Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Πόνος ισχίου – Έλεγχος συμπτωμάτων και θεραπεία
Πόνος ισχίου - Έλεγχος συμπτωμάτων και θεραπεία thumbnail

Φρόσω, 74 ετών

Πόνος ισχίου – Έλεγχος συμπτωμάτων και θεραπεία

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, θα ήθελα την βοήθεια σας στο πως μπορώ να βοηθήσω την μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι 74 χρονών έχει κάνει εγχείρηση στην καρδια της, έχει βηματοδότη και τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει ότι έχει και ζάχαρο.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν προσεχε ιδιαίτερα. Πριν 20 μέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και έμεινε στο νοσοκομείο για 10 μέρες. Είναι λίγο υπέρβαρη αλλά έχει χάσει αρκετά κιλά του τελευταίους μήνες. Πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο τον Οκτώβριο 2014 σηκώθηκε ένα πρωί και δεν μπορούσε να πατήσει το ένα της πόδι διότι πονούσε στο ύψος του προσαγωγού μυ. Σε επίσκεψη στο νοσοκομείο σε ορθοπεδικό της έγραψε αντιφλεγμονώδη χάπια τα όποια την οδήγησαν στο νοσοκομείο για 5 μέρες με πνευμονικό οίδημα Η κατάσταση της σήμερα είναι ότι κουτσαίνει και υποφέρει στο ίδιο σημείο του ποδιού της. Ο ένας γιατρός μας λέει ότι είναι αρθρίτιδα ένας άλλος ότι χρειάζεται εγχείρηση ένας άλλος ότι θα φτιάξει μόνο του και κάποιος άλλος γιατρός μας συμβουλεύει να κάνει φυσιοθεραπείες.
Η ακτινογραφία δεν δείχνει σπάσιμο ή ράγισμα αλλά αυτό το ξέραμε διότι δεν έπεσε. Έχει επίσης ανεβασμένη πίεση. Το ζαχαρο της σε μετρήσεις είναι ακόμη και νηστική πάνω από 2 τις περισσότερες φορές. Την πονάνε επίσης τα πόδια της σε διάφορα σημεία και αρκετές φορές και οι πατούσες της. Τι μπορούμε να κάνουμε ή ποιον γιατρό θα πρέπει να ρωτήσουμε ώστε να μάθουμε γιατί πονάει το πόδι της; Σας ευχαριστώ πολύ


Στο ερώτημα απάντησε ο Αντώνιος Παρτσινέβελος, Ορθοπεδικός Χειρουργός-ΤραυματολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αν πράγματι η ακτινογραφία του ισχίου δείχνει αρθρίτιδα, θα μπορούσε πράγματι να πονάει για τέτοιο λόγο και εξαρτάται βέβαια και από την βαρύτητα της ακτινολογικης εικόνας σε συνδυασμό με τα συμπτώματα για το αν χρήζει χειρουργικής θεραπείας. Αν όμως δεν φαίνεται προχωρημένη αρθρίτιδα και ο πόνος της συνεχίζεται και δείχνει με την κλινική εξέταση να προέρχεται από την άρθρωση του ισχίου, θα πρέπει ενδεχομένως να γίνουν και άλλες εξετάσεις. Βασικά ερωτήματα είναι αν πονάει και στη μέση της ή χαμηλότερα και ο πόνος αντανακλά στο ισχίο και αν ο πόνος και νυκτερινός όταν είναι ξαπλωμένη και ακίνητη στο κρεβάτι. Σημαντικό επίσης είναι -παρότι δεν φαίνεται εν πρώτοις με βάση τα συμπτώματα που αναφέρετε- να γίνει και μια αγγειολογική εκτίμηση του άκρου. Θεραπευτικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό, σκευάσματα που δίνονται για την προφύλαξη από την αρθρίτιδα (πχ θεϊκής γλυκοζαμίνης), ενώ καλό θα ήταν να δοκιμαστεί και η φυσιοθεραπεία.Με εκτίμηση,Με εκτίμηση,


Αντώνιος Παρτσινέβελος


Ορθοπεδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος


Επιστημονικός Συνεργάτης


της Α ´ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ"


Υπεύθυνος του Πολυιατρείου Δήμου Αμαρουσίου


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X