Αρχική / Ψυχολογία / Οικονομική κρίση / Aνεργία: Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας
Aνεργία: Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας  thumbnail

Aνεργία: Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας

Οι Dew, Bromet και Penkower (1992) θέλησαν να μελετήσουν τις συναισθηματικές επιδράσεις που αποφέρει η απώλεια της εργασίας σε 51 γυναίκες. Έλαβαν υπόψη τόσο τις οικονομικές συνθήκες, το εργασιακό στρες που βίωναν πριν την απόλυση, την υποστήριξη που λάμβαναν από το σύζυγό τους, αλλά και το γενικότερο υποστηρικτικό δίκτυο που διέθεταν.


Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες αυτές βίωναν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης (απάθεια και απόσυρση), ως αποτέλεσμα του χρόνιου στρες που ακολουθεί την απώλεια της εργασίας. Η τελευταία επιφέρει άλλωστε απότομες αλλαγές σε διάφορους τομείς, όπως την απότομη μείωση του εισοδήματος, την αλλαγή των καθημερινών ωραρίων, την είσοδο στο ταμείο ανεργίας και τη διαδικασία ανεύρεσης νέας εργασίας.


Δύο στοιχεία μάλιστα που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη συναισθηματική διάθεση αυτών των γυναικών φάνηκαν να είναι η έλλειψη υποστήριξης από το σύζυγο/σύντροφο, καθώς και οι έντονες οικονομικές συνθήκες. Οι ερευνητές καταλήγουν στην υπόθεση ότι η απώλεια της εργασίας ενεργοποιεί τέτοια ανασφάλεια και αβεβαιότητα (γνωσιακοί και συναισθηματικοί παράγοντες), οι οποίες δεν καταλαγιάζουν εύκολα ακόμα και αν βρεθεί νέα εργασία.


Τι συμβαίνει όμως με τους γύρω μας; Πως οι πιο στενοί μας άνθρωποι επηρεάζονται από την ανεργία που μας χτύπησε την πόρτα και τις συναισθηματικές μας επιδράσεις; Η ψυχολογική κατάσταση/διάθεση των δύο ή ενός συντρόφου, που έχει χάσει τη δουλειά του, μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενες ενδοοικογενειακές εντάσεις και ακολούθως, σε έντονες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις από την πλευρά των παιδιών.


Tο 2012 η Silvia Mendolia μελέτησε την επίδραση που έχει η απώλεια της εργασίας στην οικογένεια. Η μελέτη αυτή εστιάζει κυρίως στους οικονομικούς παράγοντες, αλλά καταλήγει στα εξής: “Η απώλεια του εισοδήματος είναι μόνο ένα μέρος των επιπτώσεων που επιφέρει η απώλεια της εργασίας και κατά συνέπεια οδηγεί σε συναισθηματικές δυσκολίες. Άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπική αντίληψη για το ρόλο που έχει ο καθένας στην κοινωνία, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση αξίζουν να μελετηθούν περαιτέρω γιατί φαίνεται να έχουν ισχυρή επίδραση”.


 


Πηγή: Dew A. M., Bromet J. E. & Penkower, L. (1992). Mental health effects of job loss in women. Psychological Medicine, 22, Issue 3, 751 – 764.


Mendolia, S. (2012). The impact of husband’s job loss on partners’ mental health. University of Wollongong. Research Online.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X