόθηκε η Κ.Ο. της Ν.Δ. με την αποχώρησή της. "Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ότι δικαιούται να απαντήσει ο υπουργός επί του προσωπικού. Η ενέργεια αυτή έγινε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ώστε να καλυφθεί η ουσιαστική συζήτηση από διαδικαστικούς χειρισμούς." δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. "Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20 Φλεβάρη. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση πάμε με κόκκινες γραμμές που δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε." "Δεν θα συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε υφεσιακών μέτρων." "Θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας" δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. "Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα." "Όποιος επιθυμεί κοινοπραξίες με έλεγχο του ελληνικού δημοσίου θα είναι καλοδεχούμενος" όχι όμως στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αναφορικά με τα αεροδρόμια υπάρχει το θέμα της μεταβίβασης τους στο κράτος άλλων χωρών. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτά η κυβέρνηση και κάλεσε και την αντιπολίτευση να στηρίξει. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε κλείνοντας ότι σήμερα δεν ακούστηκε τίποτα συγκεκριμένο αναφορικά με το κρίσιμο επίδικο, αν δηλαδή στηρίζουν ή όχι τη διαπραγμάτευση τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου να πράξουν.


avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X