Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Tρόποι να κάνεις τον άνδρα σου να σε ακούει
Tρόποι να κάνεις τον άνδρα σου να σε ακούει thumbnail

Tρόποι να κάνεις τον άνδρα σου να σε ακούει

Πώς να κάνεις το ουντροφό οου να ακούει τι του λες


Από τον συγγραφέα και θεραπευτή John Gray 


Περιμένω τη μέρα που θα έρθουν δυο σύζυγοι και θα μου πουν: "Τζόναθαν, αληθινά καταλαβαίνουμε και ακούμε ο ένας τον άλλον με μεγάλη προσοχή. Ήρθαμε σε σένα επειδή είμαστε στα πρόθυρα του διαζυγίου". Ακόμα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω είναι: "Ο σύντροφός μου δεν ακούει τι του λέω". Οι άνθρωποι λαχταρούν να τους ακούνε και να τους καταλαβαίνουν οι άλλοι. Αυτό τους κάνει να νιώθουν ότι τους αναγνωρίζουν, τους εκτιμούν και τους αποδέχονται. Όμως οι περισσότεροι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι ότι ο σύντροφός τους δεν τους ακούει και όχι ότι εκείνοι δεν έχουν τη δεξιοτεχνία να μιλήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Όσο ακός ακροατής και αν πιστεύεις ότι είναι ο σύντροφός σου, μπορείς να του μιλήσεις μ' έναν τρόπο που εγγυημένα θα τον κάνει να σε καταλάβει.


Πριν συζητήσουμε το πώς θα κάνεις το ταίρι σου να σε καταλάβει, εσένα και τα συναισθήματά σου, ας δούμε πώς μπορείς να τον κάνεις να σε ακούει.


Αν ήσουν ένας επιστήμονας που προσπαθεί να εκπαιδεύσει το σύντροφό του να μην τον ακούει ποτέ, να ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος: θα ξεκινούσες γκρινιάζοντάς του για κάποιο ασήμαντο ζήτημα. Αν εκείνος δεν απαντούσε, θα επαναλάμβανες τα λόγια σου, αυτήν τη φορά πιο δυνατά.


Σ' αυτήν τη φάση, ο σύντροφός σου θα είχε φτάσει στο σημείο να πιστεύει πως όλα όσα λες, όσο δυνατά και αν τα λες, είναι ασήμαντα. Η δική σου δυσφορία για τη συμπεριφορά του, δυσφορία που θα γινόταν όλο και μεγαλύτερη, θα τον έπειθε ότι τίποτε καλό δε βγαίνει από το στόμα σου και επομένως είναι δικαιολογημένος να κλείνει τ' αυτιά του όταν του μιλάς.


Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος που εκπαιδεύει κάποιον να σε αγνοεί, είναι εκείνη ακριβώς που χρησιμοποιούν πολλά ζευγάρια στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν. Ευτυχώς όμως υπάρχει γιατρειά γι' αυτό. Καθώς θα μαθαίνεις και θα χρησιμοποιείς τους καινούριους τρόπους ομιλίας, θα ανακαλύψεις ότι η ικανότητα του συντρόφου σου να σε ακούει βελτιώνεται με μαγικό τρόπο. Η πρώτη μέθοδος ομιλίας που οδηγεί στην κατανόηση είναι να μάθεις να μιλάς χρησιμοποιώντας μεταφορές. Η μαγεία των μεταφορών


Οι μεταφορές είναι απλές φράσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε μια εμπειρία ή μια κατάσταση συνδέοντάς τη με κάτι που μας είναι ήδη γνωστό και οικείο. Για παράδειγμα, όταν κάποιος λέει: "Η σχέση μου μοιάζει με πεδίο μάχης", η φράση αυτή μας βοηθάει να καταλάβουμε αμέσως και με σαφήνεια πώς είναι η σχέση του. Χρησιμοποιώντας μεταφορές για να περιγράφεις στο σύντροφό σου την άποψή σου ή τα συναισθήματά σου, τον βοηθάς να σε καταλάβει, τόσο νοητικά όσο και συναισθηματικά.


Ο Ρον ήρθε να με δει επειδή πίστευε ότι δεν τον καταλάβαινε κανένας, ούτε καν η γυναίκα του, η Μάργκαρετ. Αφού άκουσα τα παράπονά του για δέκα λεπτά, παρατήρησα ότι άρχισα να βαριέμαι και να μην προσέχω τι έλεγε. Καθώς εκείνος συνέχιζε να μιλάει με μονότονη φωνή για το πώς κανένας δεν τον σεβόταν, δεν κατάφερα να συγκρατήσω το χασμουρητό μου. Δεν ήταν βέβαια η καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο. Αποφάσισα λοιπόν να διδάξω στον Ρον τη μαγεία των μεταφορών.


Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν: "Τι είναι αυτό που θέλεις να καταλάβει η γυναίκα σου σχετικά με σένα;" Δέκα λεπτά αργότερα δεν είχα πάρει ακόμα μια συγκεκριμένη απάντηση και περισσότερο χασμουριόμουν παρά άκουγα. Έτσι έκανα την ερώτησή μου αλλιώς: "Με μία πρόταση, τι είναι αυτό που θέλεις να καταλάβει η γυναίκα σου σχετικά με σένα;" Εκείνος το σκέφτηκε για λίγο και ύστερα είπε: "Θέλω να καταλάβει ότι η κριτική της με πληγώνει και ότι χρειάζομαι την ενθάρρυνσή της". Ανακουφισμένος, είπα: Μπράβο! Ακούσε λοιπόν τι θα κάνεις: σκέψου κάποια φορά που η γυναίκα σου ένιωθε πολύ πληγωμένη, ίσως επειδή κάποιος την είχε κατακρίνει ή απορρίψει με κάποιον τρόπο. "Υστερα, σκέψου κάποια φορά που συνέβη κάτι θετικό στη ζωή της, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για κείνη. "Ισως να ήταν μια προαγωγή ή ένα πάρτι-έκπληξη ή κάποιο όμορφο δώρο".


Ο Ρον σκέφτηκε για λίγο, για να θυμηθεί αυτά που του είχα ζητήσει. "Υστερα μου είπε ότι ο πρώτος άντρας της Μάργκαρετ, ο Πολ, την είχε εγκαταλείψει για κάποια άλλη γυναίκα και την ώρα που έφευγε από το σπίτι τής είχε πει: "Δεν νομίζω ότι θα μπορούσες ποτέ ν" αγαπήσεις έναν άντρα". Αυτό την πόνεσε πολύ. Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, εκείνη θυμόταν τα λόγια του.


Για το θετικό, ο Ρον θυμήθηκε πώς είχε αντιδράσει η γυναίκα του όταν εκείνος της είχε κάνει ένα απρόσμενο δώρο. "Ηταν ολοφάνερα ευτυχισμένη για βδομάδες ολόκληρες. "Εχοντας πάρει αυτές τις πληροφορίες, πρότεινα στον Ρον να πει στη γυναίκα του τα εξής:


"Αγάπη μου, όταν με κατακρίνεις, με κάνεις να νιώθω όπως είχες νιώσει όταν ο Πολ σε κατέκρινε την ώρα που έφευγε. Με πονάει το ίδιο και με κάνει να νιώθω εντελώς ανίκανος. Θα ήθελα περισσότερη ενθάρρυνση από σένα. Όταν με ενθαρρύνεις, νιώθω όπως ένιωσες εσύ τότε που σου πήρα εκείνο το κολιέ που τόσο σ" αρέσει. Η ενθάρρυνσή σου με κάνει να θέλω να πετύχω, μου δίνει μια αίσθηση περηφάνιας και αυτοπεποίθησης.


Όταν ο Ρον είπε στη γυναίκα του αυτά τα λόγια, έμεινε κατάπληκτος από την ανταπόκρισή της. Η Μάργκαρεt δάκρυσε όταν συνειδητοποίησε πόσο τον είχε πληγώσει. Αμέσως άρχισε να τον ενθαρρύνει. Του αγόρασε μάλιστα και ένα όμορφο κουστούμι που εκείνος το ήθελε πολύ. Ο Ρον είχε εκπλαγεί τόσο πολύ από τα αποτελέσματα που πέτυχε μιλώντας της με αυτό τον καινούριο τρόπο, ώστε νόμισε ότι είχα καλέσει κρυφά τη γυναίκα του στο γραφείο μου και της είχα πει πώς να αντιδράσει! Όταν όμως χρησιμοποίησε τη "μαγεία των μεταφορών" και με άλλα άτομα, συνειδητοποίησε ότι δε χρειαζόταν κανένα κόλπο από μέρους μου.


Για να εξασκηθείς σ' αυτήν τη μέθοδο, σου δίνω έναν απλό τρόπο να φτιάχνεις μεταφορές, ώστε να σε ακούνε καλύτερα και να σε καταλαβαίνουν περισσότερο.


 1.            Κάνε τα συναισθήματά σου πολύ συγκεκριμένα. (Τα πιο συνηθισμένα αρνητικά συναισθήματα είναι ο θυμός, η αίσθηση ότι έχεις πληγωθεί, η λύπη, η ενοχή και η απογοήτευση).


 2.            Ρώτα τον εαυτό σου: "Σε ποια περίπτωση έχει νιώσει ο σύντροφός μου έτσι όπως νιώθω εγώ τώρα και με την ίδια ένταση;"


 3.            Γράψε αυτές τις περιπτώσεις και διάλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη.


 4.            Πες στο ταίρι σου: "Όταν συμβαίνει… (σύντομη περιγραφή της κατάστασης), νιώθω όπως ένιωθες κι εσύ όταν… (σύντομη αναφορά της ανάλογης περίπτωσης.


 Όπως πάντα, βάλε τα δυνατά σου να μεταφράσεις το δικό μου μοντέλο σε δικά σου λόγια. Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να γράψεις εκείνα ακριβώς που σκοπεύεις να πεις. Με το προηγούμενο μοντέλο, σου έδειξα πώς μπορείς να φτιάξεις μια μεταφορά για να βοηθήσεις το σύντροφό σου να καταλάβει πώς νιώθεις. Όμως, για να σε καταλάβει απόλυτα, είναι σημαντικό να καταλάβει και τι ακριβώς θέλεις. Σου δίνω εδώ ένα μοντέλο με τέσσερα βήματα, για να φτιάχνεις μεταφορές με τις οποίες θα εκφράζεις στο ταίρι σου τις επιθυμίες σου.


 1.            Αποφάσισε ποια είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλεις να έχει ο σύντροφός σου και καθόρισέ τη με μία πρόταση.


 2.            Ρώτα τον εαυτό σου: "Σε ποια περίπτωση ήθελε ο σύντροφός μου κάτι παρόμοιο και με την ίδια ένταση;" Ή: "Πότε πήρε από κάποιον ο σύντροφός μου κάτι παρόμοιο με αυτό που θέλω και αυτό είχε πολύ θετική επίδραση πάνω του;"


 3.            Γράψε διάφορες περιπτώσεις και διάλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη.


 4.            Πες στο σύντροφό σου: "Όταν εσύ… (περιγραφή της επιθυμητής συμπεριφοράς), αυτό με κάνει να νιώθω όπως είχες νιώσει κι εσύ τότε που… (περιγραφή της θετικής εμπειρίας που είχε ο σύντροφός σου). Ελπίζω ότι θα το κάνεις αυτό πιο συχνά, γιατί έχει πολύ θετική επίδραση πάνω μου".


Κι άλλες μεταφορές


Αν εσύ και ο σύντροφός σου δε γνωρίζεστε πολύ καιρό, ίσως να μην ξέρεις πολλά για το παρελθόν του ώστε να φτιά-ξεις μια μεταφορά βασισμένη στις εμπειρίες του. Σ' αυτή την περίπτωση, μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις κάποιες γενικές μεταφορές που μπορεί να τις καταλάβει ο καθένας. Το παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως, στο οποίο παρομοίαζα τη σχέση με πεδίο μάχης, είναι ένα καλό δείγμα. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος βετεράνος του πολέμου για να καταλάβει πώς είναι αυτή η σχέση.


Μπορείς να φτιάξεις μεταφορές για όλες σχεδόν τις καταστάσεις ή τις επιθυμίες που θέλεις να εκφράσεις στο σύντροφό σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συσχετίσεις αυτό που θέλεις να πεις με κάτι άλλο. Σου δίνω εδώ δώδεκα μεταφορές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες, αλλά είσαι ελεύθερος να φτιάξεις τις δικές σου, ανάλογα με την περίπτωση που παρουσιάζεται κάθε φορά.


Μεταφορές για να εκφράσεις αρνητικά συναισθήματα:


 


1.            Όταν κάνεις… αυτό με κάνει να νιώθω σαν μικρό παιδάκι που το εγκατέλειψε η μαμά του και που δεν ξέρει αν θα την ξαναδεί.


 2.            Όταν κάνεις… νιώθω λες και κάποιος έγραψε με σπρέι βρισιές σ' όλους τους τοίχους του σπιτιού μου.


 3.            Όταν λες… νιώθω σαν να μου δίνουν γροθιά στο στομάχι.


 4.            Όταν… νιώθω σαν μωρό που του φωνάζει και το χτυπάει ένας μεθυσμένος γονιός.


 5.            Όταν συμβαίνει… νιώθω σαν να μου έχει βάλει ένας μανιακός το πιστόλι στον κρόταφο και δεν ξέρω αν θα πυροβολήσει ή όχι.


 6.            Όταν κάνεις… νιώθω σαν να είμαι εντελώς γυμνός σε μια επίσημη δεξίωση. εταφορές για να εκφράσεις θειικά συναισθήματα:


 


1.            Όταν μου λες… νιώθω σαν να χτυπάει κάποιος την πόρτα μου και να μου ανακοινώνει ότι κέρδισα το λότο.


 


2.            Όταν κάνεις… νιώθω σαν να με χαϊδεύουν και να μου τραγουδούν οι άγγελοι.


 


3.            Όταν κάνεις… νιώθω σαν να έχουν μαζευτεί όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ για να μου κάνουν ένα πάρτι-έκπληξη.


 


4.            Όταν συμβαίνει… νιώθω σαν να βλέπω το νεογέννητο μωρό μου για πρώτη φορά.


 


5.            Όταν μου κάνεις μασάζ στους ώμους νιώθω σαν να έχει φύγει ένας τόνος τσιμέντου από πάνω μου και βγάζω φτερά να πετάξω.


 


6.            Όταν μ' αγκαλιάζεις και μου χαμογελάς όταν γυρίζω στο σπίτι απ' τη δουλειά, νιώθω σαν να μου χαρίζουν ένα πανέμορφο μπουκέτο τριαντάφυλλα.


 


Ίσως να παρατήρησες ότι κάποιες απ' αυτές τις μεταφορές είναι κάπως "δραματικές". Στην εποχή της τηλεόρασης και των ταινιών δράσης, χρειάζεται να είσαι "δραματικός" για να τραβήξεις την προσοχή των άλλων και να σε ακούσουν. Στο κάτω-κάτω, συναγωνίζεσαι με εξήντα τηλεοπτικά κανάλια για το ποιος θα τραβήξει την προσοχή του συντρόφου σου! Με το να χρησιμοποιείς μεταφορές, εκπαιδεύεις το σύντροφό σου να σε ακούει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και με περισσότερη συναισθηματική φόρτιση. Και όπως λένε, το μισό παιχνίδι της καλής επικοινωνίας είναι να σε ακούνε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X